Home Chemical Industry Klantverhalen Unieke aanpak turnaround SABIC

Unieke aanpak turnaround SABIC

Op 20 november 2014 is vanuit het Symbiosis samenwerkingsverband het Intentiecontract voor de onderhoudsstop ondertekend bij SABIC (zie foto). Alle onderaannemers die als contractpartij bij SABIC werken zijn aangesloten bij deze Symbiosis. Actemium is al meer dan 10 jaar een van de onderhoudsaannemers bij SABIC en is voorzitter van de Symbiosis. Het doel van de samenwerking van de Symbiosis is het verbeteren van de veiligheid en het verlagen van de total cost of ownership. De partijen bij Symbiosis zijn gezamenlijk betrokken bij de voorbereiding en de uitvoering van de onderhoudsstop van SABIC in 2015. Deze gezamenlijke aanpak is uniek binnen de onderhoudswereld. Samen zoeken de onderaannemers uit hoe er het slimst met samengewerkt kan worden om de stop zo veilig en efficiënt mogelijk uit te voeren. De besparing in de uitvoering wordt vooral gerealiseerd door een gezamenlijke werkvoorbereiding en planning.

Goede afstemming is essentieel

Zo’n turnaround is een ingrijpend proces. Binnen een aantal weken dat de installaties stilliggen, moet een enorme hoeveelheid werkzaamheden worden uitgevoerd aan de chemische fabrieken. De verschillende aannemers zijn verantwoordelijk voor verschillende activiteiten, zoals keuringen, inspecties, reinigingswerkzaamheden, onderhoud en verbeterprojecten. Om alle activiteiten goed op elkaar af te stemmen en de onderhoudsstop zo veilig en efficiënt mogelijk te laten verlopen, is een goede afstemming noodzakelijk. De voorbereidingen van de stop starten daarom al in januari. De fabrieksstop zelf begint in september. Eens in de 4 jaar is er een onderhoudsstop bij SABIC en worden de installaties onderhouden en worden er nieuwe projecten geïmplementeerd.

Maintenance activiteiten

De dagelijkse werkzaamheden van Actemium bij SABIC bestaan uit het onderhoud aan de middenspanningsinstallaties, het onderhouden van o.a. schakelaars, transformatoren en beveiligingen, preventief en correctief onderhoud van de energiesystemen en alle elektrische en instrumentatie modificaties en maintenance.

Op de bovenstaande foto staan: Toine Rokx (Spie), Carel-Jan Reuver (TMS), Jos Ickenroth (Brand), Wim de Jong (Croon), Rinus van den Driest (Actemium) en Michel van der Klis (SABIC).