Home Maintenance Nieuws & Blogs Verbeter fabrieksprestaties met historische data
let's improve your performance

Verbeter fabrieksprestaties met historische data

Improvement tag corner Maintenance tag corner

Martin van Malten, Improvement Manager bij Actemium, vertelt over hoe je onder andere met historische data de prestaties van jouw fabriek kunt verbeteren en geeft antwoord op de belangrijkste vragen. Lees hier zijn blog!

Blinde vlek voor alarmen

Als je iemand vraagt of zij direct kunnen vertellen welke foto er in de gang hangt of welk plaatje er deze maand op de kalender te zien is, dan moeten zij je waarschijnlijk het antwoord schuldig blijven. We creëren namelijk een blinde vlek voor de dingen die we elke dag tegenkomen. Zo dus ook voor alarmen in jouw productieomgeving

Alarmmeldingen terecht of onterecht?

Als je nu de control room van jouw productieomgeving in loopt, hoeveel alarmen zijn daar nu zichtbaar? En zijn deze terecht? In de afgelopen 15 jaar dat we onze klanten helpen met het oplossen van productiestilstanden, hebben we geregeld een hele lijst aan alarmen zien staan waaraan de gebruiker dusdanig gewend is geraakt dat ze deze niet meer zien. En dat kan twee dingen betekenen:

  • Deze alarmmelding is terecht en iets in de fabriek werkt niet optimaal.
  • Deze alarmmelding is onterecht en leidt de operator af van de dingen die er werkelijk toe doen.
Alarmmelding operator paneel

Dit kan tot gevolg hebben dat de productie een aantal minuten langer hinder ondervindt, omdat het nieuwe alarm niet direct aandacht trekt van de operator. En die minuten extra productiehinder zijn zonde en ongetwijfeld duur. Bovendien brengt het geen gevoel van vertrouwen in het geautomatiseerde proces bij het personeel in de productieomgeving. En bij minder gevoel van vertrouwen heeft de mens de neiging om zelf de touwtjes in handen te nemen, ofwel de automatisering te omzeilen door handmatige acties. Handmatige acties leiden vaak weer tot ongewenste gevolgen in productkwaliteit of automatisering, wat nieuwe alarmen oplevert en zo is de cirkel rond.

productieproces verbeteren met self service analytics tools

Alarmmeldingen terecht of onterecht?

In veel automatiseringssystemen worden deze alarmen opgeslagen in een historische alarmendatabase. Het analyseren van deze opgeslagen data kan een goed inzicht geven in waar kansen voor verbetering zitten. Welke top 10 meest voorkomende alarmen tref je aan, of welke top 10 alarmen met de langste vermeldingstijd? Wanneer in je productieproces worden ze gemeld en bij welke recepten, ingrediënten of eindproducten komen ze het meeste voor?

Wij kunnen samen met jou kijken naar jouw (historische) data. Door toepassing van de juiste data analytics tools die passen bij het proces en de toegepaste software platformen, kan er een goed beeld gevormd worden laten we ook niet vergeten om ook te luisteren naar de operator. Die staat namelijk elke dag naast de productie, en die productie is uiteindelijk toch je core business. Is er in je productieomgeving nu nog niets ingericht om (alarm)data te verzamelen? Het is nog niet te laat.  We helpen je daar graag bij. Automatisering stopt namelijk niet na de eerste inbedrijfstelling. Let’s improve your performance.

Data omzetten om je productieomgeving te verbeteren?

We zijn benieuwd hoe jij denkt over het verzamelen van (alarm)data
in jouw productieomgeving en denken er graag over mee! 

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.