Home Food Nieuws & Blogs Geen druppel water te veel!
SOFTWARE OPTIMALISEERT WATERVERBRUIK

Geen druppel water te veel!

Food tag corner Plant & Process design tag corner

Als voedingsmiddelenproducent wil en moet je verduurzamen. Het Europese energiebeleid wordt immer steeds strenger. Heb je wel eens stilgestaan bij het waterverbruik in je processen? Uit onderzoek blijkt dat dit op veel productielocaties fors gereduceerd kan worden.

Denk bijvoorbeeld eens aan je CIP-installatie. Studies tonen aan dat maar liefst 80% van de CIP’s in productie-omgevingen niet efficiënt omgaan met water, chemicaliën en energie. Vanuit voedselveiligheid wordt er vaak ruimschoots gereinigd en gedesinfecteerd om risico’s te vermijden. Op dit gebied is nog veel winst te behalen qua duurzaamheid én productietijd.

SmartCIP

Een van de oplossingen is het toevoegen van extra software aan je procesprogramma. Actemium biedt hiervoor ‘SmartCIP’ aan. Deze software adviseert hoe de instellingen van het reinigings- en desinfectieproces continu verder geoptimaliseerd kunnen worden. Zo kom je in relatief korte tijd tot een reductie van water, schoonmaakmiddelen en energie.

Foodclub Energiemanagement energie-efficientie Waterdruppel

Golden CIP

Met behulp van SmartCIP wordt jouw optimale reinigingscyclus – de Golden CIP – steeds optimaler. Alles begint met de analyse van data uit vijftig tot honderd reinigingsrondes. Aan de hand hiervan worden algoritmes ontwikkeld en geïnstalleerd, specifiek voor jouw CIP-installatie. Afwijkingen in het water- of chemicaliënverbruik worden automatisch door de applicatie gemeld, zodat je snel kunt ingrijpen. Naast een besparing op water, chemicaliën en energie levert dit meer productiecapaciteit op. Immers, hoe sneller je leidingen schoon zijn, hoe sneller je weer kunt produceren.

Foodclub Energiemanagement energie-efficientie Water fabriek

Filteren en hergebruik

Behalve voor reiniging gebruik je water wellicht voor tal van andere deelprocessen. Voorbeelden zijn indampen, destilleren en pasteuriseren. Door procesonderdelen beter te koppelen of op elkaar af te stemmen kun je afvalwater filteren en opnieuw in het circuit brengen. Goed voor het milieu én voor je portemonnee! Je verbruikt niet alleen minder water, maar je gaat ook minder betalen voor het lozen van afvalwater.

Onafhankelijk advies!

Benieuwd wat jouw verduurzamingsmogelijkheden zijn? Laat een extern adviseur een scan maken van jouw waterverbruik. De consultants van Actemium hebben jarenlange ervaring in de food-industrie. Wij weten exact hoe jouw fabriek draait en kennen je processen. Op basis van onze domeinkennis kunnen we voor je meten, monitoren, analyseren en automatiseren ten behoeve van een efficiënt waterbeheer.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.