Samen met vrienden iets leuks doen; uitgaan, sporten, lekker uit eten. Erg leuk allemaal, maar wat spreek je af als er betaald moet worden?

Vroeger was dat weleens een gedoe met het hebben van gepast geld en het maken van een geldpotje. Tegenwoordig is het allemaal veel makkelijker geworden, je kunt bijvoorbeeld via je bank de rekening delen of via een speciale app een betalingsverzoek sturen. Je spreekt vooraf een bedrag af en vermeldt dit bedrag in de app. Daarna verstuur je een berichtje via WhatsApp en kunnen de deelnemers via hun eigen bank het bedrag betalen. Het is dus een groep met mensen met een gezamenlijk doel. Ze vertrouwen elkaar en zijn akkoord gegaan met de vooraf afgesproken voorwaarden. Het is eigenlijk een klein financieel systeem met een groep mensen die elkaar kennen en vertrouwen.

Moderne financiële oplossingen in het bedrijfsleven

Hoe zit het eigenlijk met de financiële oplossingen in het bedrijfsleven? Er zijn al administratieve systemen die met elkaar worden gekoppeld en er komen steeds meer samenwerkingsverbanden tussen bedrijven onderling. Dit zijn dan voornamelijk bedrijven die zich in dezelfde keten bevinden.

Recentelijk is er een nieuwe oplossing toegevoegd, namelijk blockchain.

Wat is Blockchain?

Blockchain is eigenlijk niets meer dan één gezamenlijk digitaal grootboek, met een netwerk van computers van aan elkaar gerelateerde bedrijven. Deze boekhouding is voor iedereen in dit netwerk zichtbaar en is niet van één specifieke eigenaar, maar van ieder bedrijf dat meedoet aan de blockchain. Het wordt elke tien minuten gecontroleerd door een onafhankelijke partij, bijvoorbeeld door bitcoin miner’s. Dit is een controlemechanisme in de blockchain, waardoor het onmogelijk is om transacties te manipuleren. Een transactie kan een energie-eenheid, een product, machine, maar ook een certificaat zijn. In het grootboek kunnen alleen regels worden toegevoegd en niet worden verwijderd. Bij een overdracht van waarde van de ene aan de andere partij is op deze manier altijd te achterhalen, wie, wat, wanneer heeft geplaatst.

Voordelen blockchain

De grootste voordelen van een blockchain zijn:

  • Kostenbesparing doordat er minder bedrijven nodig zijn voor de controle van het financiële systeem, zoals notarissen of accountants;
  • Er is compliance vooraf in plaats van achteraf, dit betekent een tijdsbesparing bij de administratie;
  • Het is een waterdicht systeem, omdat er vooraf afspraken zijn gemaakt tussen de bedrijven die aan een blockchain meedoen.

Toepassing in de voedingsindustrie

Voor de voedingsindustrie biedt de toepassing van blockchain technologie een aantal belangrijke voordelen. Doordat alle transacties permanent zijn opgeslagen in het gedeelde grootboek, is het voor iedereen te allen tijde mogelijk om een product te traceren, tot aan de oorspronkelijk eerste eigenaar. In tegenstelling tot de huidige certificeringen, biedt blockchain hierbij wel een waterdicht systeem.

Dit is goed te zien bij Walmart. Deze Amerikaanse supermarktgigant voerde in juni al blockchain pilots uit. Het gebruik van de technologie leidde ertoe dat de bewegingen en condities (bijvoorbeeld temperatuur) van mango’s in de keten, in slechts 2,2 seconden konden worden gevolgd. Zonder gebruik van blockchain was dit maar liefst zeven dagen! Daarnaast kan men ook massaproductie uniek identificeren en registreren en middels de blockchain technologie inzichtelijk maken voor alle partijen. Dit om kwaliteit te borgen en namaak te voorkomen. Zomaar een paar redenen dat bedrijven zoals Nestlé, Unilever, maar ook Nederlandse supermarktketens, naar deze toepassing kijken

Actemium en Axians, partners in blockchain technologie

Voor het succesvol implementeren van blockchain technologie in de voedingsindustrie, is er specialistische kennis van de industrie en ICT nodig. Actemium en Axians hebben hiervoor hun krachten gebundeld en hebben de kennis in huis om deze technologie te implementeren. Axians is gespecialiseerd in cloudoplossingen en Actemium maakt de vertaalslag naar het productieproces.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw fabriek?

Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Michel Dekkers
Client Manager segment Food - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 11 29 34 98