Mijn dochter is nu een aantal weken eerstejaarsstudent Bedrijfskunde. Een nieuwe omgeving en daar hoort ook een nieuwe laptop bij. Want volgens haar voldoet de ‘oude’ laptop niet meer. Ze wil er één die compact en licht is. Maar het moet ook snel zijn en veel programma’s aankunnen. Ze heeft een heel programma van eisen, wat mij doet denken aan User Requirement Specifications (URS).

In de fabrieken zien we veel pc’s en/of servers staan. Deze zijn gekoppeld aan een netwerk of zijn soms nog stand-alone. De pc’s vervullen een cruciale rol in het productieproces. Uitval heeft namelijk tot gevolg een (langere) stilstand van het proces en (extreem) hoge kosten door productieverlies. Stilstand is een ingecalculeerd risico. Maar toch komen we in de praktijk vaak tegen dat pc’s niet altijd opgenomen zijn in het onderhoudsprogramma. Er zijn geen back-ups en ze voldoen niet aan de URS. Worden pc’s vergeten?

Het vergeten gevolg

Ik kwam laatst een doorgebrande voeding tegen. De harde schijf heeft gefaald. Ik vraag me wel eens af: is een pc gemaakt om 24 uur online te staan? Een andere veel gehoorde klacht is dat de systemen traag werken. De reden hiervan is dat er teveel op wordt geïnstalleerd. Beide problemen zijn ‘vergeten’ gevolgen.

Het vervangen van een pc brengt een nieuw besturingssysteem met zich mee. Dan blijkt dat de oude software niet te installeren is op het nieuwe besturingssysteem. En omgekeerd. Het oudere besturingssysteem is niet te installeren op de nieuwe pc, omdat er geen drivers voor de hardware zijn. Enige optie: upgraden naar een nieuwe versie van het betreffende programma, maar dan moeten andere systemen ook..

Virtualisatie is de oplossing

Actemium kiest voor de oplossing virtualisatie, waarbij een extra platform wordt aangemaakt van het oude type. Daarvoor is goed beheer nodig. Of de server wordt vervangen terwijl daarna de oude gevirtualiseerde omgeving gebruikt wordt. Hier liggen een aantal quick wins voor uw bedrijf. Actemium maakt van bestaande servers een kopie ook wel een image of virtual machine genoemd. Deze virtual machines vervangen de oude systemen en worden geplaatst op één nieuwe server.

Voordelen virtualisatie

Virtualisatie staat garant voor een aantal dingen:

  • investeringen in nieuwe licenties, applicaties en servers zijn niet meer nodig
  • je bent onafhankelijk van het besturingssysteem
  • kosten- en energiebesparing
  • meer zekerheid
  • betere prestaties

Omdat elk deel van de server zich gedraagt als een volledig systeem, is de vrijheid om te configureren enorm groot. Het is bijvoorbeeld mogelijk om verschillende besturingssystemen naast elkaar in te zetten. Elk deel van de virtuele server gedraagt zich immers als een onafhankelijk systeem.

Dankzij loadbalancing, de techniek om het werk te verdelen tussen verschillende computersystemen, is de beschikbaarheid van de server groot. Door middel van virtualisatie is het gebruik van een back-up systeem (ofwel redundantie) eenvoudig te realiseren.

Ruime ervaring

Actemium heeft ruime ervaring met virtualisatie. Het concept is uitvoerig getest en tot in detail uitgewerkt. Daarna zijn er met succes projecten voor derden uitgevoerd. Dat succes blijkt wel uit het feit dat een opdrachtgever na de eerste locatie het ook bij andere vestigingen heeft toegepast.

Mijn dochter heeft goed nagedacht over het gebruik van haar pc. Mijn vraag aan u: voldoen uw pc’s nog aan de huidige User Requirement Specifications?

Wilt u meer informatie over virtualisatie en hoe Actemium u kan helpen binnen uw productieproces?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek
Bert Staal
Client Manager - Veendam / Zwolle
[javascript protected email address]
+31 (0)6 27 85 20 87