Home Chemical Industry Klantverhalen Yara heeft betere productie en beschikbaarheid van fabriek door nieuw besturingssysteem
“De klus moet met grote zorgvuldigheid gebeuren en we hebben gemerkt dat Actemium hier de ervaring voor heeft.”

Yara heeft betere productie en beschikbaarheid van fabriek door nieuw besturingssysteem

Chemie tag corner

Onlangs stapte kunstmestproducent Yara Sluiskil over op een nieuw Emerson DeltaV besturingssysteem. Daarbij ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. Actemium verzorgde een uitgebreide commissioning fase, waarbij ze zo’n 1450 signalen en instrumenten hebben gecontroleerd. Daarna kon Yara over: de fabriek draait weer op volle toeren. Steven de Nijs van Yara Sluiskil en Guus Mix van Actemium blikken terug op een prettige samenwerking.

Partnership

“Iedere ammoniakfabriek in Yara Sluiskil heeft om de zes jaar een onderhoudsstop waarbij de fabriek volledig uit bedrijf gaat”, vertelt Steven de Nijs. “Zo zorgen we ervoor dat we in de tussentijd niet voor verrassingen komen te staan en zonder storingen of oponthoud productie kunnen draaien. Dit jaar was onze ammoniakfabriek Reforming E aan de beurt. We zijn tijdens de onderhoudsstop overgestapt naar een nieuw Emerson DeltaV- besturingssysteem.”

Chemie fabriek Yara
ammoniakfabriek Reforming E bij Yara in Sluiskil


Ze gaan grondig en tegelijkertijd overzichtelijk te werk. Dat gaf vertrouwen een volledige stop.

Test

Guus Mix, commissioning engineer bij Actemium, vult aan: “Yara heeft ons gevraagd om de commissioning en inbedrijfstelling uit te voeren. Kort gezegd komt het erop neer dat wij de installatie en configuratie van het nieuwe besturingssysteem helemaal hebben doorgelicht en getest, zodat Yara  weer op een goede en vlotte manier in bedrijf kon én alle veiligheidsvoorschriften geborgd zijn.”

Op de hoogte

“De klus moet met grote zorgvuldigheid gebeuren en we hebben gemerkt dat Actemium hier de ervaring voor heeft”, vertelt Steven de Nijs. Al in de voorbereiding viel ons op dat ze grondig en tegelijkertijd overzichtelijk te werk gaan, wat vertrouwen geeft voor een volledige stop.” Guus Mix vult aan: “De crux zit in een gedegen voorbereiding. Je moet weten waar je aan begint. We hebben in totaal 1450 signalen en instrumenten getest, die we onderverdeeld hebben in drie categorieën: items die we vanuit een junctionbox konden testen, items waar we naartoe moesten en items die eerst nog door andere partijen geïnstalleerd moesten worden. Elke categorie kreeg een kleur en een aanduiding op de plattegrond. Zo konden we efficiënt werken en kon iedereen tijdens het project volgen wat onze vorderingen waren.”

Guus Mix test het nieuwe Emerson DeltaV-besturingssysteem van de Reforming E fabriek
Chemie: Yara
Steven de Nijs, projectleider bij Yara Sluiskil (links) en Guus Mix, commissioning engineer bij Actemium (rechts)

Samen

Beide heren kijken terug op een heel prettige samenwerking. Guus Mix: “We maken het niet vaak mee dat we zo goed kunnen samenwerken op de werkvloer met het andere bedrijf. Hoe je het ook wendt of keert – we lopen natuurlijk toch een beetje in de weg, in hún fabriek. Bij Yara hadden we het gevoel dat we het samen deden waarbij de sfeer goed was. We hebben er met z’n allen keihard aan gewerkt en met resultaat: het project is heel goed gelukt – en op tijd opgeleverd.” Steven de Nijs knikt instemmend: “Zoals ik al aangaf – de professionele aanpak van Actemium gaf ons de indruk dat het goed zat. Het project is ons zo goed bevallen, dat we binnenkort met Actemium rond de onderhandelingstafel gaan zitten om te praten over toekomstige projecten.”

Zes jaar vooruit

Het belangrijkste resultaat voor Yara is dat de fabriek nu weer jaren vooruit kan. Steven: “We zijn nu weer up-to-date met ons besturingssysteem en hebben hier ook de kennis over in huis. Bovendien hebben we nu ook weer voldoende reserveonderdelen ter beschikking. Deze ombouw zorgt op langere termijn tot een verhoging van de beschikbaarheid van de fabriek. Kortom: we kunnen onze productie met deze aanpassingen weer verder verbeteren!”

Over Yara Sluiskil

Yara is een leverancier van op stikstof gebaseerde minerale meststoffen en industriële producten. Het bedrijf is de wereldleider in ammoniak, nitraten en speciale meststoffen. Binnen het concern is de vestiging in Sluiskil een van de grootste productielocaties van ammoniak- en nitraatmeststoffen. De fabrieken behoren tot de meest efficiënte en betrouwbaarste ter wereld.

Ook een uitgebreide commissioning nodig?

Wij denken er graag over mee!

Stel daarom hier uw vraag. Of bel ons op +31 (0)888 318 999.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met uw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor u uiteengezet hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan en welke rechten u heeft. Via bovenstaande checkbox geeft u uw akkoord op het verwerken van uw persoonsgegevens.