Home Maintenance Klantverhalen Integrale ATEX-aanpak bij Sachem

Integrale ATEX-aanpak bij Sachem

Veel bedrijven vinden het lastig om 100% te voldoen aan de ATEX wet- en regelgeving. Chemiebedrijf Sachem in Zaltbommel koos daarom voor een integrale aanpak door een ervaren specialist. “Actemium neemt ons hierbij zorg uit handen, zodat wij ons kunnen richten op onze core business en eigen processen”, stelt Victor van de Pas, Plant Manager bij Sachem.

Up-2-date blijven

Regels veranderen, waardoor bedrijven up-to-date moeten blijven. Ze moeten procedures aanpassen, personeel scholen. Het ontbreekt hen vaak aan de juiste manpower en knowhow in eigen huis. Ook het noodzakelijke onderhoudsbudget kan een uitdaging zijn. “Het zijn eigenlijk argumenten die niet opgaan”, zegt Victor van de Pas. “Het is wet- en regelgeving en daaraan moet je voldoen. En het gaat om de veiligheid van je mensen, je bezoekers en omwonenden. Maar ook om continuïteit van je productie.” De grootste uitdaging is hoe je ATEX-inspecties, reparaties en vervangingen uitvoert, vindt Van der Pas. Door de vergaande samenwerking met Actemium beschikt Sachem over extra mankracht en expertise op het gebied van ATEX. “Zo kan onze technische dienst zich blijven focussen op onze eigen bedrijfsprocessen”.

Doorlopende dataoverdracht

Actemium bracht alle 5000 mechanische en elektrische items in de installaties bij Sachem in kaart op grond van de ATEX-normen. Dat leverde een lijst op met meer dan honderd te vervangen items: wartels, kabels, behuizingen van componenten, verdeeldozen etc. Inmiddels zijn de belangrijkste items vervangen. Samen met Actemium vergrootte Sachem het ATEX-bewustzijn van de medewerkers. “Actemium traint onze technische mensen, zodat ze een item na het vervangen zelf opnieuw kunnen inspecteren, het bijbehorende certificaat updaten en de database bijwerken. Dat helpt ons om nog veiliger te werken.”

Hele keten onder controle

Sachem profiteert volgens Van de Pas van het enorme netwerk van Actemium. “Als we een vraag hebben, komt er altijd een antwoord. Onze partners zijn up-to-date qua kennis van de wet- en regelgeving. Ik krijg geen deeloplossingen meer; de hele keten is onder controle. Dat geeft me veel rust.”

Neem contact op met een van de Experts uit jouw regio voor meer informatie over onze Maintenance oplossingen.
Jordy Walraven
Business Unit Manager - Goes
[javascript protected email address]
+31 (0)6 11 30 80 82
Michiel Kaelen
Deputy Perimeter Director - Zwolle/Veendam
[javascript protected email address]