Blog

“RTFM”, ”Read the full Manual” of “Hopelijk vullen jullie de handleiding aan, zodat iedereen jullie apparatuur correct kan installeren?”

Maintenance tag corner

Wat als je gedurende je werk tegen zaken aanloopt die niet duidelijk zijn? “RTFM !” is dan de meest gebruikte term, oftewel Read The Full Manual. Maar dat is niet altijd de oplossing, want je vindt het antwoord soms ook niet in het certificaat of de handleiding. Alle producenten en leveranciers zetten hun beste beentje voor om de monteur/installateur duidelijk te maken hoe hun ATEX apparatuur moet worden aangesloten en gebruikt, zodat de installaties veilig gebruikt kunnen worden. Maar afgelopen periode kwamen bijvoorbeeld de volgende vragen ter sprake: “hoe moet jullie blindplug worden geïnstalleerd in deze specifieke lasdoos?”, “hoe functioneert de borging van jullie Ex-d deksel?” en “is het toestel op jullie SKID wel geschikt voor plaatsing in een ATEX omgeving?”. Voor een juiste bescherming tegen explosiegevaar eigenlijk ‘best belangrijke’ punten. Hoe dan verder?

Eigenlijk kan alleen de fabrikant aangeven hoe zijn apparatuur is ontworpen en hoe er mee omgegaan moet worden. Daar heeft de fabrikant het certificaat voor ontvangen, toch?
Dat betekent dat je de juiste persoon of afdeling moet vinden die (het liefst schriftelijk onderbouwd) een antwoord kan geven op de vraag die speelt. Helaas zijn deze vragen zo specifiek dat het veelal wat langer duurt voor je de juiste persoon gevonden hebt.

In het traject ontvang je af en toe goed bedoelde informatie die niet van toepassing is op jouw specifieke vraag of niet exact de informatie is die je zoekt, maar voor een geheel ander toestel of onderdeel. Dus dan dien je weer terug te koppelen dat dit niet de noodzakelijk informatie is.

Soms heb je wat (extra) geduld nodig voordat je bij het juiste loket aankomt waar je het juiste antwoord ontvangt. Maar wanneer je tevreden bent met het resultaat van je zoektocht kan dan eindelijk je eigen werk worden afgerond. Weer wat bijgeleerd!

En in je achterhoofd blijft je afsluiting naar de contactpersoon van de fabrikant rondzingen; “Hopelijk vullen jullie de handleiding aan, zodat iedereen jullie apparatuur correct kan installeren.” Dan kunnen wij de volgende keer gewoon weer afsluiten met “RTFM” (Read the full manual)!

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.