Home Maintenance Nieuws & Blogs ‘Een EVD ligt soms 15 jaar stof te vangen’
Explosieveiligheid in de praktijk

‘Een EVD ligt soms 15 jaar stof te vangen’

Maintenance tag corner Productgroep Maintenance tag corner

Met de explosieveiligheid van jouw productieomgeving zit het wel goed! Je liet een explosieveiligheidsdocument (EVD) opstellen en volgde de daarin genoemde actiepunten op. De komende 15 jaar heb je er geen omkijken meer naar. Tieme Groen, ATEX expert bij Actemium, komt die opvatting geregeld tegen. Maar het tegendeel is waar. Een EVD is een levend document, dat je in ieder geval eens in de 3 of 5 jaar moet herzien.

Het EVD moet elke 3 of 5 jaar herzien 

“Onlangs kreeg ik een telefoontje van een opdrachtgever. Ze vonden een EVD in de kast, ooit opgesteld door Actemium”, Tieme Groen vertelt het met ongeloof. “Het document lag 15 jaar lang stof te vangen! Of ze er nog iets mee moesten, was de vraag. Ja dus!”  Dat een EVD na het opstellen in een kast of la verdwijnt en vervolgens nooit meer te voorschijn komt is meer regel dan uitzondering. Bedrijven zijn zich vaak niet eens van kwaad bewust. We hebben een EVD op laten stellen en de aangegeven acties genomen. Dan zijn we klaar. Dat is vaak de gedachte. De praktijk is anders. Vanuit de Nederlandse richtlijn NPR-7910 wordt geadviseerd om het EVD elke 3 tot 5 jaar te herzien. De frequentie is afhankelijk van de kwalificatie van de uitvoerder. 

Een EVD is een levend document. Technische wijzigingen of grondstofwisselingen kunnen impact hebben op je EVD” 

Het EVD is een levend document

Volgens diezelfde richtlijn mag een EVD alleen herzien worden door een ‘ter zake kundige’; een ATEX expert. Grotere bedrijven hebben vaak zelf een ATEX expert in dienst, kleinere bedrijven huren dergelijke kennis vaak in. Groen komt als ATEX expert bij veel opdrachtgevers over de vloer. “Ik  kijk ter plekke of de beschrijving van de omgeving en de daarbij horende zone indeling nog klopt. Het EVD is een levend document. Een veranderende omgeving, vervangende ingrediënten, nieuwe ventilatie; het zijn allemaal voorbeelden van wijzigingen die invloed kunnen hebben op het bestaande EVD”, legt Groen uit. 

EVD laten opstellen of aanpassen?
Je wilt een explosieveiligheidsdocument op laten of wil de EVD maatregelen juist gaan toepassen? Wij kijken graag met je wat de beste ATEX oplossing is voor jouw specifieke uitdaging. 

Selfie van Tieme Groen op locatie

ATEX regels zijn vastgelegd als normen. Dat geeft onterecht een gevoel van vrijblijvendheid” 

ATEX compliant zijn is verplicht

Waarom dat bewustzijn er niet is? Groen zucht; “Ach, het gaat al jaren goed, waarom moeten we het anders doen, denkt men vaak.” Ook het feit dat de geldende ATEX wetgeving en normen nog maar een jaar of twintig bestaan, lijkt een oorzaak te zijn. “De do’s en dont’s zijn nog niet zo ingeburgerd en bepaalde regels zijn ook al weer veranderd. Fabrieken die ouder zijn dan veertig jaar, moeten bijvoorbeeld pas sinds een aantal jaar ook aan de ATEX normen voldoen. Veel mensen weten dat niet. Daarnaast zijn de regels rondom ATEX vastgelegd als normen, dat geeft onterecht en gevoel van vrijblijvendheid. In de ATEX wetgeving wordt echter verwezen naar de normen. ATEX compliant zijn is daarmee toch echt een wettelijke verplichting.”

Hoe hou je je EVD actueel?

Groen: “Natuurlijk kun je het EVD eens in de 3 of 5 jaar uit de kast pakken en dan zorgen dat het document en ook je werkomgeving weer helemaal actueel en ATEX compliant is. Een andere mogelijkheid is om het EVD onderdeel te maken van je management of changes. Doe je wijziging aan de technische kant, pas je een stukje van je installatie aan of stap je over op andere ingrediënten dan neem je standaard je EVD mee in de aanpassingen. Misschien wel de beste oplossing; zo is je productielocatie altijd compliant.”

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.