Met zijn enorme passie voor techniek en nieuwsgierigheid naar waarom iets op een bepaalde manier werkt, was de keuze voor de opleiding Werktuigbouwkunde een logische stap. Yarnick Soer, student aan de Hanzehogeschool in Groningen, is bezig met zijn afstudeeronderzoek binnen Actemium in Veendam en werkt daarbij aan een vooruitstrevende opdracht!
Een toekomstbestendige utility room
Bij de opleiding Werktuigbouwkunde leer je alles over het ontwerpen, produceren en verbeteren van producten, machines en constructies. Dit kunnen kleine apparaten zijn voor de consument, maar ook hele grote machines voor de industrie. In zijn zoektocht naar een afstudeerbedrijf trof Yarnick Actemium. “Er lag een interessant idee qua afstudeeropdracht. Hier mocht ik ook in meedenken. Samen met een collega hebben we deze gefinetuned tot een volwaardige opdracht,” vertelt Yarnick. “Ik onderzoek wat er nodig is om een typische utility room toekomstbestendig te maken door het implementeren van waterstofgas. Bijvoorbeeld welke materiaalsoorten en procescondities daarvoor gebruikt moeten worden in de piping.”
Aardgasvrij in 2050
Vanuit het Klimaatakkoord is de doelstelling dat Nederland in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Dat betekent dat er geen aardgas meer wordt gebruikt voor productie. Yarnick: “Met mijn opdracht denkt Actemium mee over mogelijkheden om dit doel te behalen.” In een utility room van een fabriek worden de basisvoorzieningen gemaakt om te kunnen produceren (denk aan stoom, elektriciteit, etc.). Dit gebeurt in de meeste fabrieken met aardgas door gasturbines of stoomketels. Dat vraagt dus om een alternatief! “Het beste alternatief voor de toekomst is waterstof. Dit geeft geen CO2-uitstoot en zorgt voor een schoner proces. Maar waterstof kent ook uitdagingen. Het is het kleinste molecuul wat er bestaat en dus erg ontsnappingsgevoelig. Ook tast het bestaande leidingen aan. Vandaar mijn onderzoek naar hoe dit opgelost kan worden!”
Ook meewerken aan een betere toekomst?
In 2050 moet de industrie circulair zijn en mag er vrijwel geen CO2-uitstoot meer plaatsvinden. Fabrieken moeten gaan draaien op duurzame elektriciteit van zon of wind. Het is dus de hoogste tijd om aan de slag te gaan met CO2-reductie. Maar waar moet je beginnen?
De uitwerking
Alle data en kennis die verzameld wordt met het onderzoek verwerkt Yarnick uiteindelijk in een algemene, fictieve, utility-room, die is gebaseerd op de gemiddelde situatie die Actemium vaak bij klanten tegenkomt. Hierin worden de modificaties toegepast zodat deze geschikt wordt voor waterstofgas en daarmee toekomstbestendig. “Het is een omvangrijke opdracht, waarbij ik het ontwerp lever voor de toekomstbestendige utility room, het uitvoeringspakket opstel en een kostenraming lever,” vertelt Yarnick. “Daarbij ga ik als extra nog kijken wat er gedaan kan worden met een overschot aan elektrische energie op het moment dat er negatieve terugleverpijzen zijn.”
Een leuke club
Yarnick heeft al veel onderzoek gedaan en heeft een goed beeld van wat nodig is. Het is een stukje eigen kennis, veel onderzoek, maar ook brochures en offertes van fabrikanten opvragen Daarbij ervaart hij ook veel hulp en ondersteuning van de collega’s op de WTB-afdeling bij Actemium. Yarnick: “Actemium is een leuke club! In veel organisaties waar ik ben geweest zie je dat iedereen zijn eigen specialisme heeft en je dus vaak terecht komt bij dezelfde persoon. Bij Actemium is er voldoende ondersteuning en het is een gevarieerd bedrijf qua kennis en ervaring. Daarmee vullen ze elkaar goed aan en dat maakt ook dat je sneller naar iemand toestapt of om hulp vraagt.”
Op dit moment is Yarnick bezig met het uitwerken van de modificatie in AutoCAD Plant3D en het opstellen van het uitvoeringspakket. “Uiteindelijk zal het een investering zijn, maar iedereen moet voldoen in 2050. Dus je kan maar beter zo snel mogelijk beginnen, dan begin je ook sneller bezig met het terugverdienen van je investering!” zegt Yarnick lachend.
We zijn benieuwd naar je volgende stap en denken er graag over mee!
Stel je vraag via het formulier of neem contact op met een van onze experts
Is jouw bedrijf klaar voor de toekomst? De industrie verandert, dus om te blijven bestaan, moet je je bedrijfsvoering aanpassen.
Is jouw bedrijf klaar voor de toekomst? De industrie verandert, dus om te blijven bestaan, moet je je bedrijfsvoering aanpassen.
In onze kennissessie op de ICT & Logistiek beurs laten we je aan de hand van drie praktijkvoorbeelden zien wat we bedoelen met incrementele automatisering.