In het overheidsakkoord is een nationale CO2-reductie van 50% in 2030 afgesproken. Ook de levensmiddelenindustrie zal moeten bijdragen aan het verkleinen van deze CO2-footprint. Maar hoe bereik je dit op een slimme manier? Door de inzet van Artificial Energy Intelligence (Aei®) zijn proces efficiëntie en energiebesparingen realiteit.
Realistisch besparen
Overstappen op een duurzamere energiesoort lijkt vaak de meest logische stap om CO2-reductie te realiseren. Dit is echter een flinke en kostbare stap. De CO2-afvang en opslag levert bovendien onbekende risico’s op. Bij Actemium bekijken we CO2-reductie daarom vanuit de meest realistische invalshoek: energie die je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken.
Wat levert focus op energieverbruik op?
Door een analyse te maken van energieverbruik en dit af te zetten tegen de combinaties van producttype, productievolume en weersomstandigheden, komen we tot tot een steeds betere proces efficiëntie. De eerste grote energiebesparingen zijn hiermee een feit. Maar dat is niet alles. Inzoomen op onderdelen van het productieproces kan vervolgens leiden tot een continuproces zonder storingsoponthoud én dus nog meer energiebesparingen. Resultaat zijn een footprintreductie en kostenreductie.
Aei®: lerende software
Om tot deze optimale proces efficiëntie te komen, maken we gebruik gemaakt van Artificial Energy Intelligence (Aei®). Dit is software die op basis van historische data en met behulp van domeinkennis, de verbanden leert tussen de prestaties van assets, omgevingsfactoren en het energiegebruik (gas, warmte en elektra). En dat in elke bedrijfssituatie; tel uit je winst.
- Energiereductie van 5% tot 15%
Waar de winst nu precies gepakt wordt? Suboptimale, maar ook optimale prestaties, gaan altijd gepaard met afwijkingen van het normale energiegebruik. De Aei®-software detecteert near-realtime afwijkingen en genereert inzichten om procesinstellingen snel te verbeteren. Zo realiseren we grote energiebesparingen. Denk aan besparingen van 5% tot 15% op de totale energiekosten. Daarnaast optimaliseren we grondstof- en afvalstromen. - Proces stabiliteit
En wat te denken van meer proces stabiliteit. Steeds vaker (denk aan de coronacrisis) worden producten gedwongen om continu te produceren. Er is dan geen tijd voor het volgen van de protocollen voor gepland groot onderhoud. Ook hier maakt de Aei®-software het verschil. De software signaleert onregelmatigheden in een zeer vroeg stadium, voorkomt escalatie ervan én optimaliseert het onderhoud.