Home Maintenance Klantverhalen Zeeland Refinery over partnerschap met Actemium: “Heldere afspraken én gezond verstand”

Zeeland Refinery over partnerschap met Actemium: “Heldere afspraken én gezond verstand”

Het partnerschap tussen Zeeland Refinery en Actemium is met recht uniek te noemen. Al ruim vijfentwintig jaar werken de twee bedrijven samen in het onderhoud van de Zeeuwse raffinaderij. Een vertrouwde combinatie dus, waar beide partijen voordeel uit halen. Dankzij de langdurige samenwerking heeft Actemium veel ZR-specifieke kennis; dat maakt de uitvoer van onderhoudswerkzaamheden efficiënter.

Zeeland Refinery ligt in Nieuwdorp, ten oosten van Vlissingen. Het bedrijf verwerkt aardolie tot onder meer benzine, kerosine, diesel en oplosmiddelen. Alle pompen, compressoren, motoren, instrumentatie en andere installatieonderdelen die bij dat proces een rol spelen, moeten goed worden onderhouden om de fabrieken betrouwbaar te laten functioneren. Daarvoor heeft Zeeland Refinery geen eigen technici in dienst. Al het uitvoerend onderhoud aan elektrische en instrumentatie-apparatuur is in handen van Actemium; van preventieve controles tot acute reparaties, en van vervangingen tot renovatiewerkzaamheden.

“We hebben daar goede ervaringen mee”, vertelt Huib de Feiter van Zeeland Refinery. “Omdat we al zo lang partner zijn, werken bij Actemium mensen die ons bedrijf inmiddels goed kennen. Een voordeel voor ons: als mensen zelfstandig aan de slag kunnen doordat ze ervaring hebben met ons proces, is dat per definitie efficiënt.”

Targetcontract

Sinds 1992 werken Zeeland Refinery en Actemium samen; in 2014 sloten de twee voor het eerst een targetcontract voor onderhoudswerk. Dat betekent dat Actemium tijdens de contractperiode jaarlijks een afgesproken hoeveelheid werk levert, tegen een lagere prijs dan voorheen. “We wilden het onderhoud op een slimme manier aanpakken”, zegt Client Manager Mark Cosijn van Actemium. “Doordat we nu onze eigen werkvoorbereiding, planning en uitvoering regelen, krijgen we meer gedaan in minder manuren. Zo verlagen we de kosten voor Zeeland Refinery én besparen we hen tijd.”

“Het is aan Zeeland Refinery om de prioriteiten te bepalen: welke storingen zijn het belangrijkst? Wat kan even blijven liggen en wat moet nú opgelost? Op basis van die besluiten gaat Actemium aan de slag. Dat werkt prettig”, concludeert De Feiter. “Dankzij dit contract zijn onze afspraken veel concreter en inzichtelijker. Natuurlijk, elke contractvorm heeft voor- en nadelen. We moeten bijvoorbeeld in de gaten houden dat werk dat buiten de target valt ook voldoende aandacht krijgt, daar zit een spanningsveld. Maar het belangrijkste is dat je elkaar op deze manier scherp houdt: leveren we wat we hebben afgesproken?”


Foto: Huib de Feiter (links) en Mark Cosijn

Meerwaarde

Naast de activiteiten binnen de Maintenance-afdeling is Actemium ook actief op een aantal andere afdelingen van Zeeland Refinery, zoals Procesautomatisering, Analyzers en Engineering. Waarom selecteerde het bedrijf opnieuw Actemium als samenwerkingspartner? De raffinaderij en Actemium delen dezelfde kernwaarden, zegt De Feiter. “Veiligheid en milieu, goed én efficiënt onderhoud tegen lage kosten, een goed imago. Ook de goede safety performance van Actemium was voor ons reden om de samenwerking voort te zetten”.

Maar de meerwaarde schuilt voor Zeeland Refinery ook in de flexibiliteit die Actemium biedt. “De hoeveelheid onderhoudswerk is bij ons erg variabel. Dankzij de inzet van moderne en betrouwbare apparatuur hebben we tegenwoordig veel minder storingen dan twintig jaar terug. In normale werkweken zijn daarom minder technici nodig. Maar zo nu en dan hebben we fabrieksstops voor groot onderhoud. Dan zijn ineens tijdelijk tientallen extra technicians nodig. Actemium kan snel die grote hoeveelheid vakkrachten leveren.”


Foto: een van de fabrieken, HPU-units Zeeland Refinery 

Teamgeest

Als verantwoordelijken spreken De Feiter en Cosijn elkaar wekelijks. “In het contract staat dat we één keer per maand de KPI’s en knelpunten bespreken”, zegt De Feiter, “maar in de praktijk bellen we vaker. Samen bespreken we wat goed gaat en wat beter kan. En vier keer per jaar hebben we een stuurgroep; dan praten we over het contract en allerlei ontwikkelingen in de branche.” Professionals inhuren is één, gelijkwaardige samenwerking gaat een stap verder. Juist daarin onderscheidt Zeeland Refinery zich als klant, vertelt Cosijn. “Ze behandelen hun contractors echt als gelijken. Wij kunnen in een prettige omgeving het werk doen waar we gespecialiseerd in zijn.”

Uiteindelijk moeten de mensen het werk doen, beaamt De Feiter. “Ik ben blij met de open en eerlijke teamgeest tussen onze eigen mensen en de professionals van Actemium. Heeft iemand bij hen een goed idee, dan legt hij dat op tafel, zodat we samen kunnen onderzoeken of we er baat bij hebben. We vragen én krijgen kortom een stukje toewijding; samen klaren we de klus.”