Home Pharmacy Klantverhalen Ombouw productielocatie BBio door samenbrengen systemen tot één centrale besturing
"Dankzij de speciale software-unitmodule was softwareontwikkeltijd veel korter."

Samenbrengen systemen van BBio tot één centrale besturing

Farmacie tag corner PCS7 tag corner

Bilthoven Biologicals (BBio) is een biofarmaceutisch bedrijf dat onder andere geïnactiveerde poliovaccins (IPV) produceert. De wereldwijd toenemende behoefte aan het poliovaccin is de aanleiding geweest voor de uitbreiding van de productiecapaciteit bij BBio. De oplossing? Een bestaand pand hergebruiken en en geschikt maken als productielocatie van het poliovaccin.

Unieke aanpak

In 2014 startte Actemium met de automatisering van de nieuwe productielocatie in Bilthoven. De productielocatie bestaat uit drie verdiepingen en omvat dertig units, zoals bioreactoren, mengvaten en ketels. De omvang van de locatie maakte het project uniek. Niet alleen voor Actemium, maar ook voor BBio. Niels Dekker, projectleider Automatisering, vertelt over het project: “Voor dit project was een slimme aanpak nodig. Deze productielocatie is groter dan een normale fabriek. De ombouw is een grote klus geweest, waarbij tijd en planning een belangrijke rol speelden.”
De mechanische onderdelen zijn geleverd door drie verschillende partijen. De I/O kasten van verschillende leveranciers zijn door Actemium aangesloten op één netwerk. Actemium leverde de centrale besturingskasten voor deze mechanische procesinstallaties. Met het Siemens PCS7 systeem kan de gehele procesinstallatie bestuurd worden vanuit één centraal punt, waaraan alle dertig units zijn verbonden.

De ombouw was een grote klus, waarbij tijd en planning een belangrijke rol speelden.

Slimme oplossing

Een groot project vertalen naar een slimme oplossing. Dat is het succes van de samenwerking. Actemium bood overzicht voor het automatiseren van de nieuwe fabriek. BBio ziet de aanpak van Actemium als bijzonder. Bart Verburg, clientmanager Actemium Pharmaceuticals, vertelt hierover: “In eerdere projecten voor BBio is een bibliotheek met softwarebasismodules ontwikkeld. Elke module bestuurt een procesfunctie, zoals doseren, mengen of verwarmen van grondstoffen.” Na de analyse bleek dat de bestaande softwarebibliotheek geüpdatet moest worden. Hierna kon het concept worden uitgebreid en uitgevoerd. “Voor de besturing van iedere unit in de nieuwe fabriek konden wij gebruik maken van deze bibliotheek met softwarebasismodules. Omdat deze modules al eerder getest en gevalideerd waren, was de benodigde tijd voor de softwareontwikkeling veel korter dan in andere projecten.” Actemium kwam met een slimme en effectieve manier om structuur en overzicht aan te brengen in het project. Hiervoor heeft Actemium een speciale software-unitmodule gemaakt, waarin alle beschikbare softwarebasismodules achter elkaar zijn gezet. De koppeling tussen de units en basismodules kon hierdoor in één keer getest worden.


Van elkaar leren,  schept wederzijds vertrouwen. Daarmee heeft een project kans van slagen.

Wederzijds vertrouwen

BBio en Actemium werkten al eerder samen in diverse projecten. Hierin werden soortgelijke systemen met dezelfde functionaliteiten ontwikkeld en ingezet, maar nog niet eerder in deze orde van grootte. Voor BBio was het een logische keuze opnieuw samen te werken met Actemium. “Er was geen twijfel over de capaciteiten van Actemium. De projectmatige aanpak gaf de doorslag”, vertelt Niels Dekker. “We leren van elkaars ervaringen en door elkaar scherp te houden. Dit schept wederzijds vertrouwen en alleen daarmee heeft een project kans van slagen.”

