Safety Week: 'delen is voor het leven'

Betere veiligheid door van elkaar te leren

Manufacturing & Assembly tag corner

Deze week is de Safety Week van VINCI Energies, waarbij alle merken wereldwijd betrokken zijn. Het thema ‘delen is voor het leven’ staat dit jaar centraal. Actemium vindt veiligheid, gezondheid en het milieu erg belangrijk. Alle business units werken dan ook onder strikte veiligheidsrichtlijnen met duidelijke instructies en procedures. In de werkplaatsen van de business units, op de kantoren, bij onze klanten en onderweg: overal wordt belang gehecht aan veiligheid. Tijdens de Safety Week geven we extra aandacht aan veiligheid door de dialoog aan te gaan met onze collega’s om van elkaar te leren. Het woord is aan teamcoördinator bij Actemium, Tommie Meulepas.

Het maken van meldingen staat centraal

Tommie is teamcoördinator bij de business unit in Schijndel, gefocust op projectmatige paneelbouw en machine
assemblage. “Binnen de business unit hechten wij belang aan meldingen over veiligheid, ook als het om iets
ogenschijnlijk kleins gaat”, vertelt Tommie. “Als er iets is, meld het. Dan kan er iets mee gedaan worden. In 99% van de gevallen zal er niks ernstigs gebeuren, maar je wilt natuurlijk niet in de 1% belanden waar er wel wat ernstigs gebeurd. Daarmee gaan we voor een 100% veilige omgeving.”

“Een manier waarop we het maken van meldingen bevorderen is via twee bureaublad snelkoppelingen: het
verbeterformulier en de safety melding. Beide snelkoppelingen leiden naar een online vragenlijst waar werknemers een melding kunnen maken over een onveilige situatie of een ongeval wat voorgevallen is. Deze snelkoppelingen staan op elke laptop en tablet. Bewust zijn deze op het bureaublad gezet, zodat mensen er snel en gemakkelijk toegang tot hebben.”

Aanpakken van onveilige situaties

“De meldingen die we binnen krijgen worden erg serieus genomen. Je hoeft maar één keer iets aan te geven en het wordt meteen aangepast.” Als voorbeeld noemt Tommie een situatie van een paar weken terug, toen
tijdelijk één deur deels werd geblokkeerd door aantal
afvalcontainers. “Ik heb er een melding van gemaakt. Er is toen meteen een oplossing voor gekomen, door een plek aan te wijzen waar de containers in de toekomst kunnen staan. Zo zie je meteen het leereffect wat één melding met zich mee brengt.”

Veiligheid en VINCI Energies
Wil je meer weten over de initiatieven van VINCI Energies en haar merken op het gebied van veiligheid en
gezondheid? Druk dan op onderstaande knop om hier meer over te weten te komen.

Veiligheidscultuur

Actemium richt zich op het faciliteren van een omgeving waar veiligheid en preventie van ongevallen voorop staat. Dit wordt gedaan met een actief veiligheidsbeleid dat op een decentrale manier onder de business units wordt verspreid. De business units nemen vervolgens zelf verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid. Dit noemen we Safety Excellence. “De cultuur binnen Actemium bevordert het delen van kennis over veiligheid. We blijven mensen er op attenderen dat ze elkaar mogen aanspreken als ze een onveilige situatie zien, zodat de veiligheidscultuur gaat leven binnen de business unit. Ook blijven we mensen er aan herinneren dat ze persoonlijke beschermingsmiddelen moeten gebruiken waar nodig. Hier krijgen ze dan ook een uitleg over”, legt Tommie uit. “Cursussen over het veilig gebruiken van hijsmiddelen is ook erg belangrijk binnen onze business unit. Op onze locatie hebben wij meerdere kranen tot onze beschikking. Alvorens wij hier gebruik van maken, is het van belang te weten waar de risico’s zitten en hoe je veilig en verantwoord onze producten kunt hijsen met deze hulpmiddelen.”

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.