Home Consultancy Nieuws & Blogs Gestructureerd op weg naar een optimaal energiezuinige food fabriek
Gestructureerd op weg naar een optimaal energiezuinige food fabriek
Consultancy tag corner

Als procestechnoloog of plantmanager binnen de voedingsmiddelenindustrie wil je altijd energie besparen. Maar waar begin je? En hoe ga je op een gestructureerde manier op weg naar een energiezuinige fabriek? Client Manager Food Bas Hazewinkel neemt je graag mee in dit proces, waarin je uiteindelijk met minder energie meer voedingsmiddelen gaat produceren.

Energiebesparing staat al jaren hoog op de agenda binnen de voedingsmiddelenindustrie. “Het verbeteren van je energie-efficiëntie is wettelijk vastgelegd in EU-richtlijnen. Dan zijn er de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, waarin energiebesparing een centrale rol speelt. Verder eisen klanten steeds vaker een duurzame instelling; ze willen alleen samenwerken met producenten die aan wet- en regelgeving voldoen”, vat Bas Hazewinkel de noodzaak om energiebesparing aan te pakken samen.

Het begint bij structuur

“Maar hoe ga je energiebesparing inzetten op een manier die jouw bedrijf uiteindelijk op alle fronten beter laat presteren”, omschrijft de Client Manager het vraagstuk waar veel bedrijven mee worstelen. “Dit is een zeer karakteristiek traject”, beaamt hij. “De lijst van energiebesparende maatregelen vanuit de overheid is handig, maar voegt niet de meest specifieke waarde aan je voedingsmiddelenbedrijf toe. En dat is uiteindelijk wel wat je wilt. Daarom is een gestructureerde aanpak zo belangrijk”, weet Bas Hazewinkel uit ervaring.

De lijst van energiebesparende maatregelen vanuit de overheid is handig, maar voegt niet de meest specifieke waarde aan je voedingsmiddelenbedrijf toe. En dat is uiteindelijk wel wat je wilt. Daarom is een gestructureerde aanpak zo belangrijk.

Ultieme stip aan de horizon

Met de juiste focus op energiebesparing kun je uiteindelijk uitkomen op een op en top energiezuinige fabriek, waarin de efficiency van al je processen optimaal geregeld is. Kortom: je gaat meer produceren met minder energie. Bas Hazewinkel: “Hiermee omschrijf ik de stip aan de horizon. Op de lange termijn zijn hier doelbewuste keuzes voor nodig. Dit hele proces begint bij inzicht krijgen in jouw huidige situatie: hoe energiezuinig opereer je nu?”

Dit is je ijkpunt

Dit is meteen een van de meest interessante stappen, stelt Bas Hazewinkel. “Samen creëren we helderheid en een beginpunt. Het heeft in deze fase nog geen zin om door te schieten naar de technische oplossingen. We achterhalen juist hoe jouw fabriek opereert: welke afdelingen zijn er, hoe zien de werkprocessen, informatie-, order- en productstromen eruit, wat zijn per afdeling de doelstellingen en hoe sluiten deze op elkaar aan?”

“Creëer optimaal inzicht in de informatiestromen en werkprocessen”

In deze whitepaper lees je hoe je met een plan van aanpak in vijf stappen tot meer inzicht komt. Je leert processen en de informatiestromen te verbeteren met o.a. focus op energiebesparing. 

Creëer optimaal inzicht in de informatiestromen en werkprocessen

Bewustwording via stappenplan

Dit inzicht is cruciaal. Bas Hazewinkel: “Het draagt bij aan bewustwording binnen je organisatie. We onderzoeken hoe je organisatie er energietechnisch voor staat. We hebben hier een duidelijk stappenplan voor. Natuurlijk zetten we onze ervaring in de voedingsmiddelenindustrie ook in. Uiteindelijk zie je via een grafische weergave precies hoe je werkprocessen lopen en dus ook waar energiebesparingen mogelijk zijn.

Gefundeerd energie besparen

Dit inzicht voelt als een verademing. “Je hebt grafisch in beeld hoe alle lijnen in je fabriek lopen en hoe alles en iedereen (via data) met elkaar in verbinding staat. Dit is meteen je fundament. Vanuit hier kunnen afdelingen vanuit een duidelijk perspectief met elkaar communiceren. Vanuit hier kun je gefundeerde keuzes maken en voor oplossingen kiezen die leiden tot energiebesparing binnen je gehele organisatie. Kortom: de weg naar slimme energiebesparingen is een feit.”