Home Data Analytics Klantverhalen Inzicht in optimale onderhoudsintervallen
Onderhoud op basis van monitoring en analyse is vaak (kosten)efficiënter
Inzicht in optimale onderhoudsintervallen
Data Analytics tag corner TrendMinder tag corner

Wil jij het onderhoud aan je productiemachines liever nog even uitstellen? Realiseer je dat juist vervroegd onderhoud in jouw situatie misschien slimmer kan zijn. Met TrendMiner bepaal je voor diverse onderdelen van je machinepark het beste onderhoudsmoment, waardoor je meer tijd overhoudt om te produceren.

Tijdens onderhoudswerkzaamheden kun je geen productie draaien. Logisch dus dat je onderhoud wil minimaliseren en zo lang mogelijk probeert uit te stellen. Natuurlijk ook weer niet té lang, want dan loop je het risico op storingen en stilstand. Wat is eigenlijk het beste moment voor onderhoud? Dat is geheel afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Capaciteit optimaal benutten

Bestaat je productieproces uit opeenvolgende verwarmings- en koelfases? Dan weet je dat de gecontroleerde afkoeling van een product het meest tijdrovend is. Vervuiling van warmtewisselaars verlengt geleidelijk aan de afkoeltijd en daarmee de productietijd per batch. Onderzoek eens per product vanaf welk moment dit echt geld gaat kosten. Tijdens het onderhouden van een warmtewisselaar ligt je productie een poosje stil. Kun je dit tijdverlies vervolgens snel goedmaken omdat de afkoeltijd per batch aanzienlijk korter wordt? Dan is onderhoud van de warmtewisselaar, ook al wilde je dit liever nog even uitstellen, zeker gerechtvaardigd!

Monitoren en waarschuwen

Als je eenmaal de juiste onderhoudsintervallen hebt bepaald, kun je deze in TrendMiner laten bewaken. Je kunt voor de meest voorkomende producten een monitor instellen. Is de optimale afkoeltijd overschreden? Dan krijgen je monteurs automatisch een melding en kunnen zij onderhoud inplannen.

Kwaliteit geborgd

Onderhoud op basis van monitoring en analyse is vaak (kosten)efficiënter dan periodiek onderhoud. Je bent nooit te vroeg met onderhoud en geeft dus niet onnodig geld uit. Maar ook niet te laat, wat kan leiden tot verminderde prestaties, kwaliteitsverlies of in het ergst geval afkeur. Duik er eens in. Misschien ontdek je dat het in jouw situatie verstandiger is om wat vaker of juist minder vaak onderhoud te plegen. Laat je vervolgens ondersteunen bij het bewaken van de optimale onderhoudsintervallen. Je operationele kosten zullen dalen, terwijl je consistent met een hoge kwaliteit kunt produceren.

Weten of TrendMiner ook voor jou werkt?

En wil je dat in de praktijk zien met je eigen dataset? Vraag een gratis demo met je eigen dataset aan en onze expert neemt contact met je op.

Meer weten over optimale onderhoudsintervallen en TrendMiner?
Neem contact op met onze experts voor meer informatie over TrendMiner en een demo met je eigen demo dataset.
Frits de Raad
Business Unit Manager en Principal Data Analytics - Actemium Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 53 90 60 50