Home Maintenance Nieuws & Blogs Support op SQL server 2008 en Windows 2008/2008R2 vervalt
Wij adviseren tijdig te upgraden

Support op SQL server 2008 en Windows 2008/2008R2 vervalt

Maintenance tag corner

Veel applicaties draaien op een Windows Server of hebben een SQL server database die draait op een 2008 versie. U kunt hierbij denken aan een MES (Manufacturing Execution System), WMS (Warehouse Management System), of LIMS (Laboratory Information Management System), maar ook aan overige oplossingen (incl. maatwerk) gerelateerd aan de besturingssystemen.

Belangrijk! Per juli 2019 vervalt het support op SQL server 2008 en Windows 2008/2008R2.

Maakt u gebruik van deze software? Dan willen wij u wijzen op een aantal risico’s van niet tijdig upgraden. En daarnaast: welke acties u dient te ondernemen voor het upgraden van uw SQL server 2008 en Windows 2008/2008R2.

Risico’s niet tijdig upgraden

 • Let op de veiligheid!
  Er worden na de vervaldatum (end-of-support datum) geen kritische security updates meer uitgevoerd. Dit betekent een direct gevaar voor de dataveiligheid en u voldoet ook niet meer aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
 • Fouten worden niet meer opgelost!
  Softwarefouten die gevonden worden na de end-of-support datum, worden niet meer door Microsoft opgelost. U zult dus zelf naar een alternatieve oplossing moeten zoeken, maar deze zijn vaak duurder dan een upgrade van de servers.
 • Nieuwe functionaliteiten worden niet meer toegevoegd!
  Innovatieve functionaliteiten zoals Machine Learning of Artificial Intelligence worden niet meer toegevoegd na de end-of-support datum.

Uitdagingen binnen de industrie

Hoe kunt u uw SQL server 2008 en Windows 2008/2008R2 upgraden? Bij een upgrade van een Windows Server of SQL Server, binnen een industriële omgeving, moet er rekening worden gehouden met een aantal belangrijke vragen, waaronder:

 • Is mijn bestaande applicatie geschikt voor (compatible met) een nieuwere versie van Windows Server en / of SQL Server? Moet ik ook de applicatie upgraden?
 • Wat is de (mogelijke) impact op mijn productieproces bij een upgrade? Welke downtime kan ik verwachten?
 • Hoe kan ik de risico’s van de upgrade mitigeren? Welke procedure (inclusief testen) moet er gehanteerd worden?

Het resultaat van deze uitdagingen moet afgezet worden tegen de risico’s, die u loopt bij het blijven gebruiken van verouderde software. Dit zowel voor de korte als lange termijn.

Actie voor het upgraden van uw SQL server 2008 en Windows 2008/2008R2.

 • Een upgrade ‘on-premise’
  Er wordt veelal gebruik gemaakt van een ‘on-premise’ aanwezige server. Deze kunt u, met kennisgeving van de eerder genoemde uitdagingen, migreren van SQL server 2008 (of ouder) en Windows 2008/2008R2 (of ouder) naar een moderne variant van deze software. U dient zelf te zorgen voor de benodigde hardware. Mocht u een software assurance licentie hebben, dan heeft u recht op de nieuwste versies van deze software.
 • Een upgrade naar Azure (the Microsoft cloud)
  Mogelijk kunt u ook uw huidige omgeving migreren naar the cloud (IaaS). Bij deze optie blijft u gebruik maken SQL server 2008 en Windows 2008/2008R2. U behoudt nog 3 jaar lang security updates, maar na deze 3 jaar zult u nog steeds uw software moeten upgraden.
  U kunt ook gebruik maken van een Azure SQL Database, waarbij u enkel de dienst van een database afneemt. Het voordeel als gebruiker is dat u flink bespaart op uw DBA kosten.
  De cloud gebaseerde oplossingen zijn beperkt geschikt voor iedere applicatie binnen de industrie. Hierbij zijn de vereisten van de applicatie, de beschikbaarheid van zowel Azure als uw internetconnectiviteit en de vereiste beschikbaarheid een sterk wegende factor.

Upgraden: wat is de juiste keuze en hoe?

Is een upgrade van SQL server 2008 en Windows 2008/2008R2 voor u de juiste keuze en hoe kunt u upgraden? Onze experts adviseren u graag over de diverse migratiemogelijkheden, en wat de beste oplossing voor uw organisatie is. Voor migraties naar de cloud werkt Actemium samen met haar zusterbedrijf Axians. Met de ruime kennis en ervaring met industriële omgevingen van Actemium en de uitgebreide kennis op gebied van Microsoft Azure van Axians, kunnen we ook uw migratie tot een succes maken.

Meer weten over het upgraden van uw systeem?

We denken graag met u mee. Stel daarom hier je vraag. 

John van Luijn
Client Manager - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 30 42 95 71
Robert Gieben
Business Unit Manager - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 22 72 93 91

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met uw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor u uiteengezet hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan en welke rechten heeft. Via bovenstaande checkbox geeft u akkoord op het verwerken van uw persoonsgegevens.