Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Hoe identificeer en traceer je goederen in jouw keten met SSCC labels?
Samenwerking in de keten

Hoe identificeer en traceer je goederen in jouw keten met SSCC labels?

Logistiek tag corner

SSCC staat voor Serial Shipping Container Code: een wereldwijd uniek identificatienummer voor een ladingdrager, zoals een pallet, rolcontainer of krat. Met zo’n nummer volg je je dragers in de hele keten, van fabrikant, via distributiecentrum tot afnemer. Dat heeft grote voordelen, voor jou en voor je leveranciers en klanten. Benieuwd hoe je SSCC toepast? Lees dan verder.

Meer inzicht in de keten én jouw eigen interne proces

SSCC labels maken dragers identificeerbaar en traceerbaar. Dat is altijd handig. En in sommige branches zelfs een eis, zoals in de voedingsmiddelenindustrie. Met SSCC labels voldoe je aan die specifieke kwaliteitseisen en regelgeving.

Bovendien heb je meer inzicht. Je weet precies hoeveel goederen je hebt, waar ze staan of waar je ze in hebt verwerkt. Zo pas je meteen ook strategieën als FIFO en FEFO makkelijker toe. En je kunt zien waar en wanneer een product is afgeleverd.

Daarnaast werk je efficiënter. Het inslag proces gaat met SSCC namelijk sneller. Daarom hoeven chauffeurs minder lang te wachten tijdens het lossen. En ze maken minder fouten, omdat ze zeker weten dat ze de juiste dragers compleet afleveren.

GS1 SSCC label

Bezoek één van onze evenementen en laat je inspireren
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, ontmoet onze professionals en deel je ervaring met vakgenoten.
 

Vier tips om SSCC optimaal te benutten

SSCC labels geven dus meer inzicht en zorgen dat je efficiënter werkt, in lijn met wet- en regelgeving. Ze worden nóg interessanter met onze vier tips.

1. Spreek dezelfde taal
Werk zo veel mogelijk met de standaarden van GS1 – een belangrijke speler op het gebied van standaardisatie van data en administratieve processen. Zo weet je zeker dat jouw dragernummers altijd uniek zijn. En spreekt iedereen in jouw keten dezelfde taal: iedereen past types barcodes, waardes en identifiers op dezelfde manier toe.

2. Print SSCC labels automatisch vanuit je WMS of ERP
Je kunt SSCC-labels relatief makkelijk maken en printen met een handmatige oplossing. Maar jouw WMS en ERP bevatten de meeste en meest correcte informatie, dus waarom zou je een extra stap toevoegen? Print je je SSCC labels volledig automatisch vanuit je WMS of ERP, dan verklein je de kans op fouten en verminder je administratiewerkzaamheden. Variabele informatie vul je ook automatisch. Denk aan het juiste gewicht, dat rechtstreeks wordt uitgelezen vanaf de weegschaal.

SSCC label

3. Gebruik een elektronische pakbon (en deel die van te voren)
Combineer je SSCC label met een elektronische pakbon (DESADV bericht). Daarin zit alle informatie over de inhoud van de drager (zoals artikelnummers, batchnummers, houdbaarheid, aantallen, ordernummer). Zo’n elektronische pakbon kun je al delen voordat de lading aankomt. De ontvanger leest hem in, en hoeft bij ontvangst alleen de SSCC barcode nog te scannen.

4. Richt een webportal in voor je leveranciers en externe vestigingen
Wil je de keten nog verder optimaliseren? Richt dan een webportal in voor leveranciers, klanten of externe vestigingen. Via de portal creëren en printen ze SSCC-labels op basis van jouw stamdata en formats. Zo weet je zeker dat de labels correct zijn en voldoen aan jouw eisen en standaarden.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.