Vanaf 1981 zijn ze gekomen en elke dag kwamen er bijna 500 in Nederland bij. Ik heb er zelf twee, de nieuwste versie zelfs. Waar ik het over heb? De millennials natuurlijk! Ik ben zelf geboren in 1970 en ben dus van de patatgeneratie en mijn ouders van de babyboomgeneratie. De babyboomers waren de bouwers. Het opbouwen van Nederland, nieuwe wegen, huizen en fabrieken. Opgegroeid in een wereld waar veel veranderde. Niet alleen in de techniek, maar ook in sport, onderwijs en economie. Mijn generatie is opgegroeid met dienstverlening, maar ook met meer vrijheid in denken en doen. Het is niet voor niets dat ik in een dienstverlenende netwerkorganisatie werk.

De millennials zijn opgegroeid in een wereld met internet, smartphones en tablets en er zijn zelfs millennials die bij de geboorte geen blij gezicht van papa of mama zagen maar een smartphone!

Verschillen tussen millennials en babyboomers

Er zijn behoorlijke verschillen tussen millennials en babyboomers. Een babyboomer heeft bijvoorbeeld veel parate kennis opgebouwd. Een millennial is gewend om op internet iets op te zoeken. Een babyboomer komt nog uit de tijd van blindschema’s en gedetailleerde SCADA schermen met draaiende motoren en knipperende schermen. Als het draait staat het aan. De millennial is veel meer reactief ingesteld en heeft ook iets meer vertrouwen in de techniek.
Tegenwoordig is het ook vanzelfsprekend dat informatie direct beschikbaar is op mobiele apparatuur, wat onderweg of ‘s avonds thuis al bekeken kan worden.

Is úw fabriek al millennial proof?

Op dit moment zijn er al millennial plant managers, operators en technici. De laatste generatie, generatie X of ‘digital natives’, gaat binnen nu en 20 jaar ook aan de slag en vervangen de babyboomers en de patatgeneratie.

Waar gaan millennials werken, waar voelen zij zich het prettigst bij? Een goede en moderne werkomgeving is een belangrijke factor die op deze keuze van invloed is. Daarom stel ik deze vraag; is úw fabriek al millennial proof?

Waar bestaat een millennial proof automatisering uit?

  • Een operatorscherm met de mogelijkheid om op een gerichte manier technische oplossingen zichtbaar te maken. Een voorbeeld hiervan is het maken van een filmpje of fragment, een zogenaamde snip-it. Dankzij de nieuwste technieken op het gebied van augmented reality is dit al mogelijk. Een filmpje kan met een smartphone of smart glassesworden gemaakt, opgeslagen worden in een database en opgeroepen worden door de operator.
  • Een operatorscherm dat zichtbaar wordt op het moment dat er iets gebeurt.
  • Een bibliotheek met componenten die allemaal dezelfde grootte hebben, dit wordt door sommige software leveranciers ook welk Situational Awareness genoemd. Vooral geen draaiende delen meer op het operatorscherm. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit alleen maar vermoeiend werkt.
  • Om het helemaal compleet te maken; zorg dat belangrijke gegevens ook zichtbaar worden op een smartphone of tablet.

Een millennial proof automatisering zorgt voor een geoptimaliseerde fabriek waarbij alleen de nodige informatie wordt weergegeven, storingen sneller worden opgelost en de productiedata zichtbaar wordt gemaakt op ieder moment. Dit verhoogt de productiviteit. Met een beetje geluk zorgt dit er ook voor dat enthousiaste nieuwe medewerkers voor uw bedrijf kiezen. Met de krapte op de arbeidsmarkt is dat ook niet verkeerd. Denk daar eens aan bij de plannen voor een uitbreiding of aanpassing van de productieomgeving en praat er eens over met Actemium.

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn voor uw fabriek?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Michel Dekkers
Client Manager segment Food - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 11 29 34 98