Paneelbouw+ CTO

Een kijkje in de keuken van vraaggestuurd werken

De machinebouw in Nederland groeit al jarenlang. En blijft groeien. Maar machinebouwers staan voor een uitdaging. Groeien gaat niet meer zonder slag of stoot. De supply chain is aan het veranderen. Er is een shift gaande van aanbod- naar vraaggestuurd werken. Producten zo van de plank halen, dat is niet meer van deze tijd. We spraken Jeroen van Roosmalen, Business Unit Manager bij Actemium, over dit thema. Wat is zijn kijk hierop? Wat is de aanleiding voor deze verandering? En hoe maak je als organisatie de overstap naar vraaggestuurd werken?

Wat is de aanleiding van de verandering van aabod- naar vraaggestuurd werken?

“Het concept vraaggestuurd werken bestaat natuurlijk al langer. Dit zien we ook in automotive terug. Bij het bestellen van een nieuwe auto bijvoorbeeld, is er de keuze tussen een aantal soorten, kleuren en optiepakketten. Daarmee kunnen productieprocessen gestroomlijnd worden.”

Wat ligt er dan ten grondslag aan de huidige shift van traditionele productieprocessen naar vraaggestuurd werken? “Over het algemeen is het voor machinebouwers tijdsintensief om iedere keer weer opnieuw een machine volledig uit te werken, in een tijd waarin ze enorm groeien. Om meer ruimte te krijgen om te groeien, is het raadzaam om na te denken over andere manieren van werken.

Door vraaggestuurd te werken kunnen productieprocessen meer gestroomlijnd worden en is productie op basis van klantspecificaties mogelijk.

Heldere afspraken zorgen voor rust in de productieomgeving.

Wat vraagt het van de samenwerking?

“Het vraagt om een andere manier van denken en werken. Als leverancier kun je gaan denken in volumes vanuit de beschikbare opties. Maar ook verder vooruitdenken en in de supply chain betere afspraken met toeleveranciers maken. Je weet immers welke volumes verwacht worden. Dit vraagt ook om een nauwe samenwerking met de klant. En dus; in het voortraject alles met elkaar bespreken en samen goede afspraken maken. Als machinebouwer of leverancier heb je alles dan reeds voorbereid. Dit zorgt voor rust in de productieomgeving.

Actemium is jouw strategische partner in manufacturing & assembly
Werk je nog niet vraaggestuurd, maar zie je er wel kansen in? Kom een keer kijken hoe we het bij Actemium doen!

Hoe maak je de overstap?

“Door te kijken vanuit de blik van de machinebouw. Wat willen mijn klanten? Wat zijn de behoeftes? Kijken naar de vraag van de klant dus. Wat komt vaak terug? Hoe breng je dat terug naar een basis? Wat kan modulair opgezet worden? Hierbij is het van belang om een duidelijke scheiding aan te brengen. Zorgen voor een goede basis met voldoende ruimte om te kunnen blijven ontwikkelen en een stapje extra te kunnen zetten waar nodig. Zo kun je net weer die nieuwe optie ontdekken die later toegevoegd kan worden. Wil je iedere opdracht opnieuw een machine ontwikkelen of juist ruimte bieden voor nieuwe ontwikkelingen? Overweeg het om de overstap naar CTO te maken.”

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.