Wij als vakmensen weten wel hoe we een installatie op een juiste en nette manier volgens de normen moeten installeren. Toch?

Nou… ik zie in mijn functie als inspecteur vaak dezelfde afwijkingen en tekortkomingen terugkomen. Zeker op industriële projecten. Een paar voorbeelden die ik graag deel aan de hand van foto’s:

Transmitter

Bij deze industriële projecten moet een opnemer of transmitter hoog in een leiding aangesloten worden met een kabel. De metalen buisleiding of ondersteuning is netjes aangelegd. Alleen stopt deze hier ruim een halve meter voor de transmitter. De kabel bungelt los tussen de transmitter en de ondersteuning. En het reststuk van de kabel wordt in dit soort gevallen vaak opgerold. Het gevolg? Extra druk en belasting op de kabels en componenten. Een no-go dus!  

NEN 1010 als basis

In de elektrotechniek zegt “onze bijbel”, de NEN 1010, dat alle vast aangelegde kabels deugdelijk ondersteund moeten worden. De invoerwartel kan en mag niet gezien worden als trekontlasting, tenzij deze hiervoor specifiek geschikt is.
Daarbij komt dat sommige omgevingen onderhevig zijn aan explosiegevaar. Hier hebben we dan met een ATEX norm te maken, de NEN-EN-IEC 60079. Hierin staat dat een kabel de eerste 2,5 cm recht uit de invoerwartel moet worden ingevoerd en dat de trekontlasting binnen 30 cm moet worden aangebracht.

Voorbeeld atex stukje 2

Tip als oud-monteur

Natuurlijk weet ik (als oud-monteur) dat we soms op lastige plaatsen installaties moeten aansluiten. Maar veel monteurs op industriële projecten zijn meesters in ijzerwerk maken! Dus waarom dan niet tot vlakbij de transmitter/opnemer en waarom geen trekontlasting erbij maken? 

Meer informatie over ATEX inspecties?
Neem gerust contact met ons op.