Home Samen in beweging Klantverhalen Mepal: groeien in coronatijd met Actemium WMS
"Na drie dagen kondigde Mark Rutte de lockdown aan"
Mepal: groeien in coronatijd met Actemium WMS
Logistiek tag corner Samen in beweging tag corner

Tijdens een wereldwijde crisis tóch besluiten om te investeren in groei: dat typeert het gedreven Mepal in Lochem. Mepal ontwikkelt al 70 jaar authentieke producten voor onderweg, om te bewaren, voor kinderen en op tafel. In deze ongewone tijd startte Actemium met de implementatie van een WMS in het bedrijf, om de logistieke processen van Mepal te optimaliseren en te zorgen voor controle over de processen. “Het was een strategisch project en absoluut nodig voor de toekomst van ons bedrijf.”

Lockdown

“Drie dagen nadat we tekenden voor de samenwerking kondigt Mark Rutte de lockdown aan”, vertelt Danny Jacobs, Actemiums consultant op het project. “Gelukkig hadden we het tendertraject achter de rug en wisten we dat de klik er was.” Tijdens het bereiken van het akkoord gaf Mepal aan direct te willen starten met de consultancy fase, oftewel de fit-gapfase. Toen de lockdown kwam was het even spannend hoe dat vorm zou krijgen. En óf nu het juiste moment was om het WMS te implementeren.

Met een Warehouse Management Systeem (WMS) krijg je meer inzicht en sturing in jouw magazijn. Het WMS stuurt jouw processen en medewerkers aan. Zodat ze foutloos en zo efficiënt mogelijk werken.

Strategische zet

“In eerste instantie vraag je je af: wat gaat er gebeuren? Hoe ontwikkelt de markt zich?”, legt projectmanager ICT bij Mepal, Han Hartelman, uit. “We maakten een grote groei door en wisten niet hoeveel daarvan overeind zou blijven. We hadden een akkoord gegeven, maar moesten toch intern overleggen of we het voor ons uit moesten schuiven. Samen besloten we om de plannen toch door te zetten. Het was een strategisch project en absoluut nodig voor de toekomst van ons bedrijf.” 

Anders werken

Het traject op afstand uitvoeren vraagt wendbaarheid van beide partijen. Danny: “In de eerste consultancy sessie lopen we in detail door de processen. Zo bepalen we in hoeverre het systeem aansluit op wat er al is en waar en welke aanpassingen nodig zijn. Normaal zijn we hiervoor op locatie, zodat we de mensen, het magazijn en de systemen kunnen zien. Nu ging dat natuurlijk niet. Daarom organiseerden we meerdere kortere sessies online van 2 à 3 uur, omdat remote werken veel intensiever is. Een groot voordeel is wel dat je online efficiënter werkt. De klant hoeft daardoor niet meer de hele dag uit de operatie worden gehaald.”

Normaal zijn we op locatie, zodat we de mensen, het magazijn en de systemen kunnen zien.

Over Mepal
Mepal, gevestigd in Lochem, staat al 70 jaar bekend als een producent van hoogwaardige en innovatieve kunststof consumentenartikelen. De organisatie ontwerpt, fabriceert en verkoopt haar producten wereldwijd via diverse verkoop- en distributiekanalen zowel B2B als B2C. Mepal is van oudsher sterk vertegenwoordigd in de Benelux, Scandinavië en Duitsland. Naast deze thuismarkten wordt er breed gedistribueerd naar diverse landen over de wereld. Het succesvol gevoerde beleid over de afgelopen jaren vormt de basis voor de verdere ontwikkeling en groei van de onderneming.

Automatiseren de enige oplossing

Han herkent zich hierin: “De sessies zijn heel productief geweest, met het projectteam hier en Danny via de camera. Je bereid je beter voor en luistert aandachtiger naar elkaar.” Maar uiteindelijk is het toch nodig om elkaar te zien. “Begin september zijn de mannen van Actemium hier met de workshops gestart zodat key users kennis kunnen maken met het systeem. Op ons verzoek haalden we dit een maand naar voren – hierin was Actemium gelukkig flexibel.”

Zoals de planning er uitziet gaat het WMS in januari live. Dat is ook nodig:  Mepal kwam goed door de crisis en inmiddels groeit het bedrijf harder dan het voor de corona-uitbraak had begroot. “We kunnen niet eindeloos nog meer mensen inzetten”, vertelt Han, “dus automatiseren is de enige oplossing.”

Volgens planning en binnen budget

Zowel Mepal als Actemium kijkt positief terug op de samenwerking de afgelopen maanden. Han: “Het team van Actemium deed er alles aan om het zo goed mogelijk uit te voeren voor ons. De implementatie verloopt nog volgens planning en binnen het budget, ondanks de beperkingen en regels die ons zijn opgelegd. Dat is extra bijzonder, als je elkaar niet mag ontmoeten en meer afstemming nodig is dan normaal.” Danny vult aan: “Uiteindelijk bleek de timing ook precies goed – het inrichtingstraject was op afstand goed te doen. Het lukte om samen met Mepal de flow en het momentum erin te houden.”

De implementatie verloopt volgens planning en budget, ondanks de beperkingen en regels die ons zijn opgelegd.

Neem contact op voor meer informatie over onze WMS oplossingen
Henk Tieltjes
Client Manager - Zevenaar
+31 (0)6 51 51 06 13

De verhalen direct in je mailbox

Voor iedere industriële uitdaging creëren we een slimme oplossing. Via ‘Samen in beweging’ delen we onze verhalen, oplossingen en ervaringen. Je leest hoe we samen met onze klanten invulling geven aan actuele vraagstukken en thema’s.

Wil je nieuwe verhalen rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Vul dan het formulier in.

* verplicht
Privacystatement