Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Mobile computing in 2023 en 2024 – terugblikken en vooruitkijken
Belangrijke trends: Android, flexibele scanners en 5G

Mobile computing in 2023 en 2024 – terugblikken en vooruitkijken

Logistiek tag corner

Windows de deur uit, Android erin. Kleinere scanners die meer kunnen. Verbonden apparaten. En sturen op data. Vier ontwikkelingen op het gebied van ICT & Mobility die client managers Christiaan Bruins en Ronald van Zomeren opvielen in 2023. “Veel organisaties kampen met een personeelstekort. Dus blijven ze zoeken naar meer efficiëntie. Papierloos werken draagt daaraan bij.”

Android first

Christiaan, wat komt bij jou op als je terugkijkt op 2023?

Christiaan: “Dat Android alles is. Windows Mobile en CE zijn end of support en kom ik nauwelijks nog tegen. Alleen bij bedrijven die de stap naar Android nog niet hebben kunnen maken, bijvoorbeeld omdat voor hun software nog geen Android app beschikbaar is. Zij staan voor een lastige uitdaging wanneer oude apparaten uitvallen of als veiligheidsissues ontstaan. Gelukkig zijn er wel opties om alsnog over te stappen naar Android apparaten. Bijvoorbeeld met een grafische interface voor een character based Telnet oplossing.”
“Bedrijven die wel al langer met Android werken, stappen vaak al over naar een volgende generatie mobiele apparaten, met nog meer mogelijkheden. Een andere interessante ontwikkeling vind ik dat steeds meer mobiele apps volledig web based zijn en helemaal draaien in de cloud.”

Jaaroverzicht mobile computing

Veel keus in mobile computing

En Ronald, als jij specifiek denkt aan mobile computing, wat viel jou daarin op in 2023?

Ronald: “Organisaties hebben veel meer te kiezen. Mij valt op dat vooral “wearable” scanners – die je op je vingers, hand of pols draagt – en minicomputers in de smaak vallen. Die zijn makkelijk hanteerbaar en iedereen kan er mee werken. Ook zien we steeds vaker multi-inzetbare PDA’s. Handig in het magazijn voor bijvoorbeeld goederenontvangst of kwaliteitscontroles. Voor orderpicken zie je ze vaak in combinatie met een afneembare, pistolgreep, polsband of met een headset voor voice picking. En aan het einde van de dag geef je ze mee aan de chauffeur voor afleverregistratie.”

“Tablets zijn ook een goed voorbeeld. Geen gloednieuwe uitvinding in 2023, natuurlijk, maar wel steeds vaker te vinden op bijvoorbeeld heftrucks. Ze zijn een goedkoop, flexibel en handzaam alternatief voor traditionele zware en dure heftruckterminals. Op het gebied van scannen staan de ontwikkelingen ook niet stil. De nieuwste scanengines zijn veel flexibeler geworden: ze scannen beter op afstand én van dichtbij. En de scanmodules zijn tegenwoordig heel klein. Dat maakte de weg vrij voor robuuste handhelds met 4G- of 5G én lange afstand scanner.”

Managed mobile services en security

En hoe zit het met de ontwikkelingen binnen Mobile Device Management?

Ronald: “Mobile device management (MDM) wordt steeds belangrijker. Voor klanten was het vroeger vooral een handige oplossing waardoor wij op afstand support konden leveren. Inmiddels is het vooral essentieel dat organisaties via MDM al hun mobiele apparaten up-to-date te houden. Want Android ontwikkelt snel: om te zorgen dat apps blijven werken en je systeem veilig is, moet je regelmatig het operating system updaten. Oudere Android apparaten zijn steeds vaker niet meer veilig. Dat geldt helemaal voor Windows CE en Windows Mobile.”

“MDM gaat naast scanners in het warehouse ook over mobiele telefoons, tablets, en zelfs over printers. Ook die updaten we remote en onderhouden we preventief onsite. Steeds meer apparaten in de logistiek worden aangesloten op het Internet of Things, en kunnen dus op afstand worden onderhouden. MDM biedt bovendien inzicht in het gebruik en de status van al die apparaten. Dat levert data op die klanten gebruiken om bij te sturen. En wij kunnen hen beter adviseren.”

Jaaroverzicht mobile computing

WiFi vs. 4G/5G

Wat voor jaar was 2023 als je kijkt naar WLAN en 4G/5G?

Christiaan: “Op het gebied van netwerken zette de beweging naar de cloud door. Dat geldt voor alle grote aanbieders, zoals Extreme Networks. Ze bieden een online suite van apps, waarmee je niet alleen je (W)LAN beheert, maar ook je WiFi-software en vaste componenten zoals switches en routers. Alles wat IT is, wordt steeds meer één grote oplossing die samenkomt in één platform. Dat is voordelig, omdat je op één centrale plek al die zaken kunt regelen. En ook hier spelen data een grote rol. Bijvoorbeeld om te voorspellen wanneer jouw WLAN of vaste netwerk zijn grenzen bereikt. Of dat een locatie over een half jaar niet meer voldoet. Zo kun je anticiperen op (tijdelijke) oplossingen voor piekbelasting. Zo’n oplossing kan gebaseerd zijn op 5G-devices. Die zijn er in de zakelijke markt nog niet zo veel. Maar ik voorzie dat dit in 2024 wel een belangrijke ontwikkeling is om goed in de gaten te houden. Wie weet komt er een moment waarop 5G de betere keuze wordt, ten opzichte van WiFi.”

2024: Network as a service en wearables

Blik eens verder vooruit op 2024. Wat zie jij gebeuren?

Christiaan: “Samen met ons zusje Axians werken we aan managed services voor onze klanten. Zij zien onze oplossingen steeds vaker als een dienst. Denk aan het actief monitoren en analyseren van data en op basis daarvan proactief advies geven. Of aan network as a service, inclusief 24/7 support. Een beweging in de markt waar wij onze dienstverlening op blijven aanpassen. Voor ons is dat een grote stap. Daar krijg ik wel energie van. Net als van de samenwerking met Axians. Ons netwerk binnen Vinci begint steeds meer voor ons te werken. Er zijn nog veel meer business units binnen onze Vinci familie. Wij weten elkaar steeds beter te vinden om zo onze klanten nóg beter te bedienen. Wij kijken om ons heen en betrekken die business units die we nodig hebben voor een goede totaaloplossing van Actemium.”

“Uiteraard blijven mijn collega’s en ik ook in 2024 de ontwikkelingen bij onze partners als Zebra, Honeywell, Extreme Networks en SOTI nauwgezet volgen. We kijken daarbij altijd goed naar de behoeften van onze opdrachtgevers. Waar lopen zij tegenaan, en waar werken onze partners aan? En waar komen die twee samen? Op het gebied van mobile computing ben ik bijvoorbeeld heel benieuwd naar de mogelijkheden van slimme brillen, zoals de Zebra HD4000. Ik zou graag ontdekken hoe zoiets werkt in een klantomgeving. Als er een business case voor is, natuurlijk.”

“Ten slotte nog even iets heel anders: de duidelijke tendens naar meer robotisering. Veel bedrijven vragen zich af of ze nog nieuwe scanners zullen aanschaffen, terwijl ze moeilijk de mensen vinden om ermee te werken. Verder automatiseren is dan een reële optie. Met mobiele robots bijvoorbeeld. Interessant, natuurlijk, maar als je organisatie nog niet helemaal klaar is voor die stap, zijn er altijd nog andere mogelijkheden, zoals voice picking. Ja, ook in 2024 hoeft de logistiek niet stil te staan.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.