Technisch partner in energiemanagement
Energie is wellicht ook binnen jullie bedrijf een van de grootste kostenposten. Een oplossing voor energiemonitoring en -management verlaagt de kosten, verhoogt de operationele efficiëntie en helpt jullie voldoen aan de strenge wet- en regelgeving op het gebied van energie-efficiëntie en emissies. Actemium staat klaar om je als technisch partner van a tot z in dit traject te begeleiden.
Door de energietransitie en de hiermee gepaard gaande netcongestie wordt energiemanagement steeds belangrijker voor productiebedrijven. Dit is zelfs een cruciaal onderdeel van moderne productieprocessen geworden. Met behulp van digitale technologie kun je het energieverbruik in je fabriek real time monitoren en krijg je inzicht in inefficiënties en energieverspilling. Dit maakt het mogelijk om je algehele energie-efficiëntie te verbeteren, realistische energiebesparingsdoelen te stellen en de voortgang bij te houden.
De 3 fasen van energiemanagement
- Starten met inzichtelijk maken
- Analyseren van meetgegevens
- Onderbouwde beslissingen
Het opzetten van efficiënt energiebeheer begint met het meten van energiestromen. Installeer energiemeters en sensoren om continu data te verzamelen over het energieverbruik van je processen en installaties. Zo krijg je inzicht in de patronen van je energieverbruik en weet je waar, wanneer en hoe je energie in je fabriek gebruikt. Actemium heeft hiervoor oplossingen in zowel greenfield- of brownfield fabrieken waar gewerkt kan worden met standalone metingen zodat de huidige configuratie niet aangepast hoeft te worden.
Het is belangrijk dat alle data die je verzamelt terechtkomt in één centrale en gestructureerde database. Een zogenaamde Unified Name Space (UNS), waarmee al je systemen geïntegreerd zijn. Hierdoor kun je met behulp van software de verzamelde data analyseren en verwerken. Door UNS te gebruiken kan de data in de cloud opgeslagen worden en gekoppeld worden met verschillende softwaresystemen. Moderne analysesoftware kan patronen, trends en afwijkingen in je energieverbruik herkennen. Dit is de basis voor benchmarking, waarbij je gegevens over je energieverbruik vergelijkt met industrie-standaarden of historische gegevens. Je zult snel de vinger kunnen leggen op gebieden die voor verbetering vatbaar zijn.
Om het optimale uit je energiemonitoringsysteem te halen is het belangrijk om je Key Performance Indicators (KPI’s) vast te stellen. Denk onder meer aan energiekosten per productie-eenheid, energie-efficiëntie van specifieke machines en het totale energieverbruik. Houd je KPI’s regelmatig bij om de prestaties te meten en afwijkingen van verwachte waarden snel te identificeren.
Een energiemonitoringsysteem verzamelt data van alle energieverbruikers in je productieomgeving. Door deze te analyseren kun je weloverwogen beslissingen nemen over je energiestrategie. Denk aan lokale energieopslag, het gebruik van zelfgeproduceerde, duurzame stroom op piekmomenten of het afschakelen van bepaalde installaties op het moment dat de energieprijzen hoog zijn.
Inzicht in energie helpt je bestaande productieprocessen stapsgewijs te verbeteren. Zo zijn afwijkende energiegegevens vaak een voorbode van een storing. Verbruikt een installatie plots meer energie dan normaal? Dan kan het zijn dat een van de componenten aan onderhoud toe is of vervangen moet worden. Op die manier legt energiemonitoring de basis voor ’voorspellend’ onderhoud. Je kunt potentiële problemen identificeren voordat ze kritiek worden en servicebeurten beter inplannen, op momenten dat het jullie uitkomt. Dit draagt bij aan minimale downtime.
Optimaliseer jouw energiebeheer met Actemium!
Energiemanagement is een stapsgewijs traject, van meten naar verzamelen en het analyseren van data.
Als ervaren system integrator kan Actemium jullie hierin van a tot z begeleiden.
We hebben al diverse productiebedrijven geholpen bij de implementatie van energiemanagement
en staan klaar om dit ook voor jullie te doen.
Continu verbeteren
Door je energie- en prestatiegegevens continu te analyseren zul je steeds weer nieuwe kansen ontdekken om je processen en energiehuishouding te verbeteren. Dit leidt tot lagere kosten, een soepele, ononderbroken werking van je machines met minimale productierisico’s. Deel de resultaten met belanghebbenden, sensibiliseer je medewerkers voor energiemonitoring en train hen in energiebesparende praktijken. Op die manier zullen jullie permanent verbeterstappen kunnen zetten.
Wet- en regelgeving
Een slimme oplossing voor energiemanagement reduceert niet alleen je kosten, maar ook je CO2-uitstoot. Hiermee lever je een bijdrage aan de verduurzaming van de industrie. Je kunt zowel intern als extern rapporteren over je energieverbruik en efficiëntieverbeteringen en dus ook aantonen dat jullie voldoen aan de geldende wet- en regelgeving rond energieverbruik en emissies. Dit voorkomt boetes en borgt de goede reputatie van jullie bedrijf.
Data-driven Energiemanagement
Eind 2023 deelden wij onze visie op de verduurzaming van fabrieken, waarbij data een centrale rol speelde. Tijdens ons evenement Data-Driven Energiemanagement werden onderwerpen zoals de overgang naar waterstof, energiemanagementsystemen, Unified Name Space en Artificial Energy besproken.
Ideeën uitwisselen?
We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!
Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.
Anderen vinden dit ook interessant
Zelfsturende fabrieken die optimaal gebruik maken van bedrijfskennis zijn al realiteit. Deze laatste blog bespreekt de succesverhalen van klanten.