Home Consultancy Nieuws & Blogs NIS2: Heb jij je cyberrisico’s al in beeld?
Food-industrie maakt zich klaar voor NIS2-richtlijn

NIS2: Heb jij je cyberrisico’s al in beeld?

Consultancy tag corner Feed tag corner Food tag corner

Met de Europese NIS2-richtlijn komen op de food-industrie strenge cybersecurity-eisen af. Hebben jullie als producent van diervoeders of voedingsmiddelen al stappen gezet om je plant(s) compliant te maken?

Begin tijdig met de voorbereidingen, want uiterlijk in oktober 2024 moeten jullie alle risico’s op het hacken van jullie IT- en OT-omgeving gemitigeerd hebben. Op IT-gebied hebben jullie dit wellicht al voor elkaar. Maar hoe zit het met de OT? Welke systemen zitten er eigenlijk op je procesnetwerk en worden die ook regelmatig gepatcht?

Streng sanctiebeleid

Het consequent patchen van OT-systemen is allerminst een vanzelfsprekendheid. Dit kan immers leiden tot productieverstoringen, en productiecontinuïteit is key! Het ontbreekt dan ook vaak aan draagvlak, budget en beleid om de OT optimaal te beveiligen. Juist dit wordt door NIS2 verplicht, op straffe van hoge boetes en het verliezen van vergunningen.

NIS2: wat gaat dit voor mijn productiebedrijf betekenen?
Wil je meer weten over de nieuwe aangescherpte regels voor cybersecurity (NIS2) en wat voor impact het voor jouw fabriek heeft? Download de opname van ons webinar ‘NIS2: wat gaat dit voor mijn productiebedrijf betekenen?’ en leer te begrijpen wat dit voor jouw fabriek betekent.

Van overzicht… 

Tijd om alles eens goed in kaart te brengen! Zijn de remote access punten om je netwerk van buitenaf te benaderen goed beveiligd? Hebben jullie de firewalls tussen de IT- en OT-omgeving goed ingericht? En hoe zit het met standaard wachtwoorden? Zijn die in de loop der jaren veranderd? Heb je back-ups om in crisissituaties alle systemen compleet te kunnen heropbouwen? Vragen waar veel CISO’s, CIO’s en IT/OT-managers momenteel mee worstelen.

… naar inzicht 

Misschien hebben jullie geen actuele tekeningen meer van je procesnetwerk. Dan wordt het lastig om (de beveiligingsstatus van) alle assets in het netwerk te inventariseren en inzicht te krijgen in potentiële risico’s. De ervaring leert dat er veel kennis van het procesnetwerk in de hoofden van werknemers zit, die mogelijk over een aantal jaren met pensioen gaan. Hét moment om deze kennis vast te leggen! Laat je hierbij helpen door professionals. Zij kunnen je risico’s snel in kaart brengen, prioriteren en kennen de specifieke beveiligingstechnologie voor OT-systemen.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.