Home Feed Klantverhalen Actemium en de Heus gaan samen voor goud
Samen voor goud
Actemium en de Heus gaan samen voor goud
Feed tag corner

Actemium is voor De Heus een betrouwbare partner met veel kwaliteiten

De Heus Veevoeders produceert in Maasbracht wel 400 verschillende soorten pluimveevoerder voor zowel legkippen als kippen voor de vleesconsumptie. De fabriek verwerkt zo’n 640 orders per week. Ze is een van de negen De Heus-fabrieken in Nederland. Haar afzetgebied strekt van de regio Eindhoven tot net boven Parijs. Ongeveer de helft van het in Maasbracht geproduceerde pluimveevoeder wordt geëxporteerd naar België en Frankrijk.

Marcel Jeurissen, plantmanager van De Heus Veevoeders in Maasbracht, is trots op ‘zijn’ goed geautomatiseerde fabriek. System integrator Actemium is voor De Heus al jaren een gewaardeerd automatiseringspartner. “Actemium is kundig, flexibel, vooruitziend en snel”, vertelt Marcel Jeurissen. “Onder hoge tijdsdruk maken ze ons pluimveevoeder als het ware vloeibaar.”

Automatiseringsprojecten

“Actemium helpt ons al jaren met het verhogen van onze capaciteit en flexibiliteit”, zegt Marcel Jeurissen. “Deze fabriek is in 2001 ook door Actemium geautomatiseerd en na de overname door De Heus Veevoeders in 2013 opnieuw ingericht. Om de productiegroei te kunnen bolwerken, hebben wij de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in vernieuwing en uitbreiding. Onze scheepsinname is geautomatiseerd en er is er een extra productielijn bijgekomen. De afgelopen maanden hebben we een doseerweger geautomatiseerd, een nieuwe menger in gebruik genomen en de centrale bedieningskamer gemoderniseerd.”

Digitalisering 

In de toekomst wil Marcel Jeurissen graag de planning verbeteren: “Op dat gebied laten wij nog kansen liggen. Zo is de verdeling van vrachtwagens over onze laadgangen suboptimaal. Verder willen we op basis van onze historische data kunnen voorspellen wanneer een klant weer gaat bestellen. Actemium gaat ons hierbij helpen. Naast automatisering kan ook digitalisering ons helpen zoveel mogelijk te produceren tegen een zo hoog mogelijke kwaliteit. Data kunnen inzichtelijk maken waar wij wellicht nog tonnen laten liggen.” Miguel Costa Gonzalez, client manager bij Actemium,  pakt de uitdaging graag op: “Onze ervaring leert dat operators heel goed aanvoelen waar men in het productieproces zaken kan verbeteren. Misschien is er wel een deel van de lijn dat niet optimaal functioneert? Op basis van data-analyse kun je dit hard maken en maatregelen nemen.”

“Actemium is kundig, flexibel, vooruitziend en snel”, vertelt Marcel Jeurissen. “Onder hoge tijdsdruk maken ze ons pluimveevoeder als het ware vloeibaar.”

Flexibel, snel en kwalitatief

De fabriek produceert jaarlijks zo’n 600.000 ton pluimveevoeder. En er zit nog meer in. “Die uitdaging mag je altijd bij mij neerleggen!” zegt Marcel Jeurissen lachend. “In 2021 krijgen wij er een extra productielijn bij.” Behalve capaciteitsuitbreiding staan voor Marcel Jeurissen bedrijfszekerheid en flexibiliteit hoog op de agenda. “Flexibiliteit zit voor mij in de machines en de aansturing ervan. We willen nagenoeg alle grondstoffen kunnen verwerken tot pluimveevoerder van hoge kwaliteit. We hebben ons machinepark zo geautomatiseerd dat onze operators het goed kunnen onderhouden en de kwaliteit kunnen borgen. Ook snelheid is belangrijk. Zodra wij een order ontvangen, starten wij de productie op. Twee uur later kan het voer de vrachtwagen in. Zelfs als een klant eens vergeet te bestellen, kan hij erop vertrouwen dat hij zijn pluimveevoer tijdig geleverd krijgt.”

Ideeën uitwisselen
Nieuwsgierig naar specifieke oplossingen binnen je productieomgeving?
Onze clientmanagers denken graag met je mee.

Tijdwinst

Data-analyse kan ook tot tijdwinst leiden. Marcel Jeurissen: “In onze wereld telt iedere seconde. Als we hier 10 seconden en daar 15 seconden kunnen winnen, hebben we al snel wat extra’s verdiend per batch. Wij produceren zes dagen per week en hebben het geluk dat onze machines nog vrij nieuw zijn. Toch hebben we veel aandacht voor onderhoud. Ongeplande stilstand kunnen wij ons  niet permitteren. Als we door een storing twee uur stilliggen, komen vier grote vrachtwagens te laat op hun bestemming aan.” Miguel Costa Gonzalez: “Ook op dat vlak valt nog winst te behalen. Er is heel wat slimme tooling om je erop te attenderen dat er een storing op komst is of dat onderhoud noodzakelijk is.”

Wederzijds vertrouwen

Als toonaangevende veevoederproducent heeft De Heus een meerjarenplan voor het reduceren van de energiekosten. De fabriek in Maasbracht heeft al goede stappen gezet. Zo gaat de verlichting automatisch uit op momenten dat er geen productie plaatsvindt. Ook energie-technische optimalisaties maken plantmanager Marcel Jeurissen trots. “We hebben er hard voor moeten werken, maar we staan wel op nummer 1. En over vijf jaar? Dan willen wij nog steeds op nummer 1 staan. Juist daarom zijn we blij met Actemium als technisch partner. De Heus is een bedrijf dat snel beslissingen kan nemen, wat ook betekent dat genomen besluiten snel moeten worden uitgevoerd. Actemium kan dit. Zij maken onder tijdsdruk het voer bijna vloeibaar. Ze staan klaar als je ze nodig hebt. Voor, tijdens en na projecten. Ze kijken vooruit en adviseren. Toen wij onze nieuwe weger wilden installeren, lag er een kabelbaan in de weg. Vanuit een zekere bedrijfsblindheid hadden wij dit zelf niet in de gaten, maar Actemium had het wèl gezien. Deze snelheid en alertheid in combinatie met deskundigheid is ideaal. Door de goede onderlinge samenwerking en het wederzijds vertrouwen zijn onze projecten altijd succesvol geweest. Inmiddels werken we al 20 jaar met Actemium samen. Ze hebben in al die jaren veel kennis opgebouwd over onze fabriek, en dat merk je!”

We zijn benieuwd naar je volgende stap en denken er graag over mee!

Stel je vraag via het formulier of neem contact op met een van onze experts

Miguel Costa Gonzalez
Client Manager - Eindhoven
[javascript protected email address]
+31 (0)6 24 56 36 87
Rob Buiks
Client Manager - Eindhoven
[javascript protected email address]
+31 (0)6 25 73 46 71