“Elk boterhamzakje telt!”
De beste duurzame ideeën komen niet van de tekentafel maar uit de praktijk! Daar zijn we van overtuigd. Daarom stimuleren we medewerkers om de ideeën die zij hebben om onze bedrijfsvoering duurzamer of milieuvriendelijker te maken uit te voeren. We riepen daarvoor onder andere de 'duurzaamheidspluim' in het leven. Een beloning voor een duurzaam initiatief. De eerste pluim werd afgelopen maand uitgereikt aan Theo Tange. Hij werkt als voorman technisch specialist op projectlocatie Zeeland Refinery. Op eigen initiatief is hij afval gaan scheiden op de projectlocatie. Een initiatief dat inmiddels navolging vindt.
Wat doe je bij Zeeland Refinery?
“Actemium verzorgt het onderhoud bij Zeeland Refinery. Er werkt permanent een ploeg van ongeveer veertig man. Wij zijn verantwoordelijk voor alles waar een kabeltje aan zit. Daar valt echt van alles onder; lampjes, kabeltjes, computers, instrumentatie, motoren. Zowel in de kantooromgeving als in de productieomgeving.”
Waar ontvang je de pluim voor?
“Ik nam het initiatief om afval gescheiden in te zamelen in de werkplaats van ons team. Dat we dat nu doen, maakt vooral verschil als het gaat om plastic. Er komt zo ongelofelijk veel afval binnen. Vooral plastic. Als je ziet hoeveel verpakkingsmateriaal er om bepaalde materialen zit gewikkeld, dat is zo zonde!”
Hoe gaat dat inzamelen nu?
“Eerder ging alles in dezelfde afvalbakken. Nu hebben we een aantal provisorische bakken voor enkele afval soorten. Plastic zamelen we apart in. Omdat dat zo veel is. Er staan nu alweer een aantal flinke zakken. We hebben geregeld dat we die zakken naar het magazijn kunnen brengen. Daar wordt plastic afval ook apart ingezameld en ook afgevoerd. Zij vonden het prima om het afval van de maintenance organisatie daar ook in mee te nemen.”
Wat is het vervolg?
“Het zou mooi zijn als heel Zeeland Refinery afval gaat scheiden. Momenteel is het ‘verantwoord ondernemen’ maand bij Zeeland Refinery. Daarvoor kon men verbeterideeën indienen. Er zijn wel 111 ideeën binnengekomen! Ik diende een voorstel in om afval op alle locaties te gaan scheiden. Dat zijn er wel zes. Dat kan echt impact maken. Met dit plan ben ik als externe medewerker genomineerd. Dus er is wel een kans dat het idee voor het plaatsen van afvalscheidsingsbakken uitgevoerd wordt. Dat is mooi. Elk boterhamzakje scheelt!”
Heb je nog meer duurzame ideeën?
“Zeker. Sommige ideeën kunnen we makkelijk zelf uitvoeren. Voor een groot project gaan we honderden TL armaturen vervangen. Die TL buizen vallen onder chemisch afval. De buizen zelf worden netjes ingezameld en afgevoerd wat we in het verleden ook al deden. In de armaturen zitten ook allerlei andere onderdelen. Die hebben we nu zelf opengemaakt en de onderdelen apart ingeleverd. Voor andere ideeën zijn we afhankelijk van anderen. Zo hebben we gekeken of we gebruikte tools en instrumenten die nog werken, kunnen retourneren naar de leverancier. Na een revisiebeurt zouden ze nog prima te gebruiken zijn. Daarvoor benaderden we verschillende leveranciers. Helaas zonder succes. Maar we hebben ze wel wakker geschud.”
Wat is je drijfveer voor het nemen van deze initiatieven?
“Waar ik het voor doe? Dat is wel duidelijk toch? Ik vind het zonde dat we materiaal waar we nog best wat mee kunnen, weggooien. En er moet gewoon wat gebeuren. We kunnen niet eindeloos zo met de aarde om blijven springen.”
Frans Buijsen, duurzaamheidscoördinator bij Actemium:
“De maintenance teams van Actemium en Omexom, beide merken van VINCI Energies, werken voornamelijk op locaties van de opdrachtgever. Zij zijn genoodzaakt om te werken volgens de specificaties en voorzieningen van de klant. Ik vind het fantastisch om te zien dat Theo het initiatief nam om ook daar op een duurzamere wijze het werk uit te voeren. Nog mooier is het dat hij daar niet stopt, maar ook kijkt hoe in de organisatie van de opdrachtgever een verschil kan maken. Precies wat we graag zien. Hij heeft die pluim meer dan verdient!”
Anderen vinden dit ook interessant
Met Actemium WMS/WCS optimaliseer je jouw logistiek door slim gebruik te maken van de 80-20-regel, via (semi-)automatische ABC-classificatie.