Excelleren in seriematige paneelbouw

Actemium Seriematige Paneelbouw en Assemblage zet met geautomatiseerde draadconfectie de volgende stap in paneelbouw

Tussen de 50 en 100 draden per uur verwerken tot bundels voor paneelbouw. Voorzien van adereindhulzen én van codering op de draad of zelfs sleeves. Dat krijgt Actemium in Veghel (Eisenhowerweg 39) voor elkaar met de Komax Zeta 640, de draadconfectiemachine die Smans leverde. Een machine die bovendien makkelijk bediend kan worden door collega’s zonder technische achtergrond. Business unit manager Han Bouwmans: “Zo kunnen we, ondanks de krappe arbeidsmarkt voor technische vakmensen, toch aan de vraag en kwaliteitseisen van onze klanten voldoen.”

Een flinke stap vooruit

“Een goede beslissing van Actemium om te investeren in deze machine”, beaamt Roy van Alphen, accountmanager van Smans. Samen met Han Bouwmans en clientmanager Jos van Boxtel van Actemium kijkt hij terug én vooruit. Roy: “Onze samenwerking met Actemium loopt al heel wat jaren. Zo staan hier onder andere pick and place-machines die wij leverden en servicen.”

“En tot voor kort bestelde Actemium draadbundels op basis van de door hen gecreëerde data”, gaat Roy verder. “Technische vakmensen die vanaf een tekening zo’n bundel kunnen maken, zijn nu eenmaal schaars. Als je bedenkt dat er soms wel 200 bundels in een paneel zitten, dan maakt Actemium met de Komax een flinke stap vooruit.”

Bestaande processen opnieuw inrichten

Jos herinnert zich als de dag van gisteren dat hij de Zeta 640 voor het eerst aan het werk zag. “We waren al met Smans in gesprek over de aanschaf van POSSS-software om de productieflow voor draden, inclusief de bundeling en identificatie, te digitaliseren. In die periode zagen we op een beurs de machine in actie. Ik was behoorlijk onder de indruk van de snelheid en kwaliteit. Aanschaffen, installeren en draaien maar, dacht ik toen. Maar zo eenvoudig werkt dat natuurlijk niet.”

Effectievere werkvoorbereiding

Om met de machine te werken, moesten de processen voor werkvoorbereiding, engineering en paneelbouw opnieuw worden ingericht. Han: “We gingen van informatie op platte tekeningen naar visualisatie in 3D en moesten daarvoor dus ook onze mensen opleiden. Een manier van werken die overigens veel voordelen met zich meebrengt, want in 3D ziet de engineer meteen dat bijvoorbeeld een component niet past in een paneel. Zo halen we al in een vroeg stadium fouten uit het ontwerp.”

Meer weten over onze geautomatiseerde draadconfectie?

Neem vrijblijvend contact op met clientmanager Jos van Boxtel via jos.vboxtel@actemium.com.
Hij vertelt je graag meer over onze werkwijze en de mogelijkheden.

Verschuiving van het werk

Door de komst van de machine is ook het werk in de teams verschoven. Jos: “Een aantal van onze vaktechnici pakken nu een stuk engineering op. Anderen begeleiden juist de collega’s op de werkvloer. Voor het monteren van de draadbundels kunnen we nu ook mensen inzetten die nog niet technisch geschoold zijn. Zij hebben geen tekeningen nodig. De machine print namelijk op de draden hoe de bundels aangesloten moeten worden en voegt automatisch een extra ‘labeldraad’ toe met instructies voor de kwaliteitscheck.”

Leverancier binnen het Actemium-netwerk

Jos leidde in 2 jaar alle procesveranderingen in goede banen, inclusief de nodige opleiding van mensen. “Met hulp van de mensen van Smans”, glimlacht hij. “Zij brachten ons in contact met bedrijven die in hun processen de POSSS-software gebruiken.” En toen was het moment daar voor Smans om de machine te plaatsen. Binnen een week draaide de Komax Zeta 640. Alleen de module voor het aanbrengen van de sleeves vraagt volgens Jos nog om finetuning. “Dat is ook niet vreemd: wij zijn de eerste die 2 van deze modules gebruiken. Als we dadelijk op volle toeren draaien, gaan we ook draadbundels leveren aan andere business units van VINCI Energies.”  

Bekijk hier de video over onze samenwerking met Smans

Ideeën uitwisselen?

We zijn benieuwd naar jouw volgende stap en denken er graag over mee!

Stel daarom hier je vraag. Of neem contact op met een van onze experts.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met jouw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor je uiteengezet hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten je hebt. Via bovenstaande checkbox geef je akkoord op het verwerken van jouw persoonsgegevens.