Home Logistieke automatisering NIEUWS EN BLOGS Robotisering in de logistiek – terugblikken en vooruitkijken
Belangrijke trends: slimme concepten, systeemintegratie en veiligheid

Robotisering in de logistiek – terugblikken en vooruitkijken

Logistiek tag corner

De markt voor logistieke robotisering groeit snel. Met honderden aanbieders van mobiele robots wereldwijd is het voor bedrijven steeds lastiger om door de bomen het bos te zien. Welke oplossingen zijn toekomstbestendig? Wat levert échte waarde op? Kortom: hoe doe je de juiste investeringen? Mark Schouten en Remco Eichelsheim delen hun visie op de markt. Hun belangrijkste boodschap: succesvolle robotisering draait zelden om standaardoplossingen, en veel vaker om een slim, haalbaar logistiek concept op basis van een combinatie van technologieën.

Keuzestress

Waar lopen bedrijven tegenaan wanneer zij een robotiseringsoplossing zoeken?

Mark: “Tegen een overvloed aan keuzes. Er zijn iets van 200 verschillende leveranciers van mobiele robots, van opslagsystemen tot autonome mobiele robots en alles daartussenin. Wij zien dat het voor veel bedrijven lastig is om daarin een keuze te maken. En dat is logisch, want die robots zijn vaak erg gespecialiseerd én lang niet allemaal even goed. Daarom kun je de vraag beter omdraaien: wat is de toepassing en welke technologie of robot past daarbij? Of beter: robots. Want soms willen klanten graag dat één fabrikant alles levert, maar dat is meestal een utopie.”

Robotisering in de logistiek - Terugblikken en vooruit kijken

In mijn rol als business development manager probeer ik klanten bij de hand te nemen en wegwijs te maken in het enorme aanbod. Is het slim om te investeren in plateauliften of in een volledig automatisch opslag- en ophaalsysteem (ASRS)? Of bereik je hetzelfde – of meer – gemakkelijker met bijvoorbeeld mobiele robots? Omdat dat flexibeler of beter schaalbaar, of zelfs verplaatsbaar, is? En dan kom ik weer terug bij mijn eerste punt: een perfect passende standaardoplossing is zeldzaam, en dat maakt het voor veel bedrijven lastig om te bepalen waar te beginnen.”

Goed concept essentieel

Remco, wat is daarbij het belang van een goed concept?

Remco: “Weten welke uitdaging je oplost is de start, en zoals Mark al aangeeft zijn er vervolgens allerlei manieren om dat te doen. Een goed logistiek concept is cruciaal, want dat bepaalt de haalbaarheid en het rendement. En zonder een duidelijke businesscase valt een oplossing al snel af. Voor het concept kijk je naar productkenmerken, orderkarakteristieken, typen ladingdragers, bedrijfsdata en natuurlijk de beschikbare technologieën op de markt die zouden kunnen passen. Aan de hand daarvan voer je een conceptstudie uit waar maximaal drie haalbare concepten, inclusief kostenplaatje, en dus een terugverdientijd, uitkomen.”

Robotisering in de logistiek - Terugblikken en vooruit kijken

“In de hectiek van de dagelijkse operatie is conceptdenken voor klanten soms moeilijk. Wij kunnen ondersteunen bij het structureren van de vraag en het uitwerken van haalbare scenario’s. Vaak is het slim om verschillende manieren van werken en bijbehorende technologieën te combineren. Ik denk aan Double R parts en Celdomy, waar we AMR’s combineren met pick-/sort-to-light oplossingen. In beide gevallen komen de goederen naar de mensen toe, in plaats van andersom. In het geval van Double R parts combineren we bovendien het orderpicken en het inruimen van de kasten, zodat die minder vaak naar voren hoeven te komen, en we dus met minder robots uit konden. Dat soort omdenken leidt tot haalbare, efficiënte concepten.”

Integratie

Maar hoe zorg je dan dat verschillende technologische oplossingen samenwerken?

Mark: “Het is essentieel dat je verder kijkt dan alleen de hardware. Want het gaat ook om het samenbrengen van die hardware via de juiste software en businesslogica. De optimale combinatie van al die lagen brengt pas echt toegevoegde waarde.”

“Mobiele robots en slimme opslagsystemen hebben minimaal een eigen stuk software van de fabrikant die ervoor zorgt dat die robot een taak kan uitvoeren,” vult Remco aan. “Maar zodra de logistiek complexer wordt, ontstaat er behoefte aan meer logica. Want dan ga je taken combineren en krijg je wachtrijen, dubbelspel en prioriteiten. Daar komt een WMS, WCS en/of een fleetmanager in beeld, zodat het totale systeem doet wat het moet doen, op een zo efficiënt mogelijke manier. Als logistieke integrator ligt daar ligt onze kracht .”

Veiligheid

Verschillende technologische oplossingen die samenwerken, dus. Hoe zit het met de samenwerking tussen robots en mensen?

Mark: “Veiligheid is daarin een belangrijk aandachtspunt. Soms rijden robots in een afgescheiden ‘dark warehouse’. Maar minstens zo vaak navigeren ze in een bestaande operatie, tussen de mensen. En je wilt echt niet dat een robot een pallet omverrijdt waar een persoon achter staat, bijvoorbeeld.”

Remco: “Op dit gebied zijn er grote verschillen in regelgeving tussen landen. Sommige robots mogen bijvoorbeeld in Azië zonder hekken rijden, in Europa niet. Dat heeft invloed op de werkbaarheid van een logistiek concept: mag de technologische oplossing die je voor ogen hebt in dezelfde ruimte opereren als mensen, zonder beperkende maatregelen die simpelweg niet kunnen op de bestaande werkvloer. Bovendien vraagt het om oplossingen van gevestigde namen, zodat de veiligheid gegarandeerd is in praktijksituaties.”

Nieuwste ontwikkelingen

Mark: “Precies, mede hierom is het belangrijk om kritisch te kijken naar nieuwkomers op de markt. En hoewel de ontwikkelingen soms snel gaan, is het echt niet zo dat er ieder jaar tien revolutionaire, nieuwe technieken bijkomen, die we nog niet kennen. Zo hard gaat het ook weer niet. Het gaat vaak om varianten van eenzelfde oplossing. Waarbij je, vooral bij nieuwe spelers, wel rekening moet houden met kinderziektes. Ik wil graag dat een oplossing zich op een aantal plekken bewezen heeft, zodat onze opdrachtgevers minder risico lopen als we een systeem opnemen in onze totaaloplossing.”

Remco: “Inderdaad. Het systeem moet veilig en betrouwbaar zijn. En ik zeg het graag nog een keer: financieel haalbaar. Het gaat bijna nooit om het neerzetten van het nieuwste van het nieuwste, gewoon omdat het kan. In uitzonderlijke gevallen zijn bedrijven in de positie om iets te proberen, zelfs als ze de businesscase niet helemaal rondgerekend krijgen. Maar in 95% van de gevallen gaat het om het best passende concept voor de concrete uitdaging in een bestaande, logistieke omgeving.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.