Drie expertises, één oplossing: samen bouwen aan verduurzaming bij afvalverwerker Omrin

Op Ecopark De Wierde, verwerkt Omrin dagelijks restafval tot biogas en nieuwe grondstoffen. Om nog meer groen gas te produceren, breidt de afvalverwerker uit. “We willen richting 23 miljoen kuub,” vertelt Nico Zantinga, projectleider bij Omrin. “Om dat te bereiken breiden we onze vergistingsinstallatie uit met een vierde vergister. Dat is een flinke uitdaging.“
Uitbreiden met beperkte stroomcapaciteit
Met een sterke focus op duurzaamheid en circulariteit levert Omrin al jaren een belangrijke bijdrage aan de regio. En de ambitie blijft groeien. “Momenteel produceren we 19 miljoen kuub groen gas per jaar. We willen richting 23 miljoen kuub,” vertelt Nico, projectleider bij Omrin.“ Om dat te bereiken breiden we onze vergistingsinstallatie uit met een vierde vergister. Dat is een flinke uitdaging. Onze huidige installatie kan de extra stroomvraag niet aan. We moeten daarvoor onze bestaande infrastructuur versterken én de nieuwe systemen soepel integreren in de lopende processen. En dat terwijl de hele installatie gewoon door blijft draaien.”
Vertrouwde partner
Met Omrin zocht daarvoor geen standaardleverancier, maar een partner die kon meedenken en meebewegen. Daarvoor werd Actemium benaderd, als vertrouwde partij én overall projectcoordinator. “Actemium doet al veel projecten voor ons op het gebied van automatisering en elektrotechniek,” vervolgt Nico. “Zij stelden voor om ook Omexom en Aqualectra aan te haken. Zo kregen we één aanspreekpunt, met drie expertises. Dat werkte heel prettig.”


“
Actemium doet al veel projecten voor ons op het gebied van automatisering en elektrotechniek. Zij stelden voor om ook Omexon en Aqualectra aan te haken. Zo kregen we één aanspreekpunt, met drie expertises. Dat werkte heel prettig.”
Nico Zantinga, Projectleider bij Omrin
Eén aanspreekpunt, drie expertises
Actemium coördineerde het project en verzorgde de laagspanningsbekabeling: de tracés en verbindingen tussen transformator, verdeler en naar het veld. Aqualectra ontwierp en bouwde een laagspanningsverdeler op maat en leverde deze op locatie. Omexom nam het volledige middenspanningsdeel voor zijn rekening, inclusief de plaatsing van een nieuwe transformator. “Iedere partij bracht zijn eigen kracht in, maar we traden naar buiten als één team,” zegt Tim ter Huurne, projectleider bij Actemium. “Een aanspreekpunt maakt het voor de klant overzichtelijk. De communicatie is laag drempelig en collegiaal. De samenwerking verliep dan ook heel soepel.”
Gedeelde waarden, gezamenlijke trots
Frank Velthuis, projectleider bij Omexom, is dat helemaal met hem eens. “We hadden goed contact met Omrin, maar ook onderling met Actemium en Aqualectra. We vullen elkaar aan en springen bij waar nodig. Je merkt dat we ondanks verschillende logo’s op onze jassen dezelfde waarden delen: samenwerken, verantwoordelijkheid nemen en elkaar versterken. We zijn collega’s, geen concurrenten.” Op de bouwplaats kwam dat duidelijk naar voren. “Als er bijvoorbeeld een kabel verlegd moet worden, steken collega’s van Actemium gewoon de handen uit de mouwen.”
Samen werken aan verduurzaming
Voor Omrin betekent de vierde vergister méér dan extra capaciteit: het is een concrete stap richting een circulaire regio. Dankzij het nieuwe systeem produceert de installatie straks jaarlijks tot 23 miljoen kuub groen gas. De samenwerking met Actemium, Aqualectra en Omexom maakt dat mogelijk. “Ze helpen ons echt om met dit project een stap te zetten naar de toekomst,” zegt Nico. Tim sluit af: “Ik ben trots op wat we hier samen hebben neergezet. Omrin heeft nu een installatie waarmee ze verder kunnen verduurzamen.”
“
Ik ben trots op wat we hier samen hebben neergezet. Omrin heeft nu een installatie waarmee ze verder kunnen verduurzamen”
Tim ter Huurne, Projectleider bij Actemium
Projectdetails



Omrin
Omrin is een toonaangevende afval- en grondstoffenverwerker die actief bijdraagt aan een duurzame en circulaire samenleving. Vanuit de locatie Ecopark De Wierde verwerkt Omrin dagelijks restafval tot biogas en nieuwe grondstoffen. Met een sterke focus op innovatie, milieu en regionale samenwerking produceert het bedrijf jaarlijks miljoenen kubieke meters groen gas. Omrin combineert efficiënte afvalverwerking met hergebruik van waardevolle materialen en zet zich actief in voor CO₂-reductie. Zo helpt Omrin gemeenten, bedrijven en inwoners om samen te bouwen aan een schonere toekomst.
Ideeën uitwisselen?
We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!
Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.
Anderen vinden dit ook interessant
Actemium kan jouw organisatie ondersteunen met duurzame oplossingen en innovatieve automatiseringsprocessen.
Met de implementatie van een nieuwe productiebesturing, een MES-systeem en een Advanced Planning and Scheduling-module heeft veevoederproducent De Valk Wekerom zijn fabriek in Lunteren klaargemaakt voor de toekomst. De modernisatieslag levert een betere traceerbaarheid, meer productieflexibiliteit en constant hoge kwaliteit op.
“Dankzij een vergaande integratie van voicepicking met SAP EWM, kunnen wij met hetzelfde aantal magazijnmedewerkers veel meer orders verwerken”