Het is alweer februari, wat gaat de tijd toch snel! Een maand geleden telden we nog af tot het begin van 2016 en hadden we het nog over goede voornemens. De industrie is gefocust op energiebesparing, maar ikzelf had ook één goed voornemen: een aantal kilo afvallen! In de eerste week van 2016 direct begonnen! Fruit in plaats van snoep, water in plaats van koffie met suiker en netjes twee broodjes met light jam in mijn lunchbak.

We zijn nu een maand later en er is nog geen resultaat. Dat is natuurlijk jammer, maar het is ook geen probleem. Mijn kleding past nog steeds en het jaar is nog lang. Bovendien kan ik ook in 2017 beginnen, anders heb ik geen goede voornemens meer!

Waarom lukt het niet?

Het is weer de zoveelste keer dat mijn goede voornemen niet lukt. Hoe kan dat nou? De reden ligt voor de hand: er zijn genoeg argumenten om het niet te doen. Het levert niet direct veel op, sterker nog, het wordt zelfs in eerste instantie duurder doordat ik allemaal nieuwe kleren moet kopen en ik lid moet worden van een sport- en afvalclub. Het zou mooi zijn als ik per afgevallen kilo een kortingsbon kreeg die ik overal kon besteden. Gebrek een discipline? Misschien ook wel een beetje..

Meten is weten

De industrie heeft ook goede voornemens, bijvoorbeeld: ‘hoe kan ik ervoor zorgen dat er minder energie wordt verbruikt?’, wat ook een vorm van afvallen is! Daar zijn verschillende oplossingen voor.

Meten is weten. Dit kan bijvoorbeeld door software te installeren die precies laat zien hoeveel energie er wordt verbruikt. Dat is natuurlijk fantastisch, maar levert pas wat op als er iets mee gedaan wordt. Het is te vergelijken met een weegschaal.

Wat sneller resultaat oplevert is een advies van een ervaren energieconsultant. Consultants zijn te vergelijken met sportinstructeurs en diëtisten. De consultant geeft aan wat er het eerst aangepakt moet worden om zo snel mogelijk resultaat te krijgen. Daarvoor moeten er bijvoorbeeld nieuwe ketels komen, metingsapparatuur of aanpassingen aan lijnen. Dit begint wel heel veel op mijn persoonlijke verhaal te lijken….

40% afvallen in 20 jaar

Om daadwerkelijk energie te besparen zijn er afspraken gemaakt tussen landen. Ook industrieën onderling maken deze afspraken. Een goed voorbeeld is de Margarine, Vet en Olie-industrie (MVO). Vanaf 1993 houden ze zich als brancheorganisatie aan de meerjarenafspraak energiebesparing. Resultaat is elk jaar een energiebesparing van 2%. In de afgelopen 20 jaar dus totaal 40% energiebesparing!

Subsidie voor energiebesparing; EIA2016

Bedrijven worden niet alleen beloond voor energieesparing, ze krijgen ook subsidie op de investeringen die ze hiervoor doen. Dat is de energie investeringsaftrek (EIA), een fiscale regeling waarmee de overheid ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Een omvangrijke lijst. Niet alleen met de apparatuur die hieraan voldoet, maar ook de kosten voor derden die nodig zijn om de nieuwe installatie te plaatsen of de aanpassingen te doen. Zo worden bedrijven dus gestimuleerd om “af te vallen”.

Tijdens het schrijven van deze blog ben ik ook weer gestimuleerd om meer te doen. Ik geef mij op voor het interne sportspektakel bij Actemium. Hardlopen en fietsen, dat gaat alleen maar beter als ik wat kilootjes lichter ben!

Weet u nog niet precies welke mogelijkheden er zijn op het gebied van energiebesparing in de industrie?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Michel Dekkers
Client Manager segment Food - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 11 29 34 98