SMART CIP

Reinig uw installatie duurzamer en goedkoper

Cleaning in Place

Het CIP-proces is een wijdverbreid proces voor het reinigen van de procesinstallaties. De CIP reinigt objecten zonder de tanks of leidingen te hoeven demonteren en is daarom populair in vele sectoren waaronder de brouwerij-, dranken-, zuivel-, farmaceutische en voedingssector.

Studies hebben aangetoond dat 80% van de gebruikelijke CIP’s in productieomgevingen niet efficiënt genoeg omgaan met chemicaliën, water en energie. Nadat ook wij hadden gemerkt dat dit voor veel van onze klanten een probleem was, hebben we de Smart CIP ontwikkeld.

Smart CIP, duurzamer en goedkoper reinigen

De Smart CIP is een add-on, een softwareapplicatie die functioneert als een aparte unit bovenop een bestaande (reeds volledig geautomatiseerde) CIP. Binnen de applicatie worden alle proces stappen en sensormetingen (flow, temperatuur, conductiviteit…) geanalyseerd en worden zo besparingen gegenereerd op het gebied van water, chemicaliën, circulatietijden en energie.

Zij laat vervolgens zien hoe efficiënt de huidige CIP scoort is in vergelijking met een als ideaal bestempelde reiniging, de golden CIP. Via een gebruiksvriendelijk dashboard krijg je per CIP-object direct inzicht in het verbruik en worden verbetervoorstellen gepresenteerd die direct de besparingsmogelijkheden per CIP en CIP object duidelijk maken.

Met de installatie van Smart CIP in jouw proces zet je de volgende stap in de digitale transformatie. Door slimmer gebruik van data voorkom je onnodig verbruik van water, chemicaliën en energie bij het reinigen van procesonderdelen. Hiermee draag je bij aan het verduurzamen van je productie proces en bespaar je op kosten.

Dashboard Smart CIP

Hoe werkt Smart CIP?

Smart CIP is gebaseerd op het principe van continue verbetering. Per CIP-object wordt gestart met de analyse van een 50- tot 100-tal reinigingen. Met behulp van ons algoritme, dat is ontwikkeld op basis van machine learning, worden alle meetgegevens met elkaar vergeleken en wordt berekend welke acties zorgen voor minder verbruik van water, chemicaliën of energie.

Het bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1: Data collectie

De eerste stap is het loggen van alle procesdata van de controle-laag, zoals proces stappen, flowmetingen, conductiviteitsmetingen, temperatuur etc.  Een set vaak reeds aanwezige sensoren op de belangrijkste punten van het CIP proces verzamelt continu de aanwezige informatie. In een enkel geval dient nog een retour-debiet-meter te worden geplaatst.

Stap 2: Installatie en model training

Wanneer voldoende data (ca 50-100 CIP’s per object) is verzameld worden de door ons ontwikkelde algoritmes geïnstalleerd en ingeregeld op de specifieke situatie van jouw proces. Daarna kies jij zelf samen met ons de 1e versie van de golden cip voor elk proces object. Dit doe je op basis van de analyses die je worden getoond van alle eerdere batches. In de loop van de tijd is er daarna continu de mogelijkheid/aanbeveling om deze  steeds verder te optimaliseren, zoals beschreven wordt in stap 3.

Stap 3: Ingebruikname

Zodra voldoende data beschikbaar is en de modellen op jouw situatie zijn afgestemd wordt de toepassing in gebruik genomen. De onderliggende algortimes van de Smart CIP analyseren de meetgegevens en ondersteunen jou vervolgens door:

  • De gegevens gestructureerd weer te geven
  • Verbetervoorstellen te definiëren
  • Alle gegevens, analyses en verbetervoorstellen overzichtelijk te visualiseren.

De operator/technoloog bepaalt zelf of hij de verbetervoorstellen accepteert en instellingen aanpast. De Smart CIP grijpt niet in op het proces. Het toont op overzichtelijke wijze inefficiënties aan en geeft duidelijke verbetervoorstellen die direct laten zien wat hun effect is. Het doorvoeren van de verbetervoorstellen blijft altijd een handeling die door de verantwoordelijke operator of technoloog zelf wordt gedaan.

Door de aanpassingen door te voeren ontstaan nieuwe CIP runs die steeds beter worden dan de voorgaande. Hieruit kan je na verloop van tijd een nieuwe standaard / golden CIP aanwijzen waartegen de volgende runs weer kunnen worden afgezet. Zo ontstaat een steeds optimalere CIP.

Wanneer er afwijkingen optreden in termen van waterverbruik of gebruik van chemicaliën, biedt de applicatie een duidelijke oplossing om de situatie recht te zetten.

De voordelen van Smart CIP op een rijtje

  • Reduceert de verspilling van water, chemicaliën en energie en tijd
  • Bespaart daarmee op bovengenoemde kosten
  • Geen of nagenoeg geen investering benodigd in nieuwe meet apparatuur
  • Besparingsmogelijkheden zijn transparant en begrijpbaar
  • De uiteindelijke keuze wordt altijd door de mens gemaakt
  • Handige visualisatie, overzichtelijk dashboard
  • Gemakkelijk af te lezen volumeparameters
Dashboard Smart CIP
Neem contact op met onze experts voor meer informatie
Frits de Raad
Business Unit Manager en Principal Data Analytics - Actemium Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 53 90 60 50
Ferry Janssen
Business Consultant - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0) 6 20 50 92 87
Voor vragen kun je ook gebruik maken van het contactformulier