Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is verantwoordelijk voor het waterbeheer in de provincies Utrecht en Zuid-Holland en strekt zich uit van de Utrechtse Heuvelrug tot aan Schoonhoven, Bodegraven en Nieuwkoop met als centraal middelpunt de hoofdstad Utrecht. HDSR is sinds 2000 een tevreden gebruiker van het CAW systeem.
Na de succesvolle implementatie van diverse centrale en decentrale Wizcon SCADA systemen voor het toenmalige Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden, heeft Actemium in 2000 CAW (Centrale Automatisering Watersysteem) ontwikkeld. Geïnspireerd door het concept van configureren in plaats van programmeren, was het CAW systeem de perfecte oplossing voor de migratie van de oude telemetriesystemen naar één nieuw centraal monitoring- en regelsysteem.
Boezem- en polderbeheer
De waterspecialisten van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden beheren de delta van de grote Nederlandse rivieren in met name de provincie Utrecht en een klein deel van Zuid-Holland. Het CAW systeem voorziet bij HDSR in de behoefte van de peilbeheerders en rayonmedewerkers om aan de ene kant de 4 boezems en het hoofdwatersysteem gezamenlijk te monitoren en aan de andere kant per boezem het peilbeheer te voeren dat past bij de gebruiksfunctie.
Dynamisch
In het jaar 2000 is CAW als Client-Server oplossing ontwikkeld met de nieuwste Microsoft technieken van dat moment. De technische ontwikkelingen hebben natuurlijk niet stilgestaan en in 2005 en 2011 heeft het systeem hard- en softwarematige upgrades gehad waardoor op dit moment nog steeds de nieuwste technieken worden gebruikt.
Belangrijkste kenmerken CAW – HDSR
De belangrijkste kenmerken van het CAW zoals dat toegepast wordt bij HDSR zijn:
- Real Time Control (RTC)
Het CAW systeem is voorzien van de RTC module, binnen CAW beter bekend als “Gebiedsregeling”, waarmee HDSR zelf regelingen kan configureren en programmeren om groepen van objecten te monitoren en/of aan te sturen. Omdat er in het gebied van HDSR een groot aantal fruittelers gesitueerd zijn, kan met behulp van RTC een betrouwbare werking van de nachtvorstbestrijding worden gegarandeerd. - Recepten
Is in uw organisatie de overgang van zomer- naar winterpeilen ieder jaar weer dezelfde, tijdrovende klus? Zijn uw watersysteembedieners uren bezig om bij calamiteiten de juiste instellingen naar onderstations te sturen? Met de in CAW ingebouwde receptfunctionaliteit wijzigt HDSR in een handomdraai de juiste instellingen van de poldergemalen en stuwen. - Event-based TCP/IP communicatie
Communicatie met onderstations heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Waar vroeger met pen en papier de waterstanden werden genoteerd en molens en pompen handmatig werden bediend, communiceren we op dit moment via moderne media als (A)DSL en 1, 2, 3 of 4G met geautomatiseerde objecten in het veld. Door de ombouw van PSTN naar TCP/IP verbindingen is voor het hoogheemraadschap een significante jaarlijkse kostenbesparing gerealiseerd. Door het toepassen van een Event-Based oplossing, wordt dataverbruik tot een minimum beperkt en is het centrale systeem altijd op de hoogte van de laatste stand van zaken in het veld. - Volledig redundant
Waterschappen zijn onderdeel van de ‘kritische infrastructuur’ van Nederland. Waterschappen stellen alles in het werk om wateroverlast te voorkomen, maar hebben daarvoor ten alle tijden zicht nodig op de situatie in het veld. Daarvoor is het centrale systeem voorzien van vele vormen van redundantie en backup mechanismes. Als om welke reden dan ook (grootschalige stroomstoring, uitval van telefonie/internet straatkasten, etc) het niet langer mogelijk is om vanuit Houten het watersysteem te monitoren of te bedienen, staat er bij een collega waterschap een standby systeem klaar om het complete watersysteem te beheren.
Op meerdere locaties van Waterbedrijf Vitens heeft Actemium de besturingssystemen mogen vervangen en zo ook voor de drinkwater productielocatie Tull en ’t Waal. Maar dan wel op een hele originele manier.
“We willen meegenomen worden in de nieuwste technieken. Die adviserende rol wordt steeds belangrijker.”
Frans Hilge, projectleider elektrotechniek, begonnen bij de WOG in 1991, neemt ons mee in zijn ‘waterverhaal’.
Één van de uitdagingen was om de telemetrie hoofdpostsystemen te consolideren tot 1 centraal hoofdpostsysteem voor de monitoring en aansturing van het complete beheersgebied.