Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan hoog op de agenda bij Actemium. Daarom nam Actemium deel aan de Maastricht School of Management SDG-Challenge. Een team van 4 studenten ging aan de slag met ons vraagstuk: ‘Hoe kan Actemium zich onderscheiden van haar concurrenten door meer divers talent aan te trekken en te behouden?’ Mathieu Vissers, Business Unit Manager: “Belangrijkste learning voor mij was dat we door de buitenwereld gezien worden als een techniek-bedrijf en dat we binnen juist een mensen-bedrijf zijn waar iedereen behulpzaam naar elkaar is en waar mensen de kans krijgen het beste uit zichzelf te halen. We willen graag mensen aantrekken die zich thuis voelen bij onze cultuur, los van achtergrond zowel etnisch als qua opleiding. Hoe kunnen we onze cultuur meer naar buiten laten zien?”
De MSM SDG-Challenge is een initiatief van het innovatieve campagnebureau Soapbox. De missie van deze challenge is om studenten en bedrijven te inspireren en te mobiliseren om samen te werken aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN). Deze doelen zijn opgesteld om klimaatverandering tegen te gaan en de ongelijkheden in de wereld te verminderen. Soapbox is een campagnebureau dat jongeren verbindt met organisaties om samen langdurige impact te creëren
SDG Challenge
In totaal deden er 5, zowel profit als non-profit, organisaties en ca. 20 studenten mee aan de SDG Challenge. In kleine teams gingen de studenten aan de slag met het vraagstuk van één organisatie. De vraagstukken hadden uiteenlopende thema’s van duurzame afvalverwerking tot diversiteit. Hanneke Manders, HR Business Partner: “Wij vinden het belangrijk dat dit soort thema’s aandacht blijven krijgen binnen onze organisatie. Wij willen maatschappelijk verantwoord ondernemen als kans benutten. De SDG-Challenge is een mooie manier om dit thema op de agenda te zetten.” Nyma Ferdows: “En de MSM SDG-Challenge gaf ons een unieke kans om de uitdagingen van het adopteren van culturele diversiteit binnen een grote organisatie te bestuderen (casestudy van Actemium) en ook om de mogelijke manieren te bekijken om de uitdagingen van inclusiviteit te overwinnen.”
Snel tastbare en uitvoerbare ideeën genereren
De 4 studenten die met het vraagstuk van Actemium aan de slag gingen, zijn tijdens een ‘Sprint Day’ bij Actemium op kantoor aan de slag gegaan. Ze hebben gesproken met diverse medewerkers van Actemium om zo informatie te vergaren. Olivia Bulyaba Kawuma vertelt: “Tijdens de ‘Sprint Day’ waardeerde ik echt hoe open en behulpzaam de medewerkers van Actemium waren met informatie die we nodig hadden om met ideeën voor een oplossing te komen.” “De passie en participatie van de medewerkers van Actemium voor positieve ontwikkelingen is een opmerkelijke eigenschap van de organisatie. Het was een genoegen om ideeën en gedachten uit te wisselen. De chemie tussen de medewerkers van Actemium en ons maakte de uitdaging extra leuk.” vult Emre Yarligan aan.
Door middel van de door Soapbox speciaal ontwikkelde ‘pressure cooker’ kon het team van studenten meteen met tastbare en uitvoerbare ideeën komen die aan het diversiteits-vraagstuk bijdroegen. “De doelstelling werd op gepaste wijze bereikt en we formuleerden enkele haalbare en krachtige aanbevelingen voor het aantrekken en behouden van divers talent.” aldus Manas R. Swain. Olivia: “De uitdaging is behoorlijk snel gegaan, de uitwisseling van kennis en het genereren van ideeën leverde resultaten op in een kortere tijd dan ik had verwacht.”
Adviescirkel
Tijdens de finale op de Maastricht School of Management presenteerde alle teams hun oplossingen voor een jury, die na beraad het winnende team bekend maakte. “Helaas heeft het team dat aan de slag is gegaan met ons vraagstuk niet gewonnen. Wij zijn echter heel erg blij met de inzichten die we hebben verkregen. De adviescirkel die we hebben ontvangen geeft ons inzichten op de vlakken aantrekken, recruiten, onboarden en ontwikkelen van talent. Het blijkt dat we als organisatie al best veel hebben te bieden aan een brede doelgroep van medewerkers. Onze cultuur is sterk. Diversiteit wordt in de gehele organisatie gedragen vanaf onze moederorganisatie Vinci Energies tot aan de werkvloer. Het is voor ons nu de kunst om dit ook goed naar buiten toe te laten zien en communiceren, zodat we nog meer verschillende mensen gaan aantrekken.” aldus Manders.
Naast de inzichten op het gebied van diversiteit heeft Actemium nog meer geleerd van deze challenge. “We hebben ook geleerd van de snelle en effectieve aanpak. De ‘pressure cooker’-methode zullen we ook gaan adopteren en inzetten om andere thema’s aan te pakken.”
“Het was een mooie ervaring en we hopen hiermee ook anderen te inspireren, want samen maken we meer impact.”
Bekijk alle foto's van de Sprint Day en Finale SDG Challenge
Zet je carrière in beweging!
Wil jij werken in een grote internationale organisatie, die toch lokaal aanvoelt? Dan is Actemium de juiste plek voor jou! We werken voor verschillende opdrachtgevers in de industrie. Van brouwerijen tot aan oliemaatschappijen. En van farmaceutische bedrijven tot aan de chemische industrie.
Een goed netwerk – draadloos of niet – is de basis voor iedere logistieke operatie. Maar een bedrijfsnetwerk is al lang niet meer die ‘simpele’ basis. Je hebt veel keuze in oplossingen en intelligente netwerken. Accountmanager Christiaan Bruins: “Steeds meer klanten zien onze netwerkoplossingen niet langer als product, maar als een dienst, een managed network.”
Zelfsturende fabrieken die optimaal gebruik maken van bedrijfskennis zijn al realiteit. Deze laatste blog bespreekt de succesverhalen van klanten.