ACCELERATING THE ENERGY TRANSITION WITH HYDROGEN

Actemium actief in de energietransitie met waterstof

Groene waterstof speelt een cruciale rol binnen de energietransitie van de Nederlandse industrie. De integratie van de gehele keten is hierbij belangrijk, van het opwekken van groene stroom, de productie van waterstof, transport en opslag, tot het toepassen van duurzame waterstof zoals elektrificatie van het productieprocessen.

Sense of urgency stimuleert de verduurzaming door waterstoftoepassingen 

Nederland is een klein landje, maar stoot door haar grote industriële bedrijven verhoudingsgewijs ontzettend veel stikstof uit. Gelukkig beseffen bedrijven dat ze hun ‘licence to operate’ verliezen als ze de productie niet binnen 15 à 20 jaar gaan verduurzamen. Dit besef wordt gedreven door razendsnelle technologische ontwikkelingen, regulering vanuit de overheid, energieprijzen en ook de publieke opinie.  Maar… er zijn ook een aantal uitdagingen voor de industriële sector.

Uitdagingen om duurzame waterstof volledig te omarmen

  • De business case rond deze investeringen zijn vaak financieel nog niet gunstig of afhankelijk van subsidies vanuit de overheid. 
  • Er is onvoldoende kennis binnen de organisatie.
  • Er is onvoldoende aansluitcapaciteit voor (groene) elektriciteit. 
  • De infrastructuur ontbreekt in de keten, zoals transport en opslag van waterstof.  

Toch zien we een doorslag vooral bij bedrijven die in de keten samenwerken van producent tot afnemer. Zo kun je bouwen aan business cases die inspelen op de toekomst.

Met onze expertise helpen wij bedrijven met deze uitdagingen. We zijn nauw betrokken bij veel projecten in zowel het ontwerpen als realiseren van deze nieuwe technologieën. Denk aan EPC-projecten, groene waterstof productie plants en het plaatsen en inbedrijfstellen van electrolysers.  

Actemium hydrogen disciplines

Aanspreekpunt voor waterstofzaken 

Koen Staffeleu volgt al deze ontwikkelingen op waterstof met veel interesse en heeft een schat aan kennis opgebouwd tijdens zijn jarenlange ervaring in de procesindustrie, zoals de (petro-) chemie, renewables en biobrandstoffen. Hij is dan ook het centrale aanspreekpunt bij Actemium voor waterstofzaken. 

Koen Staffeleu, Director Business Development & Hydrogen bij Actemium: “Wij zijn nauw betrokken bij veel projecten in zowel het ontwerpen als het realiseren van deze nieuwe technologieën. We bedienen de verschillende sectoren met een complementair pakket aan expertise. Dat gaat van advies, meedenken over de financiële kant van de business case in de gehele keten tot en met het design, de realisatie en het uiteindelijke onderhoud van de installaties. Ik vind het super gaaf dat Nederland nu in het momentum is gekomen en dat vele initiatieven daadwerkelijk uitgroeien tot investeringen en projecten waardoor duurzame waterstof in de toekomst de standaard wordt.” 

Koen Staffeleu - Director Green Hydrogen

Ideeën uitwisselen?

We denken graag mee over de financiële kant van de business case in de gehele keten tot en met design, realisatie en uiteindelijke onderhoud van de installaties. Praat verder met Koen Staffeleu!

Koen Staffeleu
Director Business Development & Green Hydrogen -
[javascript protected email address]
+31 (0)6 21 16 45 17