Continu aandacht voor veiligheid

SAFETY WEEK: delen is voor het leven

Maintenance tag corner

Of we nu E&I-installaties onderhouden of een fabrieksstop uitvoeren: bij Actemium staat veiligheid altijd op één. We zetten fors in op het creëren van meer veiligheidsbewustzijn onder onze medewerkers. Om het thema veiligheid extra aandacht te geven organiseert VINCI Energies wereldwijd jaarlijks een Safety Week. Actemium staat, als een van de merken van VINCI Energies, ook uitgebreid stil bij de Safety Week met het thema ‘delen is voor het leven’. Jordy Verswijveren, Technician bij Actemium vertelt over het belang van het melden van afwijkingen en incidenten en zijn eigen ervaring daarmee om processen continu te verbeteren.

“Ik ben inmiddels twee jaar in dienst van Actemium. Toen ik hier kwam werken, had ik de mentaliteit van thuis als het gaat om veiligheid. ‘Het kan allemaal wel en het maakt niet zoveel uit’. Maar dat  veiligheidsbewustzijn is enorm gegroeid. Ons werk moet echt op een veilige manier gebeuren als je heelhuids thuis wil komen! Ik kijk tijdens de werkzaamheden daarom altijd om me heen en afwijkende zaken meld ik direct. Ik was laatst bijvoorbeeld een instrument aan het zoeken in de fabriek en toen zag ik een leiding met een plug waar rook uitkwam. Daar heb ik meteen een melding van gemaakt, zodat de klant dit kon verhelpen.”

Elkaar aanspreken

“We attenderen elkaar als collega’s ook op zaken. Als we ergens komen voor werkzaamheden, bespreken we altijd eerst de veiligheidsrisico’s. En dan pas beslissen we of we doorgaan. Maar het zit ‘m ook in de kleine dingen. Als je ziet dat bij iemand de gastester uitstaat, toch even vragen: ‘goh is ‘ie leeg?’ Of als iemand een verkeerde veiligheidsbril op heeft, spreken we elkaar hierop aan.”

Verbeterproces

Ook als een proces nog beter kan, is het van belang om dit aan te geven.
“Onlangs heb ik een melding gedaan over iets wat we al jaren op een bepaalde manier doen, maar wat veel beter en veiliger kon naar mijn mening. Het ging om een preventieve controle op een zeesteiger. Je moet daar aangelijnd werken. Je moet aanhaken, maar eigenlijk was daar geen goed punt voor. Daar heb ik een melding van gemaakt. Afdeling Safety is er naar komen kijken en toen zijn we tot een oplossing gekomen om het wel veilig uit te voeren. Als we zouden vallen, zitten we wel in een harnas, maar je hangt naast een tank, een meter of 5 boven het water. En zie dan maar eens terug omhoog te komen. We werken voortaan met een rope acces team. Dat zijn mensen die er verstand van hebben om iemand op hoogte te redden. En om een goed aanhaakpunt te maken, is er een hijsstelling boven gezet. Dit werkt nu veel beter en is geheel volgens de procedures. En het werk zelf uitvoeren gaat ook prima op deze veilige manier.”

Incident

“Ik ben zelf helaas ook bij een incident betrokken geweest. Dat is goed opgelost uiteindelijk en het heeft ook geen gevolgen voor mij gehad, gelukkig. Ik moest een klep vervangen in een leiding, maar die was niet goed drukvrij en schoon opgeleverd. Normaal hoort dit wel zo te zijn. Tijdens het openen van de flenzen, kwam er dus toch product naar buiten. We wisten dat we aan een systeem gingen werken waar een zoutzuuroplossing in had gezeten, dus hadden we als aanvullende PBM’s een chemisch bestendige overall aangetrokken en een gelaatscherm op gezet. Die aanvullende PBM’s hebben we dus ook echt nodig gehad! We waren hierdoor goed beschermd toen het mis ging.

Ik heb me voor de zekerheid direct afgespoeld onder de nooddouche. De leiding hebben we ook zo snel mogelijk weer dichtgemaakt. En daarna bij operations gemeld dat er nog veel product uitkwam. Achteraf bleek het alleen water te zijn waarmee het systeem was gespoeld. Er waren enkele kleppen die product doorlieten, waardoor dat stuk kon opvullen. Gelukkig is het ook serieus opgepakt binnen de organisatie van onze klant. Er is een nieuwe procedure gemaakt en dat is nu ook onderdeel geworden van de veiligstellijst. Zodat het mij of een ander niet nog een keer gebeurt.”

Toolboxen

“Meldingen die we maken, worden altijd behandeld in de toolboxen die gegeven worden en we hebben het er onderling ook over. Mijn tip is: Niets mag een gewoonte worden. Blijf goed om je heen kijken en meld het als je afwijkende dingen ziet. Zo werken we met zijn allen aan het verhogen van de veiligheid.”

Veiligheid en VINCI Energies
Wil je meer weten over de initiatieven van VINCI Energies en haar merken op het gebied van veiligheid en
gezondheid? Druk dan op onderstaande knop om hier meer over te weten te komen.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.