Home Data Analytics Nieuws en blogs Hoe self service analytics tot inzicht leidt
Self service analytics tools helpen je vanuit data inzicht te krijgen
Hoe self service analytics tot inzicht leidt
Data Analytics tag corner

Een (deels) gedigitaliseerde productieomgeving genereert ontzettend veel data. Té veel om als mens te kunnen verwerken. Moderne analysetools helpen je in een zee van data trends te herkennen en brengen waardevolle optimalisatiekansen van de productie boven water.

Als procestechnoloog of continuous improvement manager wil je afwijkingen in productieprocessen kunnen signaleren en analyseren om herhaling te voorkomen. Hiervoor moet je procesgegevens kunnen inzien. Deze zijn wellicht binnen jullie productieomgeving al digitaal beschikbaar. Maar je moet haast een datawetenschapper zijn om ze te kunnen interpreteren. Herkenbaar? Slimme self service analytics tools helpen je vanuit data inzicht te krijgen in je productie en onder meer de oorzaak van machinestilstand of productiefouten te achterhalen. Een goed voorbeeld van een dergelijke tool is TrendMiner.

Snelle root cause analyse

Procesgegevens opvragen voor batches van 10 verschillende producten? Zonder gerichte zoekfunctionaliteit zou het een nachtmerrie zijn! Dankzij de slimme zoekfuncties binnen TrendMiner kom je snel terecht bij die procesgegevens die er voor jou toe doen. Je hoeft niet meer door allerlei Excel-lijsten te scrollen, wat tijdrovend is en je afhoudt van je eigenlijke kerntaak: het zoeken van oorzaken, het vinden van oplossingen voor productieproblemen en het verbeteren van het productieproces.

Impact van procesveranderingen

Met TrendMiner vind je eenvoudig een bepaalde procesfase terug in de periodes waarin jullie een bepaald product geproduceerd hebben. Je kunt deze periodes over elkaar heen leggen voor verdere analyse en vergelijking. Dit helpt onder meer de impact van procesveranderingen op je productie te bepalen. Denk hierbij aan de installatie van nieuwe componenten.

productieproces verbeteren met self service analytics tools

Preventief onderhoud

Bij het vergelijken van periodes van normaal en abnormaal productiegedrag kun je het proces stap-voor-stap doorlopen. Je legt snel de vinger op zaken die je nader wil onderzoeken. Waardoor je ook sneller weet wat je kunt doen om je productieproces te optimaliseren. Denk hierbij onder meer aan het verkorten van je onderhoudsintervallen. Brengt de vergelijking tussen de huidige situatie en een historische tijdsperiode met vergelijkbare setpoints een opvallend verschil in een klepopening aan het licht? Dan is het wellicht verstandig om de klep direct te vervangen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Meer uit jouw productiedata halen met self service analytics tools?

Bekijk het TrendMiner webinar en leer hoe je het meeste uit jouw productiedata haalt.

Bekijk het webinar