Powering innovation, driving technology

Ontdek de toegevoegde waarde van requirements-engineering voor jouw elektrotechnische ontwerp

Een sensor om kritische waarden in een productieomgeving te monitoren. Of een IoT-toepassing voor een efficiëntere supplychain. Jij ontwikkelt als OEM’er of machinebouwer elektrotechnische oplossingen waar nog niemand aan heeft gedacht. Om wat voor elektrotechnisch maatwerk het ook gaat, bij de businessunit Electronics van Actemium ontwerpen we het voor je. Door het ontwerpproces te starten met requirements-engineering zorgen we dat het ontwerp aan jouw verwachtingen voldoet. Hieronder lees je hoe we daarbij te werk gaan.

Het doel van requirements-engineering

Aan de voorkant van het ontwerpproces zorgen dat jij als klant en wij als ontwerper dezelfde verwachtingen hebben van het eindresultaat. En kostbare misverstanden voorkomen. Dat is het doel van requirements-engineering. Zeg maar gerust dat deze aanpak een van de belangrijkste fasen is in het ontwerpproces. 

Sparren over een ontwerp voor jouw
elektrotechnische oplossing? 

Neem vrijblijvend contact op met Stijn Martens, via 088 81 18 469. Hij vertelt je graag meer over onze
werkwijze en de mogelijkheden. Of vul onderstaand formulier in.

Requirements-engineering in 3 stappen

Stap 1: een interview voor een helder beeld

We beginnen met een goed gesprek, een brainstormsessie. Welk doel dient jouw product? Heb je al een idee hoe het product dat doel bereikt? En is die oplossingsrichting wel de juiste? Met kritische vragen en een dosis gezonde eigenwijsheid doorgronden we jouw businesscase en creëren we een helder beeld van wat we voor je ontwerpen. Ook geven we aan op welke kosten en doorlooptijd je kunt rekenen.

Als het nodig is, stellen we voor om meerdere richtingen te onderzoeken met een proof of concept. Breng je het product op de Europese of Amerikaanse markt, dan houden we vanaf de start van de ontwerpfase rekening met de wettelijke eisen.

Stap 2: de vertaling naar requirements

We zitten nu op een lijn over wat we gaan ontwerpen. Vervolgens bepalen we alle functionele, technische en wettelijke eisen waaraan het product moet voldoen. Denk aan batterijduur, draadloos bereik, toleranties, kostprijs en bestendigheid tegen omgevingsfactoren als vocht en temperatuur. En van maximale afmetingen tot waarden voor bijvoorbeeld een EMC-certificering. Die eisen bepalen we samen met jou, maar ook met belangrijke stakeholders als productiepartners of eindgebruikers. Ook onze engineers dragen vanuit hun kennis eisen aan. Het gaat om concrete requirements die we tijdens het validatieproces visueel of door tests kunnen controleren.

Stap 3: vastleggen in het requirementsdocument

Alle eisen leggen we vast in een requirementsdocument dat we overzichtelijk maken door een verdeling in functieblokken. Je kunt je voorstellen dat alle stakeholders het document regelmatig aanvullen tijdens de requirements-engineeringfase. En dat eisen een of meerdere keren worden aangepast. Om de communicatie te vergemakkelijken, geven we elke requirement een ID-nummer. Ook vermelden we wie de eis heeft ingebracht en wat de rationale is – de gedachte erachter.

Pas als we de requirements-engineering hebben afgerond, starten we met de ontwerpfase. Na oplevering van het prototype, is het requirementsdocument de basis voor de validatie

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.