Home Solutions & Services Het bbl-traject van Freya bij Actemium
Haalt het beste van jou binnen naar buiten!

Het bbl-traject van Freya bij Actemium

Freya is technicus bij Actemium. Lees hieronder het hele verhaal van Freya.

Denk jij er als vrouw over om de techniek in te gaan? Bijvoorbeeld als monteur of technicus? “Doen!” adviseert Freya. “Techniek is zoveel meer dan zwaar werk of werken met computers. Ik bouw bijvoorbeeld besturingskasten waarmee industriële processen worden aangestuurd. Superinteressante klussen waarbij nauwkeurig werken belangrijk is. Echt een baan voor mij.”

Charlene Fotografie-3270 vierkant

Ik wilde altijd al weten hoe dingen werken. Daarom ging ik als klein meisje vaak naar een techniekclub.

Weten hoe dingen werken

Waarom Freya voor een opleiding in de techniek koos? “Ik wilde altijd al weten hoe dingen werken. Daarom ging ik als klein meisje vaak naar een techniekclub. Daar kocht ik voor een paar euro een projectje waarmee ik aan de slag ging. Bijvoorbeeld een hartje maken met ledlampjes erin waarbij je zelf kon instellen hoe de lampjes van kleur veranderden. Later ben ik eens mee geweest naar het werk van een oom die als monteur klimaatinstallaties plaatste en afstelde. Dat vond ik zo boeiend. Vanaf dat moment wist ik zeker dat ik iets met elektrotechniek wilde gaan doen.”

Een bbl-opleiding, de logische stap

Niet verrassend koos Freya op de middelbare school techniek als examenrichting. “Maar ik ben niet zo van het leren uit boeken. Dat doe ik liever op de werkvloer. Daarom besloot ik om na mijn examen de bbl-opleiding niveau 3 voor eerste monteur elektrotechnische installaties en systemen bij een leerbedrijf in de paneelbouw. Eigenlijk wilde ik dat bij Actemium doen, omdat hier zoveel mogelijkheden zijn op elektragebied. Maar met het ov vanuit Someren naar Schijndel gaan, da’s niet te doen. Daarom ging ik aan de slag bij een paneelbouwer in de buurt.”

Al snel zelfstandig aan de slag

Na drie jaar had Freya haar diploma op zak. Maar bij haar vorige werkgever kon ze niet verder leren voor technicus, de bbl-opleiding op niveau 4. “Intussen had ik mijn rijbewijs gehaald. Dus klopte ik weer aan bij Actemium. Ze kenden me zelfs nog! Hier werk ik nu in de cleanroom aan besturingskasten voor een bedrijf dat machines maakt voor de productie van halfgeleiders. Vanaf het begin werd ik goed begeleid door een ervaren monteur. En ik mocht al heel snel zelfstandig aan de slag. Nu controleert een buddy mijn werk. En sowieso wordt elke kast getest. Zit er een fout in, dan krijg je goede uitleg over wat er niet klopt. Zo leer je snel en veel.” Onlangs is Freya geslaagd voor de opleiding technicus, en zet ze haar carrière voort bij de Actemium businessunit Paneelbouw & Machine Assembly.

Start een van de bbl-trajecten bij Actemium
Met de bbl-trajecten bij Actemium kun je leren of een baan in de elektrotechniek of mechanische techniek bij jou past. We zorgen voor goede begeleiding die bij jou past. Na het bbl-traject ben je verzekerd van een baan bij een van onze businessunits in Veghel of Schijndel.

Het zou goed zijn als meer vrouwen de techniek in gaan. Wij zoeken denk ik met een andere blik naar oplossingen.

Meer vrouwen in de techniek

Hoe het is om bij Actemium als vrouw op de vloer te werken? “Ik ben gewoon een van de monteurs”, zegt Freya. “In het begin wilden mijn collega’s me bij elke zwaardere klus helpen. Maar ik doe het liefst alles zelf. Als ik hulp nodig heb om bijvoorbeeld iets te tillen, dan roep ik er iemand bij en doen we het samen. Het zou goed zijn als meer vrouwen de techniek in gaan. Wij zoeken denk ik met een andere blik naar oplossingen. Kijk ik naar mezelf, dan mag ik wel zeggen dat ik heel precies werk en snel fouten zie. Ik werd pas bijvoorbeeld door onze tester geroepen. Alleen maar omdat hij wilde zeggen dat er geen enkel foutje in mijn werk zat. Gaaf toch?!”

Meld je hier aan

Ben jij geïnteresserd in een van de bbl-trajecten?

Vul dan onderstaand formulier in zodat wij contact met je kunnen opnemen.

  • dd/mm/jjjj
  • Vul dit alleen in als je een voorkeur hebt
  • Vul hier de naam van je opleiding én school in
  • Geef aan of je eerder een andere opleiding(en) hebt gevolgd

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.