Flexibele partner

“Het is handig om een ervaren partij aan boord te hebben, wanneer je met invloeden van buitenaf te maken hebt. We hebben van Actemium veel geleerd over projectmanagement, waardoor de planning een aantal keren is aangepast. Actemium reageerde flexibel door mee te bewegen met ons.” Niels Dekker vertelt over de samenwerking: “De samenwerking verliep soepel. Zakelijk wanneer het moet, informeel als het kan. Zo werden zaken consequent opgevolgd en kon een telefoongesprek ook makkelijk gaan over het weekend.” Persoonlijk contact is bij een langdurige samenwerking belangrijk. “Door open te communiceren, kom je sneller vooruit. Vanuit beide kanten moeten we voldoen aan het contract en de leveringen. We hebben dezelfde zakelijke insteek, maar het contact is heel persoonlijk. We vonden in Actemium een partner die bij ons past. Een match tussen de werkculturen van twee bedrijven.” De kwaliteit, heldere communicatie en de juiste aanpak hebben gezorgd voor een succesvolle oplevering van het project. “Wat je verwacht van een zakelijk dienstverlener wordt waar gemaakt.”

Bart Verburg: “De ombouw van de productielocatie is voor ons een uitdagend project geweest. De uitdaging zat in de omvang van het project en het samenbrengen van alle systemen tot één centrale besturing. We hebben veel verbeterd en ervaring uit andere projecten meegenomen en toegepast. Daarmee leveren we een directe bijdrage aan het eindproduct, dus ook aan de missie van onze klant. In dit geval toch wel een héle bijzondere.”

Farmacie Niels Dekker Bbio
Niels Dekkers bij de productielocatie in Bilthoven


Kwaliteit staat bij ons en in de farmaceutische industrie voorop. Dat zien we gelukkig ook terug bij Actemium.

Kwaliteit voorop

“De beste partij is niet per se de goedkoopste. De vraag is: wat voor kwaliteit krijg je voor welke prijs? Dankzij onze technische kennis hebben we voldoende inzicht om de offertes op inhoud en kwaliteit te beoordelen,” aldus Niels Dekker. Kwaliteit staat voorop in de farmaceutische industrie. Elke activiteit en handeling is gericht op het leveren van de kwalitatief beste vaccins. Actemium heeft ervaring met klanten binnen de farmaceutische industrie en is op de hoogte van wat er speelt in de branche. Door de GAMP-richtlijnen te hanteren, kan Actemium kwaliteit garanderen. Tussentijds voert Actemium testen en afnames uit met het V-model. Hiermee wordt de kwaliteit beoordeeld en systeemspecificaties vastgelegd. Automatisering heeft invloed op de kwaliteit van het vaccin en dat is iets wat men altijd in het achterhoofd moet houden. BBio is er dagelijks mee bezig. “Gelukkig zien we dat bij Actemium ook terug. Zij denken met ons mee en helpen ons verder. Het kan geen kwaad van een partner te horen hoe het beter kan. Hierdoor vergroten we onze kennis.”

Het resultaat

Momenteel is de productielocatie in de commissioningsfase. De automatisering is in gebruik genomen en het eerste stuk van de waterrun loopt. De eerste installaties beginnen binnenkort te werken. “Dit is de meest belastende, maar ook de mooiste fase van het project. Het uiteindelijke resultaat van jaren voorbereiding wordt zichtbaar. Alle delen komen samen, zowel mechanisch als automatisering. Het licht in de productielocatie gaat aan en de installatie komt tot leven. Het gaat om het vaccin dat we uiteindelijk zullen produceren”, vertelt Niels Dekker trots.

Over Bilthoven Biologicals (BBio)

Bilthoven Biologicals (BBio) is een biofarmaceutisch bedrijf dat geïnactiveerde poliovaccins (IPV), Tetanusvaccins, Difterie-Tetanus-Polio vaccins (DTP) produceert en Bacillus Calmette-Guérin (BCG) voor de behandeling van blaaskanker. BBio levert vaccins aan UNICEF, waarmee zij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondersteunen bij het uitroeien van polio. BBio is sinds 2012 onderdeel van de Cyrus Poonawalla Group, de grootste vaccinproducent ter wereld en heeft ruim 450 medewerkers in Nederland.

In een aantal landen verloopt de inenting tegen het poliovirus moeilijk door gewelddadige conflicten. Juist in deze landen komt het poliovirus nog veelvuldig voor. De missie van BBio luidt: “It’s our ambition to protect the world’s infant population with affordable vaccines.” Met haar missie en door de wereld goedkopere vaccins aan te bieden, draagt BBio bij aan de uitroeiing van het poliovirus.

Ook uw productielocatie ombouwen?

Wij denken er graag over mee!

Stel daarom hier uw vraag. Of bel ons op +31 (0)888 318 999.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met uw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in ons privacystatement voor u uiteengezet hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan en welke rechten u heeft. Via bovenstaande checkbox geeft u uw akkoord op het verwerken van uw persoonsgegevens.