Home Chemie Klantverhalen Chemiebedrijf Sachem wordt ontzorgd op het gebied van ATEX wet- en regelgeving
“De kennis van de wet- en regelgeving is up-to-date. Ik krijg geen deeloplossingen meer; de hele keten is onder controle. Dat geeft me veel rust.”

Chemiebedrijf Sachem wordt ontzorgd op het gebied van ATEX wet- en regelgeving

Chemie tag corner

Veel bedrijven vinden het lastig om 100% te voldoen aan de ATEX wet- en regelgeving. Chemiebedrijf Sachem in Zaltbommel koos daarom voor een integrale aanpak door een ervaren specialist. “Actemium neemt ons hierbij zorg uit handen, zodat wij ons kunnen richten op onze core business en eigen processen”, stelt Victor van de Pas, Plant Manager bij Sachem.

Vergaande samenwerking

Regels veranderen, waardoor bedrijven up-to-date moeten blijven. Ze moeten procedures aanpassen en personeel scholen. Het ontbreekt hen vaak aan de juiste manpower en knowhow in eigen huis. Ook het noodzakelijke onderhoudsbudget kan een uitdaging zijn. “Het zijn eigenlijk argumenten die niet opgaan”, zegt Victor van de Pas. “Het is wet- en regelgeving en daaraan moet je voldoen. En het gaat om de veiligheid van je mensen, je bezoekers en omwonenden. Maar ook om continuïteit van je productie. De grootste uitdaging is hoe je ATEX-inspecties, reparaties en vervangingen uitvoert.”, vindt Van der Pas. Door de vergaande samenwerking met Actemium beschikt Sachem over extra mankracht en expertise op het gebied van ATEX. “Zo kan onze technische dienst zich blijven focussen op onze eigen bedrijfsprocessen”.

De grootste uitdaging is hoe je ATEX-inspecties, reparaties en vervangingen uitvoert.

Doorlopende dataoverdracht

Actemium bracht alle 5000 mechanische en elektrische items in de installaties bij Sachem in kaart op grond van de ATEX-normen. Dat leverde een lijst op met meer dan honderd te vervangen items: wartels, kabels, behuizingen van componenten, verdeeldozen etc. Inmiddels zijn de belangrijkste items vervangen. Samen met Actemium vergrootte Sachem het ATEX-bewustzijn van de medewerkers. “Actemium traint onze technische mensen, zodat ze een item na het vervangen zelf opnieuw kunnen inspecteren, het bijbehorende certificaat updaten en de database bijwerken. Dat helpt ons om nog veiliger te werken.”


Onze mensen worden getraind. Dat helpt ons om nog veiliger te werken.”

Hele keten onder controle

Sachem profiteert volgens Van de Pas van het enorme netwerk van Actemium. “Als we een vraag hebben, komt er altijd een antwoord. Onze partners zijn up-to-date qua kennis van de wet- en regelgeving. Ik krijg geen deeloplossingen meer; de hele keten is onder controle. Dat geeft me veel rust.”

Over Sachem

SACHEM Inc, opgericht in 1950, is een chemische bedrijf met een sterke focus op de ontwikkeling van zeer zuivere, hoogwaardige producten voor technologische toepassingen.  De producten worden verwerkt in autokatalysatoren, chips en beeldschermen voor computers en telefoons.

SACHEM heeft vijf vestigingen, namelijk in Austin (TX, VS), Cleburne (TX, VS), Zaltbommel (Nederland), Higashi Osaka (Japan) en Wuxi (China). 

Wilt u ook ontzorgd worden op gebied van ATEX?

Wij denken er graag over mee! Klik hier voor meer informatie over events en trainingen op het gebied van ATEX.

Stel daarom hier uw vraag. Of bel ons op +31 (0)888 318 999.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met uw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor u uiteengezet hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan en welke rechten u heeft. Via bovenstaande checkbox geeft u uw akkoord op het verwerken van uw persoonsgegevens.