Home Logistieke automatisering Klantverhalen Kwik-Fit scant profieldiepte banden automatisch met 3D-camera
"Onafhankelijk en uiterst nauwkeurig bepalen of banden aan vervangen toe zijn."

Kwik-Fit scant profieldiepte banden automatisch met 3D-camera

Logistiek tag corner

Kwik-Fit is een van de grootste autoserviceketens van Europa. Jaarlijks verwisselen Kwik-Fit monteurs zomer- en winterbanden voor 2,8 miljoen Nederlandse automobilisten: een enorme logistieke operatie. In het proces wordt de profieldiepte gemeten van alle banden die binnenkomen. Dit gebeurde handmatig, maar dat is arbeidsintensief en niet objectief. “We wilden af van handmatige metingen. Met de 3D-scan kunnen we onafhankelijk en uiterst nauwkeurig bepalen of banden aan vervanging toe zijn.”

Miljoenen banden keuren

Kwik-Fit verzorgt de 2,8 miljoen bandenwissels vanuit bandenhotels in Etten-Leur en Harderwijk. Hier worden de banden opgeslagen en vindt de distributie plaats. Paul van der Leer, Supply Chain Director van Kwik-Fit Nederland: “Van alle banden die wij binnenkrijgen, meten we de profieldiepte voordat we ze opslaan. Banden die niet de vereiste profieldiepte hebben, worden afgekeurd en vervangen. Om de metingen zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk te maken wilden wij af van handmatige metingen.”

We wilden onze profiel metingen betrouwbaarder en nauwkeuriger maken.
 

Kwik-Fit scant banden met scanoplossing met automatisch profieldieptemeting

Profiel diepte automatisch scannen

Samen met Actemium ging Kwik-Fit op zoek naar een innovatieve bandenscanoplossing. De uitkomst? Scannen met een Sick 3D-camera. Bandensets worden in kooien aangevoerd en handmatig aangeboden aan het systeem. Via een intern transportsysteem worden de banden door een scantunnel getransporteerd. Hier meet en registreert de 3D-camera het profiel van de band.

Actemium is jouw strategische partner in logistieke automatisering
Groot en toch dichtbij. Met expertise in uiteenlopende logistieke oplossingen. We begeleiden je van advies tot ontwerp, via bouw en integratie, tot onderhoud en optimalisatie. Met onze visie op logistiek, kennis en implementatiekracht bouwen we samen aan de toekomst van jouw logistiek.

Met een 3D-camera wordt het profiel van de band gemeten en geregistreerd, met 3D-profielbeelden als bewijsvoering.

Kwik-Fit scant banden met scanoplossing met automatisch profieldieptemeting

Nauwkeurige en reproduceerbare metingen

De 3D-camera doet een nauwkeurige en reproduceerbare meting van het profiel. De 3D-profielbeelden kunnen worden gebruikt als bewijsvoering. “We moeten kunnen voldoen aan de APK-normen. Dit was een belangrijk onderdeel van het project. En dat is gelukt. We kunnen door onze kalibratie en maatnauwkeurigheid aantonen dat de metingen valide én uiterst betrouwbaar zijn”, vertelt Van der Leer.

Na de meting krijgen de banden automatisch een locatie toegewezen krijgen in het bandenhotel. De besturing van de bandenmeetstraat bestaat uit een lokale PLC-besturing in combinatie met het Actemium WCS (Warehouse Control System) dat gekoppeld is aan het Dynamics NAV ERP-systeem van Kwik-Fit.

Strakke deadline

Het project kende een korte doorlooptijd: de bandenwissel komt twee keer per jaar terug. “De levertijd van de nieuwe oplossing was erg belangrijk voor ons”, vertelt Van der Leer. “We wilden de nieuwe bandenmeetstraat voor de komende wisselperiode volledig getest hebben en in gebruik nemen.”

Unieke oplossing

Het project is zeer geslaagd volgens Van der Leer: “De Kwik-Fit profielscanners zijn uniek in de wereld. Onderzoek heeft aangetoond dat we hiermee de meest consistente profielinformatie kunnen verschaffen aan onze leasemaatschappijen. We hebben dus een prachtige oplossing ontwikkeld, getest en in gebruik genomen binnen de geplande tijd. Samen met Actemium hebben we een mooie prestatie geleverd.”

Projectdetails

Geleverde oplossingen
Warehouse Control System
3D laser profielmeting
Transportsysteem met besturing
Material Flow Control

Integraties
Equipment integratie
Vision integratie
Host integratie naar Microsoft Dynamics 365 BC ERP systeem (voorheen NAV)

Kwik-fit
Kwik-Fit Autoservice is een van de grootste autoserviceketens van Europa, met meer dan 1800 servicepunten en 9000 medewerkers, die ruim 8 miljoen klanten per jaar van dienst zijn.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.

Wil je ons (eerst) beter leren kennen?
Volg ons dan en blijf op de hoogte van onze evenementen en de ontwikkelingen in jouw én onze branche.