Powering innovation, driving technology

De kwaliteit borgen van proceskritische elektronica, zo doen we dat

Bij Actemium Elektronica zijn we gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van maatwerkoplossingen die voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Van de besturing van paspoortmachines tot IoT-modules voor de monitoring van kathodische bescherming en sensortechnologie voor de detectie van leven in eieren. Ontdek in deze blog hoe we de productkwaliteit borgen in onze kritische productieomgeving. Zodat jij als machinebouwer zeker bent van betrouwbare en hoogwaardige elektronica-oplossingen.

Kwaliteitsborging in 3 segmenten 

Neem de besturing van een paspoortmachine. Zo’n print bestaat vaak uit honderden gevoelige componenten en duizenden supernauwkeurige verbindingen. Je kunt je voorstellen hoe kritisch het maakproces is. De foutmarge beperken wij tot een absoluut minimum door kwaliteitsborging in 3 segmenten: procesinrichting, workmanship- en toolingstandaarden, en inspectiemethoden. Hieronder bespreken we ze uitgebreid.

Procesinrichting: ESD-veiligheid en monitoring van moisture sensitivity levels

Elektrostatische ontlading (ESD) en vocht kunnen in het productieproces schade veroorzaken aan elektronica. Schade door ESD is onzichtbaar en verkort de levensduur van componenten. Daarom is onze productieruimte een ESD-veilige zone met een geleidende vloer. Iedereen die de ruimte betreedt, draagt de voorgeschreven werkjas en is via speciale schoenen geaard. En onze productiecollega’s testen 2 keer per dag of ze geleidend zijn. Ook beoordeelt onze ESD-coördinator regelmatig of de productieruimte en werkwijzen nog aan de normen voldoen.

Lieke Dekkers Fotografie-75

Naast ESD-veiligheid monitoren we volgens de wereldwijde IEC-normen de moisture sensitivity levels (MSL) van vochtgevoelige componenten. Het gaat dan vooral om de halfgeleiders. Minuscule hoeveelheden vocht in de componenten kunnen door temperatuurverschillen uitzetten – het popcorneffect – waardoor verbindingen kapotgaan. Dit soort componenten ontvangen we daarom in vacuümverpakkingen en bewaren we in speciale droogkasten. Gebruiken we zo’n component, dan geeft een geautomatiseerd systeem aan wanneer het product compleet verwerkt moet zijn.

Vakwerk door workmanship- en toolingstandaarden

Onze collega’s op de werkvloer volgen om de 2 jaar een intensieve 3-daagse training om hun IPC-A-610-certificaat op niveau 2 te vernieuwen. Allemaal kennen ze de belangrijkste kwaliteitsnormen om elke soort kwaliteitsinspectie uit te voeren. Daarnaast werken we met high-endmachines voor zeefdruk, pick-and-place, reflow solderen en golf- en selectieve solderingen. Onze vaste leveranciers verzorgen het periodieke onderhoud. En door samenwerking met officiële kalibratiebedrijven garanderen we de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de machines.

Heb je vragen over onze kwaliteitsborging?

Neem vrijblijvend contact op met Niels van Zon, business unit manager, via niels.vanzon@actemium.com.

Hij vertelt je graag meer over onze werkwijze en de mogelijkheden.

Verschillende inspectiemethoden

Tijdens het productieproces voor elektronica zetten we verschillende inspectiemethodes in. Sommige voeren we standaard uit, zoals de Essegi incoming inspection. Daarbij controleren we met een camerasysteem de labels van geleverde loading reels – dat zijn de spoelen met componenten voor de pick-and-placemachine. Een effectieve en betrouwbare manier om de 20-cijferige codes te checken. Hebben we het juiste besteld en ontvangen? Dan leggen we de componenten op voorraad.

Daarnaast kunnen we verschillende inspectiemethoden op verzoek van jou als klant toepassen. Denk aan:

  • Functionele inspectie, waarbij we handmatig of geautomatiseerd meten of het eindproduct zich gedraagt zoals het in de praktijk moet doen.
  • Flying Probe, om componenten op een print op waarde, tolerantie, polariteit en aanwezigheid te controleren.
  • X-ray, voor het beoordelen van niet-zichtbare kritische soldeerverbindingen dwars door componenten heen.
  • Enhanced Factory Automation (EFA), een camerasysteem waarmee we stapsgewijs en efficiënt controleren of groepen veelvoorkomende componenten op dezelfde printplaat goed geplaatst en gesoldeerd zijn. Bij grote series maken we eventueel gebruik van Automated Optical Inspection, de volledig geautomatiseerde versie van EFA.
  • Uitgaande kwaliteitsinspectie, waarbij we volgens een checklist nagaan of álle processtappen zijn uitgevoerd.

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.