Home Maintenance Nieuws & Blogs Maintenance met Augmented Reality

Maintenance met Augmented Reality

Maintenance tag corner

Michiel Kaelen, Business Unit Manager Industrial Services bij Actemium, vertelt over de implementatiemogelijkheden van Augemented Reality (AR) bij maintenance. Lees hier zijn blog!

Het is maandagochtend, alles loopt op rolletjes, maar dan houdt die machine er plots mee op, aaargh! Je belt een monteur. Hij vraagt je om enkele handelingen te verrichten, maar hij legt het niet goed uit. Of ben jij nu gek? Kon hij maar even meekijken over je schouder en aanwijzen hoe je wat moet doen. Nou, dat kan dus tegenwoordig! Met Augmented Reality (AR). Bij Actemium zijn we hier volop mee aan het experimenteren.

'Over the shoulder coaching'

In 2015 wees een oud-collega me op een bedrijf in Israël, dat zich bezighield met de ontwikkeling van een applicatie voor ondersteuning op afstand, met smart glasses. Ze noemden het ook wel ‘over the shoulder coaching’. Voor Actemium biedt dit allerlei mogelijkheden. Vol enthousiasme vliegen onze junior engineers uit om klanten te helpen met problemen. Een beetje back-up hier en daar van een senior engineer is dan altijd welkom. Maar een senior kan niet overal en altijd tegelijk te hulp schieten. Of toch wel? Augmented Reality maakt het mogelijk. Want als onze engineer zijn smart glasses opzet, dan projecteert een collega specialist live op afstand virtuele instructies op het scherm voor zijn ogen. Denk hierbij aan pijltjes, teksten, waarschuwingstekens, afbeeldingen van gereedschap en nog veel meer. Door de smart glasses ziet de engineer dus ‘dat wat hij normaal zou zien’, maar dan met aanvullende instructies! Die instructies leggen we trouwens vast in een kennisbank, dan hebben collega’s met een soortgelijke problematiek er ook iets aan.

Niet meer zonder smart glasses

Met deze techniek benutten we de jarenlange kennis en kunde van de seniors. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat ze minder fysiek werk hoeven doen, doordat ze zich meer kunnen richten op coaching van jonge collega’s. Voor een senior ideaal zou je denken, minder zwaar werk en volop erkenning voor je expertise. Toch zien we dat die rol op afstand, met zo’n moderne tool wel even wennen is. Maar de smartphone had ook zijn introductietijd nodig. Nu kun je niet meer zonder. In de toekomst pak je met hetzelfde gemak je smart glasses erbij. Dan zoek je eenvoudig wat AR-instructies op bij de werkzaamheden die je wilt verrichten.
Ik herinner me nog mijn tijd als koerier, met een kaart uitgevouwen op de bijrijderstoel. Dat is nu toch niet meer in te denken? Het verandert allemaal zo snel. Over vijf jaar denk je misschien wel: “hoe heb ik al die tijd toch kunnen functioneren zónder Augmented Reality?!”

Skillslab

De overheid heeft een subsidieprogramma met zogenaamde Fieldlabs. Dit zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry oplossingen ontwikkelen. Een van deze Fieldlabs heet ‘Skillslab’. Hier neem ik zelf ook aan deel. Met Skillslab verkennen we welke skills nodig zijn om Augmented Reality te benutten bij maintenance, en hoe scholing hiervoor het beste ingericht kan worden.

Meer weten of advies?

Wij zijn benieuwd naar jouw visie op maintenance binnen jouw organisatie. Wij denken graag mee wat een volgende stap kan zijn en of het inzetten van Augmented Reality hierbij past.

Stel daarom je vraag.

Arjan Starink
Business Unit Manager - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0) 6 11 31 59 80
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.