Added value migration

Dit weekend had ik hem weer eens; de nostalgische bui. Deze ontstaat meestal als ik een onderwerp zie op televisie. Bij het woordje Rhododendron moest ik meteen denken aan Tol Hansse, een zanger uit de jaren 70-80 waar mijn vader toevallig een LP van had. Daar stond ook een liedje op met dit onderwerp. Even zoeken op Youtube en de vele artiesten uit die periode komen naar boven, variërend van Nico Haak tot Andre Hazes en van Drukwerk tot Normaal. Wat maakten ze vroeger toch goede muziek.
Vroeger was alles beter
De jaren tachtig waren mijn tienerjaren, wat een geweldige tijd was dat. Er was één telefoon in huis, een grijze bakelieten telefoon met draaischijf. De eerste computer was er ook al, de Commodore64 met datrecorder, daar kon een cassettebandje in met daarop een spelletje. Die kon je zelfs nog opnemen op de radio. Voor de muziek was er een cassetterecorder of een pick-up en natuurlijk de radio. Kortom, een mooie onbezorgde tijd en alles werkte altijd. Geen gedoe met blauwe schermen en updates. Als je buiten was, dan was je gewoon onbereikbaar.
Toch maar migreren
Je zou bijna denken dat ik thuis met allemaal “oude spullen” zit. Dat is gelukkig niet zo. Ik ben ook meegegaan met de tijd. Ipad’s, smartphones, series kijken via internet, zelfs meezingen met nieuwe artiesten lukt mij nog. Ik moet er eigenlijk niet aan denken om weer in de jaren tachtig te belanden. Ik zie mijzelf nog draaien aan de wieltjes als de televisiezenders weer eens verdwenen waren.. Het is allemaal veel makkelijker geworden. Als je in een nostalgische bui zit vergeet je de nadelen nogal snel. Ik ben dus inmiddels gemigreerd.
Nostalgie binnen de industrie
Het klinkt een beetje gek, maar soms heb ik het gevoel dat ik bij fabrieken weer in de jaren tachtig ben beland. Oude PLC-systemen, SCADA schermen met “nostalgische beelden” van een productieomgeving , maar ook waar alle storingen en wijzigingen binnen de productie op papier bijgehouden en later verwerkt worden in een systeem. De hoge betrouwbaarheid van de systemen en de gewenning van de mensen die er al jaren mee werken, winnen het dan van investeren in nieuwe technologie, ofwel added value migration. Bij added value migration wordt de oude installatie vervangen of wordt er nieuwe technologie toegevoegd.
Financiële voordelen van added value migration
Mijn stelling op dit moment over migratie: als er geen voordelen zijn om te migreren, als alles nog goed draait en als alles nog goed te leveren is, migreer dan niet. Migratie kost namelijk altijd geld en je kunt geld maar één keer uitgeven.
Maar zeg eens eerlijk: hoe vaak komt het voor dat er helemaal geen voordeel is? Is er niet altijd een voordeel wat op termijn terug wordt verdiend? Neem nu als voorbeeld het handmatig bijhouden van de verstoringen in het productieproces.
Bij elk bezoek dat ik doe hoor ik dat er steeds meer verschillende producten worden geproduceerd, allemaal in steeds kleinere hoeveelheden. Dit betekent meer operationele kosten door de verhoging van de omsteltijden, het bijhouden van meer data en dus een hogere kans op fouten. Added value migration is bij uitstek geschikt om data accurater en sneller te verwerken en de efficiencyverbeteringen sneller door te voeren.
TIP: begin bij de “bakelieten telefoon”
Mijn tip: pak een deel van een productieproces waar snel resultaat te behalen valt. Zorg dat het resultaat goed meetbaar is en kijk dan naar het volgende deel. Ik heb thuis ook niet alles direct “gemigreerd’’. Zelf ben ik begonnen met de bakelieten telefoon. De pick-up heb ik nog en is zelfs weer hip. Een woord wat je in productieomgevingen niet snel tegenkomt.
Lees hoe Actemium Added value migration bij de Heus Maasbracht, een klant werkzaam in het feed segment, heeft toegepast.

De software van een EoL procesbesturingssysteem migreren kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral als je ook nog door wilt produceren.


Voedingstrends bieden je als producent in de AGF-sector de kans om je positie te versterken. Een MES/MOMS-oplossing helpt je deze kans te verzilveren.