Home Consultancy Nieuws & Blogs Beacons als bakens in de branding?

Beacons als bakens in de branding?

Consultancy tag corner

“Als het getij verloopt, moet men zijn bakens verzetten,” zo luidt het aloude gezegde. Ook in uw eigen productieomgeving is aandacht voor veranderingen essentieel. Door continu de actuele status van uw productie te monitoren heeft u de mogelijkheid deze aan te passen aan veranderende omstandigheden. U krijgt daardoor meer grip op het zo efficiënt mogelijk aansturen van uw productie.

Frank van Tour, Senior Business Consultant bij Actemium, houdt zich onder andere bezig met gepersonaliseerde manufacturing intelligence door middel van zogenaamde Beacons.

Wat zijn Beacons?

Beacons zijn kleine zenders die via een radiosignaal continu een unieke datastroom uitzenden. Ze kunnen via Bluetooth Low Energy (BLE) met IOS en Android-apparaten communiceren. Door jezelf via tablet of smartphone aan een baken te linken krijg je informatie die specifiek is voor de plaats waar je je bevindt en het moment waarop de gegevens worden verzonden. Zo kun je acties of metingen verbinden aan locaties of gedrag van gebruikers.

“De bakens van nu, ofwel de Beacons, bieden vergaande mogelijkheden om informatie door een geïntegreerde informatiearchitectuur gepersonaliseerd aan te bieden. Die informatie moet echter wel passen bij de rol die je vervult,” vertelt Frank van Tour. “Zo heeft een procesoperator een andere informatiebehoefte dan een onderhoudsmonteur”. Tot op heden hebben veel toepassingen betrekking op de retail, zoals het tonen van gepersonaliseerde advertenties op je smartphone bij het passeren van een Beacon in een winkel.”

Maar helpen Beacons u ook uw productieactiviteiten flexibeler en vooral efficiënter in te richten? En werkt dat dan ook in traditionele productieomgevingen, of alleen in de toekomstige Smart Factory, waar een geïntegreerde informatiearchitectuur samensmelt met alledaagse communicatiemiddelen?

Beacons in uw productieomgeving

Indoor-navigatie is een simpele toepassing van Beacons. Frank van Tour geeft een voorbeeld: “Een onderhoudsmonteur loopt in een fabriek. De mobiele applicatie ‘weet’ waar hij zich bevindt en toont hem de kortste route naar zijn plaats van bestemming. Een variant hierop is geofencing. Hierbij ‘bewaakt’ de mobiele applicatie of een werknemer een gebied verlaat en of hij bijvoorbeeld zijn werkplek veilig en netjes heeft achtergelaten. “

Een derde toepassingsgebied is notificatie. Wanneer een Beacon wordt benaderd ontvangt de gebruiker daarover informatie. Een operator ziet bijvoorbeeld de productievoortgang bij benadering van een machine of productielijn. En de onderhoudsmonteur ziet wanneer het volgende onderhoud is gepland. Een Beacon kan zowel op statische als verplaatsbare objecten, zoals pallets, worden gemonteerd. Bij benadering van zo’n pallet kan een Beacon bijvoorbeeld exact aangeven welke materialen erop staan.

Het ei van Columbus?

Een Beacon heeft veel weg van Near Field Communication (NFC), waarvan sprake is bij contactloos betalen, of van Radio Frequency Identification (RFID). Beacons zijn echter goedkoper, ze bieden een eenvoudiger integratiepad én meer mogelijkheden door de onderliggende Bluetooth Low Energy-technologie. “Maar let op; ook Beacons moeten voldoen aan de strikte eisen die aan een industriële omgeving worden gesteld,” waarschuwt Frank van Tour. “En voor het gebruik ervan is een beheeromgeving vereist die direct duidelijk maakt of een Beacon nog juist functioneert en zonodig eenvoudig kan worden vervangen.”

Een praktisch probleem kan de beschikbaarheid van mobiele apparaten zijn. En in hoeverre – en onder welke condities – zijn die binnen uw productieomgeving toegestaan? Ondersteunen uw smartphones en tablets de Beacon-technologie wel? Bovendien is de Beacon zelf nutteloos als men deze smartphone of tablet niet daadwerkelijk bij zich draagt.

Hoewel Beacons zelf nauwelijks intelligentie bevatten, moet u ook hier goed letten op veiligheidsaspecten. In theorie kan de datastroom van een Beacon worden opgevangen en gekopieerd. En natuurlijk moet u rekening houden met kritiek vanuit privacy-oogpunt. Het kan immers ongewenst zijn dat altijd bekend is waar medewerkers zich bevinden en wat hun bewegingen gedurende de dag zijn.

Kijk naar het grotere geheel

Beacons kunnen voor u dus van toegevoegde waarde zijn. Zeker in combinatie met andere ontwikkelingen zoals Smart Glasses, of Lean Manufacturing zijn legio toepassingsgebieden te bedenken. Frank van Tour volgt de ontwikkeling van Beacons. Een ontwikkeling die zeker niet stilstaat: “Beacons worden al voorzien van allerlei sensoren voor bijvoorbeeld temperatuur- of bewegingsdetectie. Dit biedt nieuwe toepassingsgebieden die passen binnen het Smart Factory concept. Maar uiteindelijk is een Beacon slechts een schakel in het grotere geheel. De ware kracht zit in de mobiele applicatie en vooral de back-end systemen die de informatie moeten leveren.”

Ziet u een toepassingsgebied voor Beacons in uw productieomgeving? Dan kan Actemium u helpen met het analyseren van uw specifieke situatie. Frank van Tour: “Samen met de klant inventariseren wij de behoeften en mogelijkheden die tot een passend systeemontwerp moeten leiden. Een voordeel daarbij is dat we bij Actemium de processen en systemen van onze klanten kennen. Maar ook voor nieuwe klanten maken we natuurlijk graag een ontwerp op maat.“

Neem contact op met onze Experts voor meer informatie over onze Consultancy oplossingen!
Stephan Verhofstadt
Lead Consultant - Veghel
[javascript protected email address]
+31 (0)6 52 48 22 97