Home Data Analytics Klantverhalen Met TrendMiner CIP-processen optimaliseren
het aantal te lange reinigingsprocessen snel terugbrengen
Met TrendMiner CIP-processen optimaliseren
Data Analytics tag corner TrendMinder tag corner

Clean-in-Place processen (CIP) zijn ontzettend belangrijk om de voedselveiligheid te borgen, maar gaan altijd ten koste van de tijd die beschikbaar is voor productie. Als producent in de food-sector wil je dit zo efficiënt mogelijk aanpakken: maximale reiniging in zo min mogelijk tijd. TrendMiner geeft je inzicht in je CIP-proces en helpt dit te optimaliseren.

Of je nou melkproducten of bier produceert, zeker tussen productwissels door wil je het leidingwerk grondig reinigen om contaminatie te voorkomen en de voedselveiligheid te garanderen. Met water, stoom, chemicaliën of logen zorg je ervoor dat alles goed schoon is. Onnodig lange reinigingsprocessen leiden niet alleen tot een hogere milieubelasting, maar verlagen ook de beschikbaarheid van je productiemachines. Dit kun je met de softwaretool TrendMiner voorkomen.

Monitoren en analyseren

In TrendMiner kun je de duur van het CIP-proces per batch en per product monitoren. Heb je voor dezelfde reinigingsactie de ene keer slechts 5 minuten nodig en de andere keer een kwartier? Dat is stof voor discussie! Hoe valt deze variatie te verklaren? Heeft een korte reiniging van slechts een paar minuten ooit tot klachten geleid? Of is er iets anders aan de hand? 

Automatische alerts

Als je eenmaal inzichtelijk hebt hoe lang een CIP idealiter zou mogen duren, kun je dit instellen in je machinebesturing. De operator krijgt dan automatisch een alert voor situaties waarin een CIP langer duurt dan verwacht. Deze alerts zijn voorzien van context over het incident. Via een dashboard kun je het aantal te lange CIP’s in beeld brengen en blijven werken aan optimalisatie.

Je zal merken dat je op deze wijze het aantal te lange reinigingsprocessen snel kunt terugbrengen. Waardoor meer tijd vrijkomt voor productie en je het milieu minder sterk belast.

Weten of TrendMiner ook voor jou werkt?

En wil je dat in de praktijk zien met je eigen dataset? Vraag een gratis demo met je eigen dataset aan en onze expert neemt contact met je op.

Meer weten over CIP-processen en TrendMiner?
Neem contact op met onze experts voor meer informatie over TrendMiner en een demo met je eigen dataset.
Frits de Raad
Business Unit Manager en Principal Data Analytics - Actemium Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 53 90 60 50