Home Watermanagement Klantverhalen Hoogheemraadschap Van Rijnland
Watermanagement

Hoogheemraadschap Van Rijnland

Watermanagement tag corner

Het Hoogheemraadschap van Rijnland is gevestigd in Leiden. Het gebied waarin Rijnland werkt is verdeeld over Noord– en Zuid-Holland en strekt zich uit van Wassenaar tot Amsterdam en van IJmuiden tot Gouda. Centraal binnen het watersysteem van Rijnland ligt de boezem en door het inzetten van CAW met beslisondersteunende (BOS) modules voor het volledig automatisch aansturen van de 4 boezemgemalen wordt het beheer van dit grote gebied sterk vereenvoudigd.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland is in 2005 ontstaan uit de fusie van inliggende waterschappen Groot-Haarlemmermeer, De Oude Rijnstromen en Wilck en Wiericke. Een fusie brengt op allerlei vlakken de nodige uitdagingen met zich mee. Één van de uitdagingen was om de telemetrie hoofdpostsystemen te consolideren tot 1 centraal hoofdpostsysteem voor de monitoring en aansturing van het complete beheersgebied. Het CAW systeem had zich inmiddels ruimschoots bewezen bij collega hoogheemraadschap HDSR en Waternet en na een succesvolle aanbestedingsprocedure is in 2006 het CAW concept bij Rijnland geïnstalleerd onder de naam BOSBO (Beslissing Ondersteunend Systeem Boezembeheer).

BOSBO voor boezem en polders

Het BOSBO systeem is in 2006 geïmplementeerd in combinatie met de programmering en inbedrijfstelling van een 24-tal DataWatt D05 onderstations die dienst doen als meetnet voor de monitoring van het hoofdwatersysteem en het aansturen van de 4 boezemgemalen (in Gouda, Halfweg, Katwijk en Spaarndam). Binnen afzienbare tijd volgde de migratie van DataWatt en Saia onderstations uit de oude inliggende waterschappen waardoor er één centrale cockpit is ontstaan voor het complete beheersgebied. De betekenis van de afkorting BOSBO is daarvoor gewijzigd in Beslissing Ondersteunend Systeem en Beheer Oppervlaktewater.

De belangrijkste kenmerken van CAW/BOSBO zoals dat toegepast wordt bij HHR zijn:

 • Beslissing Ondersteunend Systeem (BOS)
  Voor het peilbeheer in de boezem is het BOSBO systeem voorzien van de module Beslisondersteuning. Aan de hand van modellen van Deltares wordt op basis van de gevallen en te verwachten neerslag een aanvoervoorspelling bepaald. Deze aanvoervoorspelling zorgt samen met de actuele waterstanden, de status van de boezemgemalen Gouda, Halfweg, Spaarndam en Katwijk en een aantal instelbare parameters voor de automatische aansturing van de 4 boezemgemalen.
 • Centrale cockpit
  De centrale regelkamer van de peilbeheerders is voorzien van meerdere grote schermen waarop de actuele status van het hoofdwatersysteem, de inzetten van de grote boezemgemalen en de actuele weerstoestand gepresenteerd wordt. Dit grote scherm ondersteunt het maken van de juiste beslissingen bij calamiteitenbestrijding op het moment dat het er echt toe doet.
 • TCP/IP communicatie
  Communicatie met onderstations heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Waar vroeger met pen en papier de waterstanden werden genoteerd en molens en pompen handmatig werden bediend, communiceren we op dit moment via moderne media als (A)DSL en 1, 2, 3 of 4G met geautomatiseerde objecten in het veld.
 • Volledig redundant
  Waterschappen zijn onderdeel van de ‘kritische infrastructuur’ van Nederland. Waterschappen stellen alles in het werk om wateroverlast te voorkomen, maar hebben daarvoor ten alle tijden zicht nodig op de situatie in het veld. Daarvoor is het centrale systeem voorzien van vele vormen van redundantie en backup mechanismes. Als om welke reden dan ook (grootschalige stroomstoring, uitval van telefonie/internet straatkasten, etc) het niet langer mogelijk is om vanuit Leiden het watersysteem te monitoren of te bedienen, staat er op een externe locatie een standby systeem klaar om het complete watersysteem te beheren.
Wilt u meer weten over dit project of wilt u weten wat er voor uw bedrijf mogelijk is? Neem dan contact op met:
Roland Pluym
Client Manager - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 21 67 27 88
Gerard van Eijk
Project Manager - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)88 831 89 02
U kunt ook gebruik maken van het contactformulier