Home Manufacturing Klantverhalen VDL Nedcar moderniseert productiebesturing paintshop
"Na uitvoering van de upgrade functioneerde alles direct probleemloos.”

VDL Nedcar moderniseert productiebesturing paintshop

Manufacturing tag corner

Actemium heeft voor VDL Nedcar de productiebesturing voor het spuiten van auto’s in alle bestelde kleuren gemoderniseerd. Als gevolg daarvan kan het bedrijf flexibeler inspelen op veranderingen in de vraag naar MINI-modellen. “Dankzij de upgrade van het KKL-systeem (Kiezen KLeuren) in onze paintshop zijn wij beter voorbereid op het toenemende aantal kleurvariaties”, zegt Mark Hendrikx, Process Development Paintshop.

Productie MINI-modellen

VDL Nedcar produceert in Born MINI Hatch, MINI Cabrio en MINI Countryman modellen, in opdracht van BMW. Een belangrijk onderdeel daarvan is het lakken van alle auto’s in de bestelde kleurvariaties. “In onze paintshop worden nog enkele productiesystemen uit midden jaren tachtig gebruikt”, vertelt Hendrikx. “Zoals het KKL-systeem, waarmee wij organiseren dat auto’s in kleine series in dezelfde kleur te spuiten zijn. Daardoor hoeven de spuitslangen en -monden minder vaak te worden gereinigd, met als belangrijkste voordeel minder lakverliezen.”

Kwaliteit- en tijdgedreven project

De KKL-besturing van VDL Nedcar was mede aan een upgrade toe omdat er geen spareparts meer voor leverbaar waren en de besturing moet gaan communiceren met een nieuw systeem. “Elke aanpassing in onze productieautomatisering is een kwaliteit- en tijdgedreven project, omdat een productiestop kostbaar is.”, vervolgt Hendrikx. “Onze KKL-upgrade is afgelopen kerstvakantie uitgevoerd door Actemium. Zij zijn in de eerste week van januari nog met twee ploegen stand-by aanwezig geweest, maar alles functioneerde direct probleemloos.”

Elke aanpassing in onze productieautomatisering is een kwaliteit- en tijdgedreven project, omdat een productiestop kostbaar is.

Eerst de nieuwe besturingssoftware uitvoerig testen met de bestaande hardware en pas daarna die hardware vervangen.

Pre-engineering en plan van aanpak

Actemium heeft twee besturingskasten gemoderniseerd voor het transporteren van skids in de paintshop en een concentrator PLC vervangen door directe communicatie met de Assembly Line Control (ALC). “Wij hebben voor Actemium gekozen vanwege het vertrouwen dat ontstond door de uitgevoerde pre-engineering en het professionele plan van aanpak”, aldus Hendrikx. “Onze aanpak bestond uit eerst de nieuwe besturingssoftware uitvoerig testen met de bestaande hardware en pas daarna die hardware vervangen.”, zegt Actemium Project Manager Corné van Boxtel. “Vanwege de korte doorlooptijd en hoge productiedruk was dit een uitdagend project dat mede dankzij een goede samenwerking met VDL Nedcar uitstekend is verlopen.”

Over VDL Nedcar

VDL Nedcar is een onafhankelijke Nederlandse producent van personenauto’s die sinds 2013 deel uitmaakt van de internationaal opererende industriële VDL Groep. In de fabriek in Born worden door ongeveer 5.000 medewerkers en 1.200 robots MINI Hatch, MINI Cabrio en MINI Countryman modellen geproduceerd, in opdracht van BMW.

Ook een upgrade van uw systeem nodig?

Wij denken er graag over mee!

Stel daarom hier uw vraag. Of bel ons op +31 (0)888 318 999.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met uw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor u uiteengezet hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan en welke rechten u heeft. Via bovenstaande checkbox geeft u uw akkoord op het verwerken van uw persoonsgegevens.