Home Logistieke automatisering Nieuws en blogs Mobile computing in 2022 en 2023 – terugblikken en vooruitkijken
Belangrijke trends: Android, flexibele scanners en 5G

Mobile computing in 2022 en 2023 – terugblikken en vooruitkijken

Logistiek tag corner

Windows de deur uit, Android erin. Kleinere scanners die meer kunnen. En sturen op data. Drie van de ontwikkelingen op het gebied van ICT & Mobility die client manager Christiaan Bruins opvielen. “Koop je nog nieuwe scanners terwijl je weet dat je de mensen niet vind om ermee te werken? Of ga je nog verder automatiseren?”

Android first

Christiaan, wat is jou het meest bijgebleven in jouw vakgebied als je terugkijkt op 2022?

“Dat Android alles is. Windows Mobile en CE zijn end of support en kom ik bijna niet meer tegen. Alleen bij bedrijven die de stap naar Android nog niet hebben kunnen maken, bijvoorbeeld omdat voor hun software nog geen Android app beschikbaar is. Maar als oude apparaten uitvallen of er veiligheidsissues ontstaan, staan die bedrijven wel voor een lastige situatie. Maar het is gelukkig niet onmogelijk om over te stappen naar Android apparaten.”

Jaaroverzicht mobile computing

Welke opties zijn er dan wel?

“Denk bijvoorbeeld aan een grafische interface voor een character based Telnet oplossing. Dat ziet er modern, gelikt en nieuw uit. En mensen werken er makkelijker mee. Kun je écht niet meer verder met je oude apparaten, dan adviseer ik klanten altijd deze oplossing. Totdat er een echte Android app is. Een andere oplossing zou zijn om het IT-landschap grondig aan te pakken, maar vaak mogen vestigingen van grotere concerns zo’n beslissing niet zelf nemen.”

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Veel keus in mobile computing

Wat zag je op het gebied van mobile computing in 2022?

“Organisaties hebben veel meer te kiezen. Vroeger had je groot en zwaar of klein en licht – met allebei hun eigen voor- en nadelen. Nu zijn er veel meer smaken. Mij valt op dat vooral “wearable” scanners, die je op je vingers, hand of pols draagt, in de smaak vallen. Die zijn makkelijk hanteerbaar en iedereen kan er mee werken.”

“De nieuwste scanengines zijn veel flexibeler geworden: ze scannen beter op afstand én van dichtbij. En de scanmodules zijn tegenwoordig heel klein. Dat maakte de weg vrij voor robuuste handhelds met 4G- of 5G én lange afstand scanner.”

“Ik zie ook een tendens naar meer robotisering. Veel bedrijven stellen de vraag: schaf ik nog nieuwe scanners aan, terwijl ik weet dat ik de mensen niet vind om ermee te werken? Of kan ik mijn operatie nog verder automatiseren. Met mobiele robots bijvoorbeeld.”

Jaaroverzicht mobile computing

Mobile Device Management en data

En hoe zit het met de ontwikkelingen binnen Mobile Device Management?

“Mobile device management (MDM) wordt steeds breder. Klanten zagen dat vroeger vooral als een handige oplossing waardoor wij op afstand support konden leveren. Tegenwoordig gaat het al lang niet meer alleen over de scanners in het warehouse, maar ook over mobiele telefoons, tablets en het Internet of Things. MDM biedt inzicht in het gebruik en de status van al die apparaten. En nog belangrijker, het levert data op die klanten gebruiken om bij te sturen. En wij kunnen hen beter adviseren.”

WiFi vs. 4G/5G

Wat voor jaar was 2022 als je kijkt naar WLAN en 4G/5G?

“Op het gebied van netwerken zette de beweging naar de cloud in 2022 door. Dat geldt voor alle grote aanbieders, zoals Extreme Networks. Ze bieden een online suite van apps, waarmee je niet alleen je (W)LAN beheert, maar ook je gebruikers, mobiele apparaten en apps op die apparaten. Alles wat IT is wordt steeds meer één grote oplossing die samenkomt in één platform.”

“Dat is voordelig, omdat je op één centrale plek al die zaken kunt regelen. En ook hier spelen data een grote rol. Zo kun je voorspellen wanneer jouw WLAN of vaste netwerk zijn grenzen bereikt. Of dat een locatie over een half jaar niet meer voldoet. Zo kun je anticiperen op (tijdelijke) oplossingen voor piekbelasting.”

“Zo’n oplossing kan gebaseerd zijn op 5G devices. Die zijn er in de zakelijke markt nog niet zo veel. Maar ik voorzie dat dit in 2023 wel een belangrijke ontwikkeling is om goed in de gaten te houden. Wie weet komt er een moment waarop WiFi niet meer de beste keuze is, maar 5G.”

2023: Network as a service en wearables

Blik eens verder vooruit op 2023. Wat zie jij gebeuren?

“Samen met ons zusje Axians werken we aan managed services voor onze klanten. Zij zien onze oplossingen steeds vaker als een dienst. Denk aan het actief monitoren en analyseren van data en op basis daarvan proactief advies geven. Of aan network as a service, inclusief 24/7 support. Een beweging in de markt waar wij onze dienstverlening op blijven aanpassen. Voor ons is dat een grote stap. Daar krijg ik wel energie van.”

“Net als van de samenwerking met Axians. Ons netwerk binnen Vinci begint steeds meer voor ons te werken. Er zijn nog veel meer business units binnen onze Vinci familie. Wij weten elkaar steeds beter te vinden om zo onze klanten nóg beter te bedienen. Wij kijken om ons heen en betrekken die business units die we nodig hebben voor een goede totaaloplossing van Actemium.”

“Uiteraard blijven mijn collega’s en ik ook in 2023 de ontwikkelingen bij onze partners als Zebra, Honeywell, Proglove, Data logic en Extreme Networks nauwgezet volgen. We kijken daarbij altijd goed naar de behoeften van onze opdrachtgevers. Waar lopen zij tegenaan, en waar werken onze partners aan? En waar komen die twee samen? Op het gebied van mobile computing ben ik bijvoorbeeld heel benieuwd naar de mogelijkheden van slimme brillen, zoals de Zebra HD4000. Ik zou graag ontdekken hoe zoiets werkt in een klantomgeving. Als er een business case voor is, natuurlijk.”

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende logistieke stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.