Home Chemie Klantverhalen BASF en Actemium: al jarenlang een succesvolle combinatie
"Ik ben een aantal dagen per week op locatie aanwezig voor het beheer en om projecten te ondersteunen.”

BASF en Actemium: al jarenlang een succesvolle combinatie

Chemie tag corner

Eind jaren negentig verzorgde Actemium het project SGO-IV in de Resins fabriek van het toenmalige Johnson Polymer. Het begin van een lange, succesvolle samenwerking die tot op de dag van vandaag voortduurt. In de afgelopen vijftien jaar is er natuurlijk veel veranderd. Johnson Polymer werd onderdeel van BASF en de processen en documentatie zijn in de afgelopen jaren steeds verder geautomatiseerd. Wat onveranderd bleef, is het partnership tussen Ronald Danhof van Actemium en René Baron, de manager Engineering en Maintenance van BASF.

Partnership

“Bij de eerste opdracht verzorgden we de engineering van een installatie met reactievaten, partiële condenstatie, harskoelbanden en een thermische olieruimte”, vertelt Ronald Danhof van Actemium. ‘Daarna hebben we – soms met enige tussenpozen – diverse projecten uitgevoerd op het gebied van warmtekrachtkoppeling, koelwater, ventilatie en RTO. Ook op het gebied van emulsie hebben we diverse projecten en studies gedaan. Zoals de polymerenopslag, een nieuwe emulsielijn en uitbreiding van het complete tankenpark van Resins.”

Na de eerste opdracht hebben we diverse projecten uitgevoerd.

Mensenwerk

“In onze contacten met BASF is Rene Baron de constante factor”, vervolgt Ronald. “René is manager Engineering en Maintenance. Hij is vanaf de bouw van de fabriek in dienst en is verantwoordelijk voor de installaties, het onderhoud en het beheer van de technische documenten. Kortom: hij en zijn team zorgen dat de fabrieken blijven draaien en dat de documentatie klopt. Actemium is daarbij een vaste partner. We verzorgen niet alleen de engineering, maar ook het beheer van de processchema’s en werktuigbouwkundige tekeningen.”
BASF Heerenveen heeft daarvoor een eigen documentenbeheersysteem. De meest actuele versie van de documenten is dus altijd digitaal voorhanden. In technisch opzicht is alles geregeld. Ronald: “Maar ons werk is en blijft mensenwerk. Daarom ben ik een aantal dagen per week op locatie aanwezig voor het beheer en om projecten te ondersteunen.”


We denken mee over het realiseren van de strategische doelstellingen en de consequenties het bedrijf.

Korte lijnen

Proces en automatisering zijn steevast in handen van de eigen engineers van BASF Heerenveen. Zij zijn nauw betrokken bij de productie en weten exact wat de strategische doelen zijn. “Doordat Actemium en BASF elkaar goed kennen, zijn wij in staat om mee te denken over het realiseren van de strategische doelstellingen en de consequenties voor de rest van het bedrijf”, vertelt Ronald. “Onze kennis van de interne organisatie maakt de lijnen kort: de proces engineers van BASF hebben nauw contact met de proces engineers en mechanical engineers van Actemium.”

BASF en Actemium werken aan uitbreiding

Inmiddels is ook chemieconcern Ciba onderdeel van BASF. Omdat Ciba in Heerenveen naast het BASF-terrein lag, was het relatief eenvoudig om beide locaties samen te voegen tot één productielocatie. “Dat was vooral een kwestie van het hek weghalen”, aldus Ronald. “De integratie van de fabriek heeft meer voeten in aarde gehad. Actemium is daar ook nauw bij betrokken geweest. Na deze eerste noodzakelijke integratieactiviteiten leggen we momenteel de laatste hand aan een grootschalige ombouw en upgrade van de Ciba-fabriek naar BASF maatstaven.”

Over BASF

Op deze locatie ontwikkelt en produceert BASF 24 uur per dag watergedragen harsen en dispersies voor de drukinkt- en coatingindustrie. Het overgrote deel van de watergedragen (en dus milieu- en voedselveilige) polymeerproducten wordt gebruikt in duurzame inkten  voor voedselverpakkingen. Daarnaast maken ze hoogwaardige additieven die behalve aan de voorgenoemde industrieën ook worden toegepast in de electronic-, materials- en kunststoffenindustrie. Zo zorgen ze voor een optimalisatie van kleur en glans van verf en gaan schuimen tegen.

Ook engineering van uw chemische installatie nodig?

Wij denken er graag over mee!

Stel daarom hier uw vraag. Of bel ons op +31 (0)888 318 999.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met uw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor u uiteengezet hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan en welke rechten u heeft. Via bovenstaande checkbox geeft u uw akkoord op het verwerken van uw persoonsgegevens